Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nic, mysli na to, jaký to bude krásný pocit, že se za babou nebudete muset tahat do důchodaku a nutit k tomu děti… Ta úleva, bez výčitek ![]()
Promiň - ale asi těžko můžeš lidem nakazovat koho mají mít rádi a s kým mají trávit volný čas.
Je jasné, že tě to může mrzet, ale ostatní tu vážně nejsou od toho, aby se chovali podle tvých očekávání. A jestli máš v plánu se tím užírat a posléze kvůli tomu dělat scény - co myslíš - bude to tvé tchánovce motivovat k tomu, aby k vám jezdili častěji a ochotněji?
Je možné že svým chováním a požadavky připsíváš k tomu, že prostě jsou spokojenější u své dcery a její rodiny?
@Bubla_Bučková píše:
Nic, mysli na to, jaký to bude krásný pocit, že se za babou nebudete muset tahat do důchodaku a nutit k tomu děti… Ta úleva, bez výčitek
Tak to záleží na tom, co chtěj urvat z dědictví, žejo.
hm.. mám to podobně.. vybuchla jsem před pár léty v létě, kdy byly ve školce prázdniny, my oba v práci, tak jsem se opovážila tchýně zeptat (bydlí pár km, děti(2) bychom tam odvezli i přivezli), zda by si je náhodou (poprvé v životě) na jednu noc nevzala (od manž.sestry děti tam občas spávaly).. a ona mi na to řekla , že má v bytě STRAŠNÉ VEDRO ![]()
tak jsem polkla a ještě zkusila, že tam nemusí být zavření, že můžou na koupák - a na to odpověď, že tam v životě nebyla ani tam nepůjde..
večer se mi to rozleželo, napsala jsem jí od plic upřímnou sms , jaká je „babička“
a od té doby se de facto nestýkáme (2×do roka max.)
taky dobře…
Máme doma podobnou situaci, akorát prarodiče mají vnoučata pouze od nás a upřednostňují naši starší před její mladší sestrou. Když se babička jednou za čtvrt roku ozve, řekne: Dnes bych si Zuzanku vzala… A o mladší ani zmínka. Posledně když jsme tam přijeli, měla pro starší nakoupeno docela hodně dárečků - panenku, nějaké malování, čepici a pro malou nic. Jen koukala na ségru, jak vybaluje. No, bylo mi jí líto a hrkly mi i slzy do očí…
Nevím, proč… Jestli si ještě za 2 roky nezvykla, že má i další vnučku… ![]()
@cverunka
tvl, tak to je ještě horší jak ta moje zkušenost.. tohle by mne asi mrzelo ještě víc
já tohle fakt nikdy nepochopím ![]()
sama mám už pomalu věk na babičku a strašně moooc se těším, já si to budu vážně užívat a poučená z vlastní situace chci pomáhat (samozřejmě v požadované míře
) a nikdy v životě nedělat rozdíly (i když věřím, že situace v životě nastat mohou různé, ale vnouče je ten poslední člověk, který by za to mohl
)
@Lucy75 píše:
@cverunka![]()
![]()
![]()
tvl, tak to je ještě horší jak ta moje zkušenost.. tohle by mne asi mrzelo ještě víc
já tohle fakt nikdy nepochopím
sama mám už pomalu věk na babičku a strašně moooc se těším, já si to budu vážně užívat a poučená z vlastní situace chci pomáhat (samozřejmě v požadované míře) a nikdy v životě nedělat rozdíly (i když věřím, že situace v životě nastat mohou různé, ale vnouče je ten poslední člověk, který by za to mohl
)
Ale přitom babička není žádná semetrika. Pravda, že se v péči o vnoučata fakt nepřetrhne,, ale nemyslím si, že ty rozdíly dělá s umyslně… Prostě mám pocit, že jí to nějak nedochází, ale nechce se mi do toho rýpat, abych nevypadala nevděčně - třeba s těma dárkama… No uvidíme, jak se to vyvine.
@Ou píše:
Promiň - ale asi těžko můžeš lidem nakazovat koho mají mít rádi a s kým mají trávit volný čas.Je jasné, že tě to může mrzet, ale ostatní tu vážně nejsou od toho, aby se chovali podle tvých očekávání. A jestli máš v plánu se tím užírat a posléze kvůli tomu dělat scény - co myslíš - bude to tvé tchánovce motivovat k tomu, aby k vám jezdili častěji a ochotněji?
Je možné že svým chováním a požadavky připsíváš k tomu, že prostě jsou spokojenější u své dcery a její rodiny?
podle této hloupé teorie si každý může rozpoutat válku,jakou chce.Jenže pořád ještě je normální i běžné,aspoň v mém světě,že prarodiče mají svá vnoučata rádi a dokáží zvládat své případné negativní pocity a komunikovat o problémech.
@Ou píše:
Promiň - ale asi těžko můžeš lidem nakazovat koho mají mít rádi a s kým mají trávit volný čas.Je jasné, že tě to může mrzet, ale ostatní tu vážně nejsou od toho, aby se chovali podle tvých očekávání. A jestli máš v plánu se tím užírat a posléze kvůli tomu dělat scény - co myslíš - bude to tvé tchánovce motivovat k tomu, aby k vám jezdili častěji a ochotněji?
Je mi jasné,že nikomu nemůžu nakazovat koho má mít rád a koho ne,ale pokud máš k tomu takovýto přístup,tak ti musí být jasné,že pokud máš nějaké city,tak je někdo můždm také svým jednáním ranit,a pak nemůže čekat,že ty dál pojedeš tak,že se nic nestalo.Jen pro tvoji informaci…já se k nim vždy chovala slušně,takže nemají důvod se mi vyhýbat a také nevyhýbají.
Moji kamaradce tchyne delala to same, uprednostnovala vnoucata od dcery, kamaradka sice skripala zubama, ale nevmesovala se. Proste na prazdniny jim oznamila, ze tam deti na tyden privezou, pac nepokryji prazdniny. Kdyz tchyne oponovala, ze tam ma dalsi vnoucta a ze tolikderi nezvladne, tak ji rekl, ze druhe deti tam jsou po cely rok, tak tam nemusi strasit cele prazdniny a byl klid.
Tam ale nastesti bouchly saze kamaradcinymu muzovi. Dojeli na hory a psali babce jakoze prijezd ok a babka odpovedela smskou, ze vnucka od dcery umi to a to. Jemu bouchly saze a napsal ji neco ve stylu - mila mami, kdyby te to jen trochu zajimalo, tak tvoje mldsi vnucka, nase dcera umi to a to a nejmaldsi vnucka je zas sikovna na to a to, co delaji a umi deti od segry nas nezajima, protoze od tebe nic jineho neslysime. Rad bych te upozornil ze mas jeste dalsi dve vnoucata, ktere doposud stoji o vasi pritomnost, i kdyz uprednostnujete vnoucata od segry. Tecka.
Tchyne mu pak volala a brecela do telefonu, ze to neni pravda, no komedie, nicmene deti si tam brala pak casteji..,
@cverunka naše taky není semetrika… jen prostě už má nějaký věk a jakákoliv péče o vnoučata z naší strany prostě „prošla kolem ní“
na druhé straně - není to povinnost prarodičů..
jen se pak nesmí divit, že naše holky pak horlivě, s láskou a samy od sebe malují srdíčka k narozkám jiným lidem, než jí… vše souvisí se vším…
@amylon píše:
podle této hloupé teorie si každý může rozpoutat válku,jakou chce.Jenže pořád ještě je normální i běžné,aspoň v mém světě,že prarodiče mají svá vnoučata rádi a dokáží zvládat své případné negativní pocity a komunikovat o problémech.
Díky😘
@Lucy75 píše:
@cverunka naše taky není semetrika… jen prostě už má nějaký věk a jakákoliv péče o vnoučata z naší strany prostě „prošla kolem ní“
na druhé straně - není to povinnost prarodičů..
jen se pak nesmí divit, že naše holky pak horlivě, s láskou a samy od sebe malují srdíčka k narozkám jiným lidem, než jí… vše souvisí se vším…
Souhlas😊A mrzi me to o to vic,ze ja uz sve rodice nemam,takze me deti nemaji ani z jedne strany zadne prarodice,kteri by o ne staly a chovaly se tak😕
Ja mam svou tchyni i tchana rada.Nikdy jsme spolu nemeli problemy.Jak jsem psala,vzdy jsem je brala temer jako vlastni,ale tohle fakt nedavam.Hrozne se to ve me pere😕To,ze jako osoby je mam rada a to,ze mi hrozne ublizuje to,co se mych deti tyce.Nejde o hlidani.Jak pisete,neni to povinnost…ale kdyby to nedelali u zadneho vnoucete,nevenovali se nikomu,tak je to snad lepsi,nez kdyz to delaji jen u jedne.
Nejhorsi je,ze tchyne sama tohle zazila od sve tchyne a vadilo ji to a ted vlastne dela to same ![]()