Má bití dítěte vliv na to, jaký z něj bude dospělý?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8288
22.3.19 08:40

@hanka.br. @Aduš8 Já jen k těm genům, třeba zde https://motherclub.cz/…nost-ditete/ "Silnější vliv genů

V současnosti však přeci jen převládá názor, že vliv genů je, ať chceme nebo ne, významnější. Podle některých autorů (mj. kognitivní psycholog Steven Pinker) dokonce geny dominují u osobnosti až z 50 %. 10 % představuje výchova a zbylých 40 % připadá na náhodu. Náhoda může zamíchat kartami v pozitivním slovasmyslu (dítě narazí na super trenéra nebo profesora na škole), ale bohužel také v negativním (např. když se dítě dostane do špatné party). "
A těch výzkumů a článků by se našlo plno. Já neříkám, že vliv genů je hned těch 50 %, ale rozhodně to není jen výmluva rodičů, kteří ve výchově něco nezvládli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
22.3.19 08:45

@Kubula.K vždy máš dvě možnosti a jen ty víš, která je pro tebe ta správná,. Tady odpověd nehledej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30483
22.3.19 08:49
@belladonna píše:
@hanka.br. @Aduš8 Já jen k těm genům, třeba zde https://motherclub.cz/…nost-ditete/ "Silnější vliv genůV současnosti však přeci jen převládá názor, že vliv genů je, ať chceme nebo ne, významnější. Podle některých autorů (mj. kognitivní psycholog Steven Pinker) dokonce geny dominují u osobnosti až z 50 %. 10 % představuje výchova a zbylých 40 % připadá na náhodu. Náhoda může zamíchat kartami v pozitivním slovasmyslu (dítě narazí na super trenéra nebo profesora na škole), ale bohužel také v negativním (např. když se dítě dostane do špatné party). "
A těch výzkumů a článků by se našlo plno. Já neříkám, že vliv genů je hned těch 50 %, ale rozhodně to není jen výmluva rodičů, kteří ve výchově něco nezvládli.

Jo, to je první článek, co nabídne Google, z nějakého časopisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
22.3.19 08:54
@hanka.br. píše:

Však jo, proč by měla být zrovna vaše tvrzení pravdivá? Tady to zkoumali vědci, nechápu, proč to hned shazujete, že je to jistě pitomost. Je možné, že není.

https://psychologie.cz/…ychova-5010/
Kdyby byl vliv rodiny a výchovy opravdu tak silný a zásadní, jak tvrdí někteří vývojoví psychologové, nevlastní sourozenci adoptovaní do téže rodiny by se měli ve svých schopnostech, charakteru a temperamentu podobat. Jenže výzkumy nic takového nedokládají. Naopak, vypadá to, že dva adoptivní nevlastní sourozenci vyrůstající ve stejné rodině si nejsou o nic podobnější než dva náhodně vylosovaní lidé.

Jednovaječní sourozenci si naopak jsou podobní zhruba stejně. Bez ohledu na to, zda vyrůstají ve stejné rodině nebo ve dvou zcela odlišných rodinách.

Pinker tvrdí, že to, proč se jednotliví lidé mezi sebou liší, můžeme podle výzkumů z 50 % vysvětlit vlivem genů. Vliv rodinného prostředí podle něj vysvětluje ubohých 10 %. Zbytek je jen prostá náhoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1250
22.3.19 09:11

Určitě to nejde zjistit přesně, ale geny jsou prevít. Byla jsem na psycho školení a tam nám přednášel starý psycholog, který celý život pracoval s rodinami. Sdělil nám svůj celoživotní soukromý průzkum, kde dle jeho pozorování až z 80% člověka formují geny, samozřejmě namíchané z více předků, nemusí to být nutně jen rodiče, 10% jsou výchova a zbylých 10% okolní prostředí.
Záleží také na konkrétní osobě, jak moc se chce vyvarovat toho, z čeho pochází a spoustě dalších vlivů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9253
22.3.19 09:30

@belladonna sama tam zmiňuješ, že jiní psychologové prohlašují opak. Nám zase na VŠ tvrdil psycholog, že člověka nejvíce formují první tři roky života. :nevim: u téhle teorie zrovna doufám, že se nezakládá na pravdě. :? Ale fakt je, že úplně přesně dokázáno není nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
22.3.19 09:39
@Serpentini píše:
@belladonna sama tam zmiňuješ, že jiní psychologové prohlašují opak. Nám zase na VŠ tvrdil psycholog, že člověka nejvíce formují první tři roky života. :nevim: u téhle teorie zrovna doufám, že se nezakládá na pravdě. :? Ale fakt je, že úplně přesně dokázáno není nic.

Ale je kravina napsat, že to určitě není pravda, že jsou to jen řeči rodičů, kteří pokazili výchovu. A příspěvek elinne, která píše o celoživotních zkušenostech psychologa, dle kterého vliv genů je dokonce až 80 %. Já bych tomu klidně věřila, tedy že je ten vliv genů velmi znatelný. Já nic nepsala o jiných vědcích, co prohlašují opak, nebo jo? Já právě články o opaku ani nenašla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7006
22.3.19 10:11

@Serpentini wiki samo neni extra zdroj, dyt to pisu. Nemam moc cas hledat poradne. Ty mas nakej poradnej zdroj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7006
22.3.19 10:12
@zlata barva píše:
@Kubula.K vždy máš dvě možnosti a jen ty víš, která je pro tebe ta správná,. Tady odpověd nehledej

Nechapu?? O cem mluvis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7006
22.3.19 10:14
@hanka.br. píše:

V pohode, nemusi byt prukazny. Mas neco, co dokazuje opak?

I kdyz konkretne Pinker neni zadnej blbec, ctu ho dlouho a rada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9253
22.3.19 10:30

@Kubula.K @belladonna
Freud (1905) stated that events in our childhood have a great influence on our adult lives, shaping our personality. He thought that parenting is of primary importance to a child's development.
Překlad pro méně anglicky zdatné:
Freud zastával názor, že zážitky z našeho dětství mají velký vliv na naše dospělé životy, tvarují naší osobnost. Domníval se, že rodičovství má zásadní význam na vývoj dítěte.
Dále třeba Bobo doll experiment (A. Bandura), zkopíruji první odkaz na to s dovolením, klidně si vygooglete více, vyjede vám toho dost.*V roce 1961 provedl kanadský psycholog Albert Bandura svůj nejznámější experiment týkající se observačního učení - tzv. Bobo Doll Experiment. Bandura natočil desetiminutový film, ve kterém žena bila panenku a vykřikovala u toho agresivní slova. Děti ze školky rozdělil na dvě skupiny, jedné skupině film pustil a druhé nikoliv. Každé dítě pak zavedli do místnosti, kde byly všemožné hračky, avšak bylo jim řečeno, že tyto hračky jsou určeny „pro jiné děti.“ Frustrované dítě šlo po nějaké době do třetí místnosti, ve které byly hračky včetně panenky z videa a různých zbraní. Ukázalo se, že děti, které video shlédly, se narozdíl od ostatních chovaly agresivně a napodobovaly přesně to, co viděly: vykřikovaly doslova stejná slova a mlátily panenku stejným způsobem.

Tento experiment byl díky svým výsledkům velice významný, pomohl také upozornit na negativní ovlivňování dětí prostřednictvím násilí v médiích a na ničivý dopad tyranské výchovy. Tvrzení násilí plodí jen násilí se tak vlastně vědecky potvrdilo.

Výsledky Bandurova experimentu se dalšími obdobnými výzkumy pouze znovu potvrdily, o významnosti observačního učení (tedy učení nápodobou) dnes není pochyb.*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9253
22.3.19 10:39
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2800
22.3.19 10:42

@Lynette Tvůj názor je velmi milý, ale moc s ním nesouhlasím, vlastnosti člověka tvoří geny, takže ano výchovou lze korigovat vývin a vývoj lidských vlastností, ale nemyslím si že když má někdo v genech patologické lhaní nebo agresi, že se časem tyto vlastnosti neprojeví u potomků… (možná strach že něco po…u jako moji rodiče? možná… :oops: )

@Kubula.K odstřihnutí mi hodně pomohlo, ale i tak se nedá zbavit pocitu mrzutosti, či snad lítosti že to dopadlo jak to dopadlo… :? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9253
22.3.19 10:47

Mimochodem, takže podle vás když vezmu dítě z ukázkové rodiny, plné super skvělých lidí a dám ho někam kde ho budou týrat, tak v něm stejně převáží nad výchovou ty dobré geny? Hele, klidně si tomu věřte, já tomu nevěřím. Geny vliv určitě mají, ale ta procenta mi přijdou silně přestřelená. A tím končím, musím se taky věnovat dítěti. I když podle některých teorií je to marné :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
22.3.19 11:07
@Serpentini píše:
Mimochodem, takže podle vás když vezmu dítě z ukázkové rodiny, plné super skvělých lidí a dám ho někam kde ho budou týrat, tak v něm stejně převáží nad výchovou ty dobré geny? Hele, klidně si tomu věřte, já tomu nevěřím. Geny vliv určitě mají, ale ta procenta mi přijdou silně přestřelená. A tím končím, musím se taky věnovat dítěti. I když podle některých teorií je to marné :lol:

Kdo napsal, že výchova vliv nemá? Já třeba spíš jen reaguji na to, jak se v této diskuzi tvrdí, že geny nic, nebo že jsou zanedbatelné. Já si myslím, že to klidně těch 50 % může být. Zbytek přeci výchova a okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová