Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Jinak jestli ta vaše nutriční terapeutka má skutečně výživážské vysokoškolské vzdělání, tak jí můžete naposílat materiály o SIBO a FODMAP v angličtině, ať to nastuduje a sestaví vám jídelníček.
Pro ní to bude značná konkurennčí výhoda, protože bude jedna z prvních, která se tomu zjevně začne v rámci poradenství v ČR věnovat a může si udělat pěknou kariéru na dráždivém tračníku a případném SIBO.
@Ou
Tělo přechází do ketozy podle potřeby. Pod 50g na den je ketoza permanentní, pří vyšším příjmu cukru se k ní tělo uchyluje průběžně podle potřeby. Proto je to snížený podíl sacharidů.
Medicínská kvalita se pozná podle čeho? Podle toho že se třeba prodává v lékárně? Nebo jak?
A o prodejních kanálech a cenotvorbě zboží si troufnu nevíš vůbec nic. Každý prodej je totiž pyramidový ty chytrá.
A k potravinám.
Co má tedy tazatelka podle Tebe zdravě jíst? Obávám se, že téměř na veškerou zeleninu a ovoce naleznu negativ víc než budeš ochotná snést.
Jediné, co lze v tomto období považovat za zdravou a plnohodnotnou zeleninu a ovoce jsou lokální produkty. A jak jistě uznáš, tak rajčata, papriky, citrusy, banány a jiné tropické či subtropické ovoce do této kategorie nespadají. Tedy ano spadaly by ale to by je nikdo nedokázal zaplatit.
A nikdy bych nehovořil o živlech a polaritě. Podle mne jsi vzdělaný ale arogantní hlupák s omezeným pohledem. Mi něco vyčítáš ale sama klidně navrhuješ rybí tuk, který se vyrábí z ryb pocházejících z klecových farem, kde je složitost a náročnost chovu ryb tak velká, že je bez podávání ohromného množství antibiotik a jiných léčiv prakticky nemožná. Ale to ti evidentně nevadí, protože se ten předražený hnus prodává v lékárnách. Není to zvláštní?
Tazatelce se omlouvám, neuvědomil jsem si, že i v nesladkých výživách jsou v malém množství bílkoviny z mléka.
@Ou ZAKLADLKA: Já si to samozřejmě přečetla už včera. Ale lahce stravitelný je banán, na to mi nutriční řekla, že NE, žádný ovoce, pak je tam snadno stravitelná zelenina mrkev a kukuřice, na to mi taky řekla nutriční, že jet o hodně sladké.
Takže opravdu nevím ![]()
@Ou píše:
Bez energie budete, pokud pojedete nizkosacharidovou, vysokoproteinovou nízkotučnou hladovku - tedy něco takového co prodává herbalife a spol.Pokud chcete dlouhodobě - minimálně v řádu měsíců fungovat, tak můžete najet na ketogenní stavu, kde se organsmus přepne z toho, že bere energii ze škrobů na energii z tuků - pak ale musíte výrazně zvýšit příjem tuků ve stravě. Docela promyšlený systém na to mají různé paleo diety.
A nebo si konečně přečtete jak je řešená ta fodmap, která dokáže oddělotvat vhodné sacharidy, které se nerozkládají v tenkém, ale až v tlustém střevě a sestavíte si jídelníček podle toho. Pokud nebudete chtít hubnout, tak stejně budete muset do stravy přidat víc tuků, ale základ pořád pojede na sacharidovém hospodářství ne na ketoze, jen budete jíst ty správné sacharidy.
Ano - nebude to jednoduché najít a vymyslet.
Pokud chcete následovat něco, co už mí nějaký systém a neumíte anglicky, tak se podívejte na GAPS dietu http://zivakultura.cz/ je to sice něco trošku jiného a v té první fázi budete pár týdnů v ketoze (ale pokud nebude vynechávat tuky, tak s dostatkem energie) a pak postupně budete zkoušet
Ketoza není nic nebezpečného, je to mechanismus, který si vyvinul lidský organismus na přežití studených zim, kdy prostě v půlce zimy došly zásoby bobulí a semen z jara a podzimu a stejně musel přežít.
Nebezpečná je až ketoacidoza, do které se ovšem dostanete alkoholismem, pitím methanolu, neléčenou cukrovkou, selháním ledvin a podobnými stavy - ne dietou a dokonce ani dlouhým hladověním ne, pokud má dotyčný v pořádku ledviny.
Dobrý, opravdu dobrý.
Zvýšeným přísunem tuků si samozřejmě na ketoacidózu zadělá a né že ne. Ketozu v studených zimách tělo samozřejmě praktikuje ale na úkor vlastního tělesného tuku. Tedy přes léto si ho vyrobí do zásoby a na zimu ho bere jako ze špajzu. Pokud vím, tak ketoza právě probíha z již uloženého tuku a né z toho, co zrovna přijme. Tedy napřed ho v játrech přemění na ketony a těmi nahradí sacharidy a potom zpracuje v játrech další uložený tuk. Tedy v tomto případě ho musí přijímat opravdu velmi přesné množství jinak bude tloustnout a nebo si odrovná ledviny a játra.
Permanentní ketoza je možná jen pod dozorem lékaře. Paleo a jiné diety nepracují s absolutní ketózou ale se zvýšeným obsahem bílkovin obsažených v mase a snížením sacharidů s dlouhými řetězci. Tedy jde spíše o stravu lovců a sběračů.
Proto jsem říkal, že by bylo lépe začít se snížením množství sacharidů pod oněch 100 g za den ale né permanentní ketozu.
Unavená je zřejmě z nedostatku mikro živin tedy minerálů a vitamínů který vzniká z špatné funkce střeva a nebo z špatné potravinové skladby a samozřejmě ze stresu a následku působení volných radikálů v těle.
Instantní diety s tím nemají co dělat, právě proto, že obsahují v denní dávce vše potřebné.
A pokud je problém tazatelky v tlustém střevě právě díky nevyrovnané mikroflóře a pomnožení patogenních bakterií nad obvyklou mez je permanentní ketoza zbytečná.
Zakladatelko, a kdo Ti poradil tu nízkosacharidovou dietu? Ty jsi byla na vyšetření střevní mikroflory? Jaké jsou výsledky stěrů?
@Lexoid ZAKLADATELKA: Právě že za dva a půl roku běhání asi po třech různých gastro mi stěry nikdo nedělal, jen ty biopsie při vyšetření žaludku a při kolonoskopii, nevím jestli se to dělá přímo s tím ![]()
A tu bezsacharidovou mi doporučila nutriční poradkyně, s tím že mám jíst aspoň večerní chleba a občas celozrnné pečivo, že to nemám úplně přehánět.
Prostě mi řekla, že mám jíst, maso, zeleninu, mléčné výrobky, třeba ovesnou kaši si udělat, skořici, oříšky a to celozrnné pečivo občas
Nejsem z toho chytrá.
@Anonymní píše:
@Lexoid ZAKLADATELKA: Právě že za dva a půl roku běhání asi po třech různých gastro mi stěry nikdo nedělal, jen ty biopsie při vyšetření žaludku a při kolonoskopii, nevím jestli se to dělá přímo s tím
A tu bezsacharidovou mi doporučila nutriční poradkyně, s tím že mám jíst aspoň večerní chleba a občas celozrnné pečivo, že to nemám úplně přehánět.
Prostě mi řekla, že mám jíst, maso, zeleninu, mléčné výrobky, třeba ovesnou kaši si udělat, skořici, oříšky a to celozrnné pečivo občasNejsem z toho chytrá.
To doporučení nedává smysl.
@Lexoid Já nevím, co mám jíst nebo nejíst, jsem nafouklá po všem. Ještě mi bylo porazeno, že si mám zvykat, od mé obvodní doktorky. Taky rada nad zlato ![]()
Těžko anonymně radit.
Já bych dal Probiotika a dlouhodobě AV gel a to vše nejlépe v medicínské kvalitě. Tedy v opravdu certifikované a průběžně kontrolované kvalitě nezávislým certifikačním úřadem.
Ahoj všem, doufám že dotyčná odepiše. Mohu se zeptat jak Vám to dopadlo? Měl jsem strevni infekcí a začaly mi problémy, úplně stejně jako Vám, totožný příběh. Vyřešila jste? Popřípadě jak? Děkuji za odpoved