Bezsacharidová dieta - poradí někdo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Ou
24138
4.10.16 19:46

Jeslti umíte anglicky, tak projděte ten web http://www.ibsdiets.org/ a pak hledejte - je spoustu blogů, kde nabízí inspiraci co vařit z tak omezeného rejstříku.

Pokud ne, tak to budete muset poslepovat československy
 http://www.akv.sk/index.php?…

(hm, zbylé články v češtine jsou ještě horší http://www.paleolifestyle.cz/…ho-tracniku/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10007
4.10.16 21:01

@Ou Mám úplně stejný problém jako zakladatelka. Moc děkuji za vaše fundované informace. Stejně jako zakladatelka stále jen slýchám, že se nejedná o nic vážného, takže vlastně v pohodě. V pohodě se ale vůbec necítím. Navíc mi výrazně ubývá vlasů, což se špatným trávením spojuji (horší vstřebávání vitamínů a minerálů). Dále mi bylo řečeno, že jsou mé problémy důsledkem neurózy. To mě taky dostalo :roll:. Pročítám vaše odkazy a rozhodně se dám touto cestou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
4.10.16 21:19

@Paoloska no, vono to bejvá spojený - úzkostě a neurozy a problémy s trávením. Nejde ani tak o ezo-ducho spojení, jako o fyziologii - chronicky zvýšené hladiny stresových hormonů proměňují mikrofloru a ta pak zpětně ovlivňuje fungování v mozku.

Osa mozek-střeva a obecně mikrobiota je regulérní medicínská záležitost a jeden z nejvíc sexy aktuálních témat k výzkumu a možnostem nečekaných, nových objevů.

Takže pokud k tomu všemu člověk přidá generální úklid v duši a v hlavě a pořádně se naučí stres kompenzovat a úzkostem čelit, tak to dost posílí tu dietu.

Víc se o tom píše v knížkách jako třeba Střevo není tabu, Zdravá střeva a podobně. Jenže tam tedy je hlavní radou jíst co nejvíce vlákniny a případně přidat probiotika, což v případě příznaků, které vy popisujete je kontraproduktivní, protože vláknina se může jen některá.

Kurník ono k tomu v češtině fakt nic není - ani mezi diplomovými pracemi.

Evidentně výzva pro někoho, kdo se s tím potýká a umí číst anglicky, aby si spustil blog o tomto tématu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1013
5.10.16 09:05

@Ou
Mohu souhlasit se spoustou toho, co jsi napsala ale nevím, proč podle Tebe nejsou probiotika dobrý nápad?
Naopak si myslím, že jsou jeden z těch lepších nápadů, protože zřejmě má výrazně nevyrovnanou mikrofloru. Převažují hnilobné bakterie.
Také bych jí čistou ketozu nedoporučil ale být někde kolem 100 g sacharidů denně by neuškodilo.
Také bych se v jejím případu přiklonil k výživovým kokteilům ať už Herbalife nebo LR a to z jednoho prostého důvodu a tím jsou zmiňované mikroživiny a dostatek vlákniny.
Omezení sacharidů právě ve formě škrobů tedy fermentovatelných cukrů je opravdu to, co potřebuje. Tedy vlastně žádné pečivo, žádná rýže, žádné těstoviny, cereálie a žádné luštěniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1013
5.10.16 09:14
@Anonymní píše:
@Ou Noooo, bezva, to jsem si teda pomohla s tou chlorellou :mrgreen:
Já tomu moc nerozumím, po čem co roste :nevim: Nikdy mě to nezajímalo, mohla jsem sníct co jsem chtěla a kolik jsem chtěla a po ničem mi nebylo zle, měla jsem kačení žaloudek, spořádala jsem všechno bez nějakýho škytnutí. Jsem hubená a vždycky budu, nemáme tloušťku v genech, asi teda :) Porodím jedno dítě, pak druhý a katastrofa :think: Jsem ze všeho zdutá, nebo nevím jestli ze všecho, ale prostě pořád :,(
A k čemu že je ta kurkuma dobrá? Omlouvám se, ptám se jak blbec :rol :oops:

Být hubená ještě nutně neznamená, že jsi ok. Znám mnoho hubených holek, které jsou ale prakticky tlusté, protože mají minimum svalové hmoty ale jen samý tuk a přesně jako ty tvrdí, že mají kačení žaludek a mohou si dát prakticky cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1013
5.10.16 09:20
@Ou píše:
@Paoloska no, vono to bejvá spojený - úzkostě a neurozy a problémy s trávením. Nejde ani tak o ezo-ducho spojení, jako o fyziologii - chronicky zvýšené hladiny stresových hormonů proměňují mikrofloru a ta pak zpětně ovlivňuje fungování v mozku.

Osa mozek-střeva a obecně mikrobiota je regulérní medicínská záležitost a jeden z nejvíc sexy aktuálních témat k výzkumu a možnostem nečekaných, nových objevů.

Takže pokud k tomu všemu člověk přidá generální úklid v duši a v hlavě a pořádně se naučí stres kompenzovat a úzkostem čelit, tak to dost posílí tu dietu.

Víc se o tom píše v knížkách jako třeba Střevo není tabu, Zdravá střeva a podobně. Jenže tam tedy je hlavní radou jíst co nejvíce vlákniny a případně přidat probiotika, což v případě příznaků, které vy popisujete je kontraproduktivní, protože vláknina se může jen některá.

Kurník ono k tomu v češtině fakt nic není - ani mezi diplomovými pracemi.

Evidentně výzva pro někoho, kdo se s tím potýká a umí číst anglicky, aby si spustil blog o tomto tématu.

Mnoho toho není, protože to není zajímavé z pohledu konvenční medicíny. Nejsou na to totiž oficiální léky a tedy není možno provádět studie. Dokud nebude celostní medicína výrazněji uznávaným oborem, bude to jen předmětem úzké skupiny lékařů a široké skupiny tak zvaných šarlatánů.
Nejdrastičtějším řešením pro zakladatelku je podstoupit ATB léčbu a obnovení mikroflory ve střevech. Jenže to není z medicínského hlediska vůbec možné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
5.10.16 09:50

@Lexoid lexoid simtě - douč se biologoii, než začneš něco hlásat.

nejde o žádné hnilobné bakterie. Nevíme jaké kmeny bakterií, kvasinek či jiných mikrobů se zkladatelce pomnožily. Ale ve střevech nic nehnije. Nikdy, to je proces který zajišťují jiní mikrobové a nevyskyují se v lidské mikrobitě.

probiotika se u problémů způsobených SIBO a často ani u IBS nedoporučují, protože prokazatelně v mnoha případech dokáží problém zhoršit.

Protože stejně tak není pravda že konvenční medicína to neumí léčit a nezkoumá. Zkoumá to velmi intenzivně a pokročile, jen tedy je to vcelku dost současné téma a do českých lege artis praktikt to ještě nedorazilo. A ani to neznamenáý, že se tomu nikdo v ČR nevěnuje. Konec konců speciálně na mikrobiotu a jeji vztahy se zbytkem člověka a světa je tu samostatný výzkumný ústav.

Nejíst pečivo a těstoviny je sice rozkošné, ale kdyby ses namáhal/namáhala kliknout na ty odkazy jak low FODMAP dieta funguje, tak bys zjistil/a, že to je výrazně složitější problematika, protože problém je se spoustou polysacharidů třeba v ovoci či zelenině.

Takže vřele doporučuju spět do studovny, téma je to fascinující, ale výrazně složitější, než si ho představuješ. A než si ho představují české blogýsky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.10.16 10:00

@Lexoid ZAKLADETELKA: Mám všechno v normě, byla jsem na přeměření, jsem dostatečně zavodněná, mám svalovou hmotu v normě a tuku mám taky normálně. Cvičím, nejsem anorektička, ani se nepřežírám, snažím se jíst normálně. Ale nechci blbnout a počítat hned kalorie.

• Citovat
  • Upravit
1013
5.10.16 10:27

@Ou
V lidském střevě se samozřejmě vyskytují hnilobné bakterie.Ty páchnoucí plyny se asi dělají z čeho? Z fialek?
Jinak Tebou zmińovaná dieta se týká především lidí se syndromem dráždivého trakčníku a malého množství lidí s fruktozovou nebo laktozovou intolerancí. A protože je tak specifická a omezující, je třeba ji dodržovat opravdu pod odborným vedením. Pro tazatelku samotnou je nevhodná, nedokáže si sama spočítat množství mikroživin a vitamínů, které musí do těla dostat.
Hnilobný proces v tlustém střevě samozřejmě probíhá, není to totiž sterilní prostředí. Nebo si myslíš, že nestrávené zbytky potravy si jen tak netečně leží a čekají na svůj let do záchodové mísy? České lege artis je jedno z nejlepších na světě, reaguje velmi rychle na ověřené vědecké poznatky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1013
5.10.16 11:00
@Anonymní píše:
@Lexoid ZAKLADETELKA: Mám všechno v normě, byla jsem na přeměření, jsem dostatečně zavodněná, mám svalovou hmotu v normě a tuku mám taky normálně. Cvičím, nejsem anorektička, ani se nepřežírám, snažím se jíst normálně. Ale nechci blbnout a počítat hned kalorie.

Tomu rozumím. Také jsem netvrdil, že musíš být nutně mnou uváděný případ.
Já ale patřím k těm šarlatánům, kteří věci řeší jinak a tedy Ti asi moc nepomohu.
Myslím, že jít do čisté ketozy je hazard, který nemá opodstatnění.
Opravdu bych doporučil mít sacharidy pod kontrolou do 100 g denně. Také bych zvážil krátkodobě nuriční kokteily buď Herbalife nebo LR ale klidně i jiných, pokud jsou určeny k váhové redukci. Přeci jen obsahují to, co má tělo dostat ale neobsahují právě ty problematické sacharidy.
Zdravé střeva si poradí s kde čím ale pokud se tam přemnožily patogenní bakterie a to asi ano tak by opravdu nadměrný přísun nestrávených sacharidů mohl být problém.
Rybí tuk ano, ale chtěj vědět odkud je. Pozor na těžké kovy a rezidua antibiotik, které mohou být právě z klecových chovů ryb.
Já bych doporučil i jiné věci ale nevím, jestli to má cenu, jestli jsi tomu vůbec přístupná. Pokud ano tak pisni do sz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.10.16 11:04

@Ou Právě mi povídala ta moje nutriční poradkyně, že to nemám zase úplně přehánět. Že se prostě nemám cpat sladkostma, sladit, nejíst ovoce, jen zeleninu a to některou, masa kolik zvládnu, mléčné výrobky mám ty bezlaktozové a povídala mi že si můžu kupovat takovej ten večerní chlebíček, ten má minimum sacharidů, kvalitní šunky jím a mažu si na chleba buď bezlaktozové máslo, nebo mám perlu. Když mám chuť na sladký, tak si olíznu lžičku kokosového oleje a hodně používám oliváč.
Do teď jsem samozřejmě jedla těstoviny, rýži, brambory, ale to se teda taky ode dneška vyvaruji.
Povídala mi, že po týdnu bych měla vidět, jeslti mi to dělá dobře nebo je to pořád stejný, ona ta bezsacharidová asi není úplně vhodná jako životní styl, bych nedoběhla děti, byla bych úplněě bez energie.
A do nějakých kupovaných koktejlů se mi taky nechce. Chudáci nejsme, ale peníze potřebujeme dávat jinam, než cpát tisíce do nějakýho Herbalife.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.10.16 11:10

@Lexoid ZAKLADELKA: Už jsem tu psala o příspěvek víš, že do koktejlů se mi nechce. Prostě jsem zdravá podle doktorů, ale něco je asi špatně se střevama, do teď mi nikdo z doktorů neudělal třeba výtěr (ze střev), na nějaký kvasinky, nebo bakterie :nevim: Každej mi řekne něco jinýho, jeden hormony po porodu (dva a půl roku se mi nesrovnaly hormony???), druhej dráždivý tračník, třetí asi kvasinky. Přístup - vyber si a hlavně neotravuj. K doktorům se mi už nechce. Můj jediný prohřešek je rozpustný kafe :oops: Jinak se opravdu snažím, neeee že by mi to tak chutnalo všechno na vodě nebo páře, nebo pečený, ale kvůli těm stavům k večeru.

Koktejly nechci, rybí tuk klidně, ale zase nechci aby nás to zrujnovalo, opravujeme barák, máme dvě malé děti, peníze dáváme jinam.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
5.10.16 11:11

@Lexoid ketoza buď je a nebo není. Buď se energie získává ze sacharidů a nebo z tuků. Není mezistav.

Koktejly herbalife a spol. jsou naprosto zvrácená rada koukal jste se někdy na složení?
 http://eshop.alfafit.cz/…okolada.html

izolát sojové bílkoviny, smetana rostlinného původu (slunečnicový olej, kukuřičný sirup, kaseinát sodný (mléko), mono a diglyceridy, fosforečnan draselný, fosforečnan vápenatý, sojový lecitin, α- a γ-tokoferoly), kaseinát vápenatý (mléko), kakao, maltodextrin, fosforečnan hořečnatý, přírodní a umělé aroma čokoláda, dextróza, chlorid sodný, chlorid draselný, fosforečnan vápenatý, sójový lecitin, xanthanová guma, guarová guma, sladidla: sukralóza, acesulfam K, kyselina L-askorbová, DL-alfa-tokoferyl-acetát, síran zinečnatý, nikotinamid, redukované železo, D-pantothenát vápenatý, glukonan měďnatý, síran manganatý, fytomenadion, pyridoxin-hydrochlorid, cholekalciferol, riboflavin, thiamin mononitrát, L-seleno-methionin, kyselina pteroylmonoglutamová (listová), D-biotin, jodid draselný, chlorid chromitý, molybdenan sodný, kyanokobalamin.

• sojové deriváty, mléčné deriváty (zakladatelka je prokazatelně intolerantní), maltodextrin, dextroza (oboje jsou právě ony snadno fermentovatelné cukry krmivo pro nežádoucí mikrobiální spolubydlící), acesulfam. http://www.zdravapotravina.cz/…am-ecek/E950

Náhražkové koktejly jako léčbu SIBO + atb léčbu používají konzervativní gastroenterologové, jen tedy používají umělou výživu v medicínské kvalitě, ne předražený nesmysl pyramidového prodeje.

Doučte se biologii, než začnete radit. A nebo tedy pracujte s nějakým alternativním systémem, mluvte o živlech a polaritě a neznásilňujte odbornou terminologii. Tam totiž používání termínů a procesů má svoje jasně daná pravidla.

A právě jejich neznalost a nebo záměrné zneužívání je znakem šarlatásntvím. Snažíte se dodat věrohodnosti svým tvrzením pomocí pseudovědeckých blábolů, protože neznáte a nebo nechcete akteptovat základní pravidla.

Ostatně všimněte si, že léčitelé ze sktuečně alternativních systémů se bez mrzačení odborného jazyka obejdou- protože se věnovali do hloubky svému systému, který jim funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
5.10.16 11:29
@Anonymní píše:
Povídala mi, že po týdnu bych měla vidět, jeslti mi to dělá dobře nebo je to pořád stejný, ona ta bezsacharidová asi není úplně vhodná jako životní styl, bych nedoběhla děti, byla bych úplněě bez energie.

Bez energie budete, pokud pojedete nizkosacharidovou, vysokoproteinovou nízkotučnou hladovku - tedy něco takového co prodává herbalife a spol.

Pokud chcete dlouhodobě - minimálně v řádu měsíců fungovat, tak můžete najet na ketogenní stavu, kde se organsmus přepne z toho, že bere energii ze škrobů na energii z tuků - pak ale musíte výrazně zvýšit příjem tuků ve stravě. Docela promyšlený systém na to mají různé paleo diety.

A nebo si konečně přečtete jak je řešená ta fodmap, která dokáže oddělotvat vhodné sacharidy, které se nerozkládají v tenkém, ale až v tlustém střevě a sestavíte si jídelníček podle toho. Pokud nebudete chtít hubnout, tak stejně budete muset do stravy přidat víc tuků, ale základ pořád pojede na sacharidovém hospodářství ne na ketoze, jen budete jíst ty správné sacharidy.

Ano - nebude to jednoduché najít a vymyslet.

Pokud chcete následovat něco, co už mí nějaký systém a neumíte anglicky, tak se podívejte na GAPS dietu http://zivakultura.cz/ je to sice něco trošku jiného a v té první fázi budete pár týdnů v ketoze (ale pokud nebude vynechávat tuky, tak s dostatkem energie) a pak postupně budete zkoušet

Ketoza není nic nebezpečného, je to mechanismus, který si vyvinul lidský organismus na přežití studených zim, kdy prostě v půlce zimy došly zásoby bobulí a semen z jara a podzimu a stejně musel přežít.

Nebezpečná je až ketoacidoza, do které se ovšem dostanete alkoholismem, pitím methanolu, neléčenou cukrovkou, selháním ledvin a podobnými stavy - ne dietou a dokonce ani dlouhým hladověním ne, pokud má dotyčný v pořádku ledviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
5.10.16 11:36

Ještě to ve stručnosti shrnu. Pokud je zakladatelčin problém skutečně způsobem pomnožením nežádoucích mikrobů v tenkém střevě (kde mikrobi nemaj moc co dělat), tak je potřeba proměnit stravu tak, aby se do těla nedostaly snadno fermentovalné sacharidy (které jsou i v ledasjaké zelenině), které se zvládnou rozkládat už v tom tenkém střevě a živí tím tak onu komunitu cestovatelů.

Střevní mikrobiota patří zejména do tlustého střeva, kde se rozkládá a vstřebávají všechny sacharidy. A pouze mikrobiota tlustého střeva umí zpracovat složitější polysacharidy, které tenkým střevem jen profrčí. Je tedy potřeba mít ve stravě dostatek těchto složitých sacharidů, které se ve střevě rozloží na ty jednoduché, ze kterých se dá čerpat energie. Pak není třeba koketovat s ketozou. Ketoza je stav, který nastává když nejsou sacharidy a nastartuje se tedy motor, který začne přímo spalovat tuky. V běžném režmu se rozloží na sacharidy a spálí, případně přebytečný se uloží.

Není třeba se tedy vyhýbat všem sacharidům, jen těm, které se umí naštípat dřív, než přijdou do tlustého střeva. Podrobnosti třeba zde

http://www.ibsdiets.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/FODMAP

https://stanfordhealthcare.org/…dmapdiet.pdf

http://med.monash.edu.au/…stro/fodmap/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení