Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Noo já sem měla s bráchou fakt malej spojenej pokoj a za nějaký rozdělení sem začala bojovat až tak nějak 6 trída takže myslím že tak hrr to nebude ![]()
Můj prcek má 2 roky a 4 měsíce, na nočník chodí od 2 let, pač sem byla asi zhnilá ho to učit dřív
Ale naučil se to za jeden den, což mě velmi překvapil
Bez plínky odpoledne spí už 2 měsíce, počůral se jen první dva dny a kdy ho začnu dávat přes noc bez plínky, to fakt netuším, ale zatím se na to nechystám. Do tří let určitě počkám. Potom s tím začnu.
@Miky24 no já na odplíkování taky nespěchám spíš to vypadá že malá jo…
Every.lee, jak to vypadá s malou? Spinká už dobře?
Včera jsem náhodou narazila v Betynce na dopis čtenářky, kde popisovala jejich trable s noční probouzením, které začalo zhruba ve 2,5 letech a to ve 3h ráno, pak už holčička neusnula a celá rodina s ní, trvalo to mnoho měsíců. Důvodem buzení byly zejména divoké sny a strach. Maminka to pak částečně vyřešila tím, že holčičce poradila, aby si s bubáky ve snech hrála a po nějaké době buzení ustalo a holčička řekla, že si s bubáky ve snech už opravdu hraje. Dle pisatelky ale byl důležitý čas - prostě to byla jakási vývojová fáze a je nutné to překousnout s vidinou, že to nebude trvat věčně. Tak jsem si hned vzpomněla na vás, jak to zvládáte ![]()
Taky jsem zvědavá jestli je u Vás nějaký pokrok. U nás nic moc
Navíc se malé zhoršilo večerní usínání
Je úplně grogy, ale bude vřeštět, že nechce spinkat ![]()
Je fakt, že to teď máme hodně hektické, já kvůli práci takže je celý den ve školce s dětma, takže plno zážitků a přestala spát po obědě, tak je večer přetažená.
V noci už je bez pleny. JAkmile začne plakat ze spaní, musím ji úplně probrat, protože jinak se nevyčurá, když je probraná, vyčurá se hned a je po křiku. Pak opět následuje, že nechce spinkat, ale to tam jde manžel a od něj se nechá uložit a neprotestuje tolik, protože ví, že on neustoupí a že prostě spát musí.
No jo, to je blbý období - jak přestanou spinkat po obědě, ale ještě jsou odpoledne dřív unavení a večer přetažení. Sousedka to řešila taky - malá už prostě ne a ne zabrat po obědě, ale večer byla na zabití. Myslím, že to tehdy vyřešil čas a ve školce se pak naopak zase spinkat naučila a už je to dobrý.
U nás fakt pomohl návrat spacího pytle, od té doby zase spí celou noc.
Ahojky!
Tak my ted už spíme bez plenky… tyhle vztekavé záchvaty už přešli ale minule se objevil jeden přes den a to vydržela se vztekat a knourat a vyloženě brečet 2,5 hod!!!
fakt sem nechápala o co jde… bylo to kvůli blbině nějaký a střídalo se vztekání s pláčem a knouráním…bylo to oppravdu na hlavu…
objímání, utišování, ignorace, razantní přístup, domluva… prostě nic nefungovalo… pak se vyvztekala a vybrečela a zase byla ok až do večera i když byla napuchlá a oteklá jako malej zombik..a musela bejt taky šíleně unavená ale kupodivu ani nebyla večerní scena…
nechápu co se to děje asi nějaký erupce na slunci co jí rozhodili emoce ![]()
jinak v noci ted už to vztekání neni nijak závažně sem tam se vzbudí a brečí ale to je asi že chce čůrat tak dáme vyčůrat…jenže pak začne vymejšlet…
no a zase to tak 45min trvá než zabere a je klid…takže sem tu dnes v noci asi pul hodiny poslouchala výkřiky z pokojíčku typu „chci do školky“… opakovalo se to zhruba každé 3min…vysvětlit si nenechá nic ani výhružka nepomůže ani proby že nemužem spát a at je potichu… prostě musíme počkat až zase zabere achjo
Tadyto mi leze krkem víc než když sme 5× za noc dělali UM…
Protože prostě leží a vykřikuje si tam něco typu chci na boby, do školky, k babičce, pohádku… spát se nedá… a fakt to hrozně vytáčí… přísahám že kdyby školky měla otevřeno tak jí tam v ty 3 ráno odvedu když po tom tak touží… ![]()
@JaLa - to je dobře že pomohl tenpytel
zkus to zase za čas neni s tim kam spěchat
aspon se vyspíte ![]()
@zichisek hele vřeštění před spaním sme měli taky… myslím že to ani neni přetažeností a nebo školkou… u nás to bylo taky tak…nechodila do školky a bylo jedno jestli odpo spala nebo ne… prostě v tom večerním období mezi večeří-koupáním-pohádkou a spaním dycky došlo k nějakýmu šílenýmu vzteku… a je to asi jen období, prootže to už u nás neni i když je uplně polomrtvá…
takže chvíli vydrž přejde to ![]()
já bejt těma prdolama a uvědomovat si to co si uvědomuju ted…tak sem zlatíčko, papala bych, spinkala bych…
achjo no, musíme to vydržet ale holky řeknu mě se už tolikrát vře uplně krev… tohle její povykování kvuli nějaký blbině…hlavně mě to probere a pak mi trvá hodinu zabrat…
no děs…a zítra nastupuju do práce tak sem zvědavá jestli se vyspím…
every.lee, držim palce do práce, ať se daří!
Taky míváme záchvaty - musím třeba vařit a míchat a on vedle mě stojí, natahuje ručičky a chce nosit - jenže 13kg je už přeci jen dost - zvlášť když chvilku nevydrží na místě a vrtí se, takž po chvíli pouštím na zem a je tu řev, válení po zemi, vztekání, pláč, kňourání. Nemůžu ho ale pořád někde poponášet a u toho krájet zeleninu, míchat, vařit, dusit, nejsem klokan ani gorila. Takže ho nechávám se válet po zemi a řvát, asi jsem si už vybudovala jakousi imunitu a nechává mě to chladnou - zvlášť když vím, že to je jen vydupávávní si něčeho a ne neštěstí nebo bolení. Ovšem zbytku rodiny to může srdce utrhnout a sice to neřeknou, ale myslí si, že malýho trápim (kromě manžela, ten už má taky imunitu a hysteráky ignoruje ![]()
Nevim, jestli to dělám dobře - jestli bych ho neměla utěšovat nebo nějak domlouvat - to ale tak řve, že stejně neslyší, co říkám. A tak mě napadá, nemáte nějakou knihu, jak zacházet s batoletem? Přivítala bych i nějaké tipy na hry s dvouleťákem na dlouhá zimní odpoledne - vím, že něco takového knižně určitě vyšlo, jen nevím, jestli je to k něčemu. Díky!
@JaLa jeeee hele to znám u nás je to to samé i když už ne tak dramatické protože malá hodně tedka používá to že právě začně srdceryvně brečet… hele ale podle mě je ignorace to nejlepší jako utěšovat proč…nic se mu neděje a tohle prostě musí pochopit a smířit se s tím… ignorace je to nejlepší řekla bych. Jinak teda bohužel knížku žádnou nemám ![]()
a tipy na hraní s dvouletákem… nooo hele ted je mala starší a děsně jí baví kostičky ruzny a takový dřevěný puzzle ve tvaru čísel a zabavím jí i uklizením nadobí ale dřív to taky nedělala…
nejlepší podle mě když už nevíš jak dát jí mouku nějaký sitko a mouku a voduu a nějakou vařečku u toho malá vydržela a nebo se koukni na montessori doma - najdeš to na google tam je spoustu nápadů na doma co se dá vyrobit a nebo dělat z toho co najdeš doma… ![]()
Díky za tipy, jsem ráda, že nejsem „hrozná ignorantská“ matka, jak si asi občas musí někdo myslet, když vidí Kryštofa v nejlepším ![]()
On má ještě teď takové to spíš destruktivní hraní - postavim věž, on ji zboří. Už ji dokáže postavit i sám, ale víc ho baví bořit. Malování na chuť zatím moc nepřišel - resp baví ho čárat všude jinde (po kuchyňských skříňkách apod.) a to zase netěší mě pochopitelně
No, rozhodně se těšim, až bude jaro a budeme moct být víc venku - a hňácat se v blátě na zahradě bez rukavic a bez omrzlin nebo na pískovišti
Už se nemůžu dočkat.
Ahoj děvčata, prosím o rady a tipy, jak na to. Kluk, 26m, přes den bez pleny, má ji jen na spaní. Problém je v tom, že celkově hodně pije a každá plínka je po spaní úplně plná. V noci vypije i půl flašky vody
Když není pití, tak je ukrutný řev. Budu ho potřebovat dát po létě do školky a oni mi ho s plenou nevezmou. JAK HO MÁM ZBAVIT TÉ PLÍNKY NA SPANÍ?
Díky
@klenice pokud nedozraje, tak nezbavíš. Válčíme se čtyřletým, málo pije, v noci budím a i tak minimálně 3 nehody do týdne. V noci dám čůrat a za hodinu mokro… Po 2 měsících, kdy nezvládám prát a sušit, má zpátky plínu. Přitom přes den nemá plínu od 1,5 roku.
@Anonymní píše:
@klenice pokud nedozraje, tak nezbavíš. Válčíme se čtyřletým, málo pije, v noci budím a i tak minimálně 3 nehody do týdne. V noci dám čůrat a za hodinu mokro… Po 2 měsících, kdy nezvládám prát a sušit, má zpátky plínu. Přitom přes den nemá plínu od 1,5 roku.
hmm, tak to jsi mě moc nepotěšila.
@monrom Dávám vodu, ale on opravdu od mala hodně pije a přes noc někdy zvládne i celou flasku
Jakmile není po ruce pití v jakoukoli denní/noční dobu, je zle.
@monrom někdy nepomůže ani to, my máme opačný problém, kdy doslova každý mililitr slavím a stejně se nedaří.