Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Verysko,tak mi to mame u nas taky jako vy,bez plenky je cely den,ale na nocnik sama nepujde.je ji 20 mesicu,vi ze na nocnik ma delat ee,ale nejde tam.kdyz se vycura na koberec,tak prijde za mnou a rekne ze udelala ee,nevim jak ji vysvetlit,ze musi na nocnik:))))
U nás už jsme nad nočníkem zvítězili. Během odplenkování jsem přočetla mnoho rad, ale myslím, si že žádná nezabrala. Syn začal chodit sám na nočník asi ve 2 a 3/4 roce. Do té doby samozřejmě o nočníku věděl a na můj dotaz se vyčůral, ale po tom co jsem mu po vyčůrání dala zpět plenu, tak ji měl třeba do 20min mokrou a to tak jako by vypil vědro vody a předtím vůbec nečůral. Nechat ho v mokrém nefungovalo, bylo mu to jedno ale hlavně se mu během chvíle začaly dělat opruzeniny, a to v tom mokrém byl chvilku. U nás hodně pomohlo chlubení, že to povíme babičce, dědovi, tátovi, … že se na něj jdou podívat kočičky (máme dvě zvědavé kočky) jak se hezky umí vyčůrat. Na mikuláše dostal sladkosti a zabavila jsem denní plínky s tím, že si je čert vzal za ty dobrůtky. Od té doby to fungovalo, nehod bylo minimálně. Do auta jsem mu plínu dala, do autobusu také, ven ne, vzala jsem náhradní oblečneí (třeba 3 sady). V noci se syn také nepočůrává, vydrží opravdu dlouho. Vyčůrat se jde kolem 20 hod, ráno čůrá až třeba kolem 7 - 8 hod. Podotýkám, že MÁ v posteli k pití vodu a v noci se napije. Myslím, si že noční čůrání musí dozrát, a to i fyzicky (močový měchýř). Když jsme začali chodit ven bez pleny tak synovi třeba docela vadilo, že se ho pořád ptám, jestli nechce čůrat nebo kakat. Chtěl si to říci sám a když jsem to riskla a neptala se, tak byl hrdý, že si to organizuje sám a snažil se. V době, kdy jsme zkoušeli odplenovat třeba kolem 2 roku tak jsem to brala asi více jako výzvu pro sebe, že ostatní děti už chodí a říkají si, byla jsem z toho asi i více nervózní i jsem syna plácla, když se mi po vyčůrání na nočníku do 10ti minut počůral v pokojíčku při hraní na koberci. Když jsme odplenkovali na Mikuláše, za nehody jsem ho po odplenkování netrestala, řekla jsem mu jen, že mne to netěší a snažila se více povzbuzovat a odměnit (dopředu si vybral něco rozumného co za odměnu mohl dostat nebo jsme mohli někam jít.
Příspěvek upraven 12.05.12 v 11:37
Holky, já to teď zkouším jen díky tomu horku a uvidím, zda se to podaří
On totiž stejně lítá nejraději sagoč, tak proč ne
no je fakt, že dnes mi zase pěkně ukázal, kde se dělá EE a už jsem 3× vytírala
on se zarazí, ukáže na loužičku, já mu řeknu, že tam se to nedělá, že přece ví, že se to musí do nočníčku a pak se nechá posadit na nočník a dočůrá to. A když si počůrá i nožičky, tak si je utírá ručičkama
No je to fakt hodně o trpělivosti
Každopádně na spinkání a na delší cesty mu plenku dávat budu a ven to taky pak riskneme
Když se to nepoddá, tak to nebudu hrotit a zkusíme to zase později.
tak my jsme od 6 měsíců dávali na nočník,ale plenku nechávali,od roku a půl jsme na doma nedávali plenku,od dvou let na ven také ne,od dvou a půl na denní spinkání bez plenky,a ve třech letech a dvou měsících dostala svou postel dětskou a řekla,že plenu nechce na spinkání a mohu říct od té doby spí celou noc a v poho,měli jsme jen 2krát nehodu,kdy přišla s pláčem,že se počůrala,ale to nedoběhla na nočník a navíc bylo chladno,jinak spát chodí o půl osmé večer,pije před spaním hrníček čaje,pak vyčůrá a jde spát a ráno kolem 6.30 se budí a jde čůrat. ![]()
Ahoj maminky, chtěla bych se váš zeptat na názor popřípadě radu.
NAše malá 2,7 roku už delší dobu zvládá celý den bez plínky, noční spaní už bylo taky krásné na 7 šla spát vydržela spát bez jediného probuzení a ráno vstáváme v půl 8. Jenže ted poslední 3týdny se něco změnilo a ač to není nijak vážné a od prvního týdne se to zlepšilo mě to trápí a myslím že je to kvůli plínkám. Plínky na noc ještě dáváme, prootže i přesto že jde před spaním čůrat plínu má stále většinu nocí počůranou.
Ale ted k tomu co se vlastně děje.
Malá se zničehonic jeden týden začala v noci budit : nejdříve sem slyšela jak nás celkem v klidu volá a když tam pak za ní někdo šel začala být vyloženě vzteklá třeba kvůli dece že jí nejde spárvně se přikrýt přitom přikrytá byla v pořádku no a byl hned vztek, řev a křik a vyloženě výváděla jako šílená kolikrát bylo jedno jak mi reagujeme a co jí řekneme ona si jela pořád tu svojí a nás vůbec nevnímala ale jakmile jsme ji chtěli ignorovat tak si stoupla a prostě otevřela pusu a šílenej křík jekot… no dovedete si představit. Kolikrát nešlo o přikrytí ale o to že chce pohádku a nebo k babičce…
no at sme dělali co sme chtěli rozuměj ignorace, uklidnování, chováni, domlouvání, přísné domlouvání, dokonce i jedna přes zadek… nic nepomohlo ona se prostě cca 20-30 min takhle vyřádila a pak byl klid. Ráno jakoby věděla co provedla byla jako milius a když sem o tom vyprávěla mamce at mi poradí a malá byla u toho uplně bylo vidět jak to nechce poslouchat…
Pak sem si po předčtení několika diskuzí tady na emiminu řekla že to bude možná tou plenkou protože jiná životní změna ani událost nenastala…
jenže večer když sem jí chtěla dát spinkat bez plínky byl řev a tak sme prostě tu plínu nakonec dali… po týdnu se to celkem uklidnilo nebylo tohle buzení noční už každy den ale třeba jen 2× - 4× za týden a já si říkala že to přejde že se jí třeba jen něco asi zdá což mi nepřišlo protože to by nás vzbudila pláče a ne tim že na nás uplně v klidu volá a jen co někdo přijde začne se vztekat - hlavné nechce pochovat nic to všechno až uplně zle odmítá..- no a ted to začalo že sice se nebudí takhle každý den ale sem tam šílenej řev že má počůranou plenku - i když je suchá! - a že jí chce sundat, tak jí sundám a novou už nechce tak chvíli pak ještě řve - aniž by měla důvod protože plenka je sundaná jinou nechtěla, ok tak nedostala - ale stejně leží a šíleně řve a když jí člověk utěšuje tak jediné co že odpoví že chce brečet a nakonec nebrečí ale hodinu hlásí táto já chci brečet a to už sme třeba v posteli a on tam jenom takhle vysílá - no je to na palici prtoože prostě jí nijak neutišítě - a minule to bylo s bobama prostě dvě hodiny v noci řev a že chce na boby přitom sme ten byli bobech… no nejhorší je že ve 3 ráno?? a nenechá si prostě nic vysvětlit…
A jednou když sme tedy pak zbytek noci byli bez plíny tak se počurala jednou ne… ale stejně večer šílená scéna kdybych jí chtěla dát bez plíny.
A ted babo rad… jde o plínky? jde o plínky i když řve že chce na boby nebo tak? a co s ní když takhle ječí a řve a vzteká se a sem tam je uplně nepříčetna a rpsotě nic ji neumlčí i když člověk mluví tak neposlouchá prostě si dál mele tu svojí (představ si nepříčetnej řev a vztekání a knourání)… máte někdo zkušenost??
já fakt nevím čím by to mohlo být, žádnej špatnej zážitek nebo změna v čemkoliv u nás nenastalla… naopak musim říct že máme ted fajn období celkově jak s přítelem, práce všechno… nevím co vyvádí
mám o ní až strach co se děje, ale taky sem kolikrát děsně naštvaná prootože po takovejhlech výstupech mě pak trvá třeba 2hod než zase usnu… nevim no.
omlouvám se že je to tak dlouhé, doufám že to má nějaký smysl, že to pochopíte a předem děkuji za rady ![]()
Nevím jestli je to plínou. Malá má 2,5 roku a minulý týden se mi taky začala budit, většinou volá „čurat“ tak tam jdu, dám ji na nočník, vyčurá se a začne vyvádět. Že chce pití, deku…vymýšlí milion věci co chce a zakončí to, že nechce spinkat.
Myslím si, že je rozebere to, že chtějí čurat a potom nemohou usnout ![]()
U nás pomáhá teď dva dny, že tam chodí tatínek. Protože když jdu já, tak si vymýšlí co ještě chce a nechce a zkouší to. Když jde on, tak houkne, že je noc a spí se. Malá lehne a je ticho ![]()
No u nás to vůbec nefunguje… ona je prostě úplně šílená jak v nějakym transu - vzteklá uřvaná a prostě nějaký houkání…u nás to prostě vůbec nezabírá… jednou když vyváděla že chce na ty boby to sem spala nakonec sní protože to byla první den nemocná a asi jí nebylo dobře, bylo mi jí líto tak sem si k ní lehla a to jí pak uklidnilo a přestala s tím řvaním a dnešní noc jí teda nějak uklidnil přítel ale to nebyla tak rozjetá… já jako to vůbec nechápu.
Hlavně ona ječí jak je počůraná a ani není… tak sem sundala plínu pak teda šla na nočník… já nevim no… podle mě je jádro pudla v tý plíně ale když si jí nenechá večer sundat a jít bez ní tak co s ní…hlavně tedka je nastydlá tak jak řve pak kašle… no nevim no jako asi počkáme ono se to samo nějak vyvrbí jen mě napadlo jestli to někdo nemáte podobné a nevíte o co jde… protože bych jí ráda pomohla jestli jí něco vadí nebo se bojí ale právě nemužu přijít na tu příčinu… ![]()
Asi je to nějaké období - nejmladší, zatím na noc dávám, nechce si sundává si ji řve, říká čí, v noci si ji sundá pak se počůrá, chodí k nám v polospánku, dáváme ho okolo půlnoci vyčůrat - myslím, že ani neví co dělá.
Podle mně má živé sny, prožívá věci ze dne (někdy děti pláčou resp. křičí tak jak kdyby jim dělali nevím co).
Ahoj, tak něco obdobného mě trápilo před pár dny - syn se od Nového roku (nyní jsou mu akorát 2 roky) začal pravidelně každou noc budit okolo 3h. Uložit jsem ho směla jen a jen já (jinak volal zoufale MAMA MAMA) a moc se uklidnit nechtěl, pomohlo až mírné vyhrožování, že je noc, musí se spinkat a jestli znovu vyleze, tak dostane na zadek, to vždy pomohlo, ale dobrý pocit jsem z toho neměla. Od Vánoc má také želvu, co mu svítí hvězdičky na zeď, když je tma, tak to ho docela uklidní.
U nás tomu ale předcházely tyto změny (zhruba měsíc předtím) - naučil se vylézat i z uzavřené postýlky a přestala jsem mu dávat spací pytel a dala jsem mu peřinku - a tedy i poměrně velkou volnost v pohybu ven z postýlky, s kterou asi neuměl naložit a soukal se ven i v polospánku.
Tak mě před pár dny napadlo, že mu zkusím zase dát spací pytel na noční spaní a kupodivu se okamžitě přestal budit, pytel neodmítá - maximálně v noci lehoučce kňoukne a hned spí zase dál. Jestli ho ten fusak uklidňuje, nebo to, že se mu s ním nedaří vylézt - ale dle chůvičky a zvuků soudím, že to ani nezkouší… ![]()
Zkusim to odsunout na jaro a uvidíme, třeba se už budit nebude a ta možnost vylézání nebude už tak nová a lákavá.
Mamka mi ale po telefonu taky říkala, že to může být tím, že ho v noci vzbudí plný močák (o Vánocích se nám podařilo odplenkovat na den, na spaní plínku má) a že si s tím neumí poradit sám. To by ovšem nepomohl ten spací pytel… takže nevim.
U vás bych možná zkusila zavést na tu noc nějaký přesný rituál, co se bude dít a ten rituál dodržovat. Přes den to ale dítěti vysvětlit, aby rituál v době mentálního „příjmu“ pochopilo a vědělo, co ho konkrétně bude čekat. Něco ve smyslu: když se v noci vzbudíš, tak se spolu půjdeme vyčůrat, zazpívám Ti tu a tu písničku/básničku, dám Ti napít, dám Ti pusu na čelo a pustím Ti hudbu z mazlíka (nebo něco obdobného) a Ty půjdeš spinkat a nebudeš odmlouvat (plus nějaká odměna, když se to podaří). A od té doby bych se toho držela, třeba by tento „řád“ mohl pomoct a dítko mírně uklidnit - bude vědět, co se bude dít a co má očekávat a třeba pomůže i vidina odměny (když se to podaří celý týden, půjdeme spolu do ZOO).
@IvaLe píše:
Asi je to nějaké období - nejmladší, zatím na noc dávám, nechce si sundává si ji řve, říká čí, v noci si ji sundá pak se počůrá, chodí k nám v polospánku, dáváme ho okolo půlnoci vyčůrat - myslím, že ani neví co dělá.
Podle mně má živé sny, prožívá věci ze dne (někdy děti pláčou resp. křičí tak jak kdyby jim dělali nevím co).
no jako asi jo asi je to období taky chodí do školky tak si myslím že prostě jen vstřebává zážitky a navíc jí tedka přesně zhruba v období těchto 3týdnů co to začalo skončilo období vztekání tz. že už se přes den nevzteká kvuli každý kravině a dá se řící že zvládneme i celý týden bez pláče, tak možná ty emoce ventiluje v noci
nevím no… jinak tedy dneska tedka akorát šla spát bez plíny, chtěla to sama
tak uvidíme
sázím na to že u nás byl problém plenka… ale uvidime no po dnešku ![]()
@JaLa píše:
Ahoj, tak něco obdobného mě trápilo před pár dny - syn se od Nového roku (nyní jsou mu akorát 2 roky) začal pravidelně každou noc budit okolo 3h. Uložit jsem ho směla jen a jen já (jinak volal zoufale MAMA MAMA) a moc se uklidnit nechtěl, pomohlo až mírné vyhrožování, že je noc, musí se spinkat a jestli znovu vyleze, tak dostane na zadek, to vždy pomohlo, ale dobrý pocit jsem z toho neměla. Od Vánoc má také želvu, co mu svítí hvězdičky na zeď, když je tma, tak to ho docela uklidní.
U nás tomu ale předcházely tyto změny (zhruba měsíc předtím) - naučil se vylézat i z uzavřené postýlky a přestala jsem mu dávat spací pytel a dala jsem mu peřinku - a tedy i poměrně velkou volnost v pohybu ven z postýlky, s kterou asi neuměl naložit a soukal se ven i v polospánku.
Tak mě před pár dny napadlo, že mu zkusím zase dát spací pytel na noční spaní a kupodivu se okamžitě přestal budit, pytel neodmítá - maximálně v noci lehoučce kňoukne a hned spí zase dál. Jestli ho ten fusak uklidňuje, nebo to, že se mu s ním nedaří vylézt - ale dle chůvičky a zvuků soudím, že to ani nezkouší…
Zkusim to odsunout na jaro a uvidíme, třeba se už budit nebude a ta možnost vylézání nebude už tak nová a lákavá.
Mamka mi ale po telefonu taky říkala, že to může být tím, že ho v noci vzbudí plný močák (o Vánocích se nám podařilo odplenkovat na den, na spaní plínku má) a že si s tím neumí poradit sám. To by ovšem nepomohl ten spací pytel… takže nevim.
U vás bych možná zkusila zavést na tu noc nějaký přesný rituál, co se bude dít a ten rituál dodržovat. Přes den to ale dítěti vysvětlit, aby rituál v době mentálního „příjmu“ pochopilo a vědělo, co ho konkrétně bude čekat. Něco ve smyslu: když se v noci vzbudíš, tak se spolu půjdeme vyčůrat, zazpívám Ti tu a tu písničku/básničku, dám Ti napít, dám Ti pusu na čelo a pustím Ti hudbu z mazlíka (nebo něco obdobného) a Ty půjdeš spinkat a nebudeš odmlouvat (plus nějaká odměna, když se to podaří). A od té doby bych se toho držela, třeba by tento „řád“ mohl pomoct a dítko mírně uklidnit - bude vědět, co se bude dít a co má očekávat a třeba pomůže i vidina odměny (když se to podaří celý týden, půjdeme spolu do ZOO).
jééé vy máte tu želvičku s hvězdičkama
tu sem minule viděla a taky bych jí rada musí to bejt krásný
ale my už máme kytičku z ikeii
jinak tedy asi zkus nechat ten fusak a zkusit to zase až třeba na jaře asi se mu to tedka zatím ještě nezdá… ono taky, neodkopává se v noci?? třeba je mu chladno, odkope se a proto se pak vzbudí… nevim ale naše malá je odkopaná neustále a taky právě často chodím přikrývat ![]()
hele dneska chtěla bez plenky, tak uvidíme třeba je to ono… doufám v to… že se to srovná.
No ale s nějakým pevným režimem…
to by asi neprošlo… večer než jde spát tak má pevný režim to joo a ten už dodržujeme dlouhoo dlouhoo ale takhle jak se vzbudí tak je nejhorší že at řeknu a nebo udělám cokoliv ona se kvuli tomu vzteká…
no uvidime ja doufam ze to prejde tedka bez tý plýny.
schválně zítra písnu jak to dopadlo ![]()
every.lee, tak to jsem moc zvědavá, jestli ta plenka pomohla - třeba to byla předzvěst nočního odplenkování
A nebo v nejhorším nějaké divné období, a že jich ty naše dětičky mají, co?
Držim palce!
s tím režimem jsem to myslela tak, že přes den si o tom s ní zkusit promluvit a říct jí, že až se v noci vzbudí, tak se bude dít to a to. Jako připravit ji na to předem, víš? je mi jasné, že něco nastavovat až v noci, kdy jen křičí a vzteká se, by nemělo smysl.
S tím odkopáváním - ač jsem sama zimomřivá a celou noc zakutaná pod peřinou, tak moje mládě je i v tuto roční dobu ochotno běhat doma nahaté - venku má vždy o vrstvu míň než já a je málem spocený, za to já mrznu. Peřinku na sobě nesnese, jakmile ho přikryju, tak mrskne nohama a odkryje se, a když má v pokojíčku omylem tepleji - protože často otáčí termostatem a já to zapomínám překontrolovávat, tak se při odpoledním spaní komplet svleče a spí zcela nahatý a nepřikrytý (a jednou i počůraný
). To se stalo už dvakrát, tak od té doby to kontroluju a nejlépe zcela vypínám topení na spaní. Je ale nutno říct, že i po vzbuzení má zcela teplé tělíčko a nožičky a asi je mu tak dobře… I sprchu má radši chladnější než já. Asi má horkou krev
Říkám si, že ten fusak mu asi dodává příjemný pocit omezení (asi jako zavinovačka pro miminka) a protože tak spí prakticky od narození a je na to asi dost zvyklý, tak mu pouze peřinka nestačí. Navíc se mu hrozně líbí skočit k nám ráno do postele a mazlit se, tak v noci se k nám taky snažil nasáčkovat - ale po vyzkoušení vím, že už raději ne - on totiž už znovu neusne, začne něco povídat, kopat a všelijak zlobit, že bychom od těch 3h. každý den už nikdo nespal a to fakt nejde.
Na jaře to zkusím znovu a uvidíme ![]()
@JaLa Ahojky
tak dnešní noc sme přežili moc dobře, dvakrát tedy knourala že jí něco vadí s dekou a už natahovala ale nakonec sem přikryla znovu a spalo se a spali sme tedy bez plínky a bez! Počůrání! celou noc
tak jsem ráda…
A asi to snad bylo právě tím… uvidíme zda se podobně excesy znovu objeví ale snad už nee ![]()
u vás to asi bdue ten fusak no… asi je brzy…tak s fusakem to je to nejmenší to vubec neni kam spěchat hele… časem se do něj už prostě nebude vejit a zčne mu to vadit samotnýmu
on se pak ozve. ![]()
To je skvělé, že byla dobrá noc!! Gratulace, zvládnutá noc bez plínky si zaslouží odměnu pro princeznu, bude pak na sebe ještě víc pyšná. ![]()
Máš pravdu a nebude to dlouho trvat - už je mu akorát, takže pár centimetrů a bude mu malej ![]()
Hlavu si s tím nelámu, ale znáš to - mamka - a on ještě nespí s peřinkou?? vždyť už to není mimino, dej mu peřinku a je to ![]()
Super taky gratuluju, u nás to bude ještě boj, všichni 3 mají svou postel, ale spí spolu na 2 spojených a tudíž je to manažersky náročnější, já čekám, že jako kluk bude chtít být sám +auta na stěně atd.