Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Fíková píše:
Možná naznačí, ale zavolat někomu a říct-ahoj, dneska se zabiju- na mně spíš působí jako hysterie, než opravdové přesvědčení o sebevraždě.
Může být, ale… Nevzala bych si to na triko. Nikdy v těchto případech nejde odhadnout, co dotyčný udělá. Netvrdím, že je to jasný sebevrah, ale netvrdím ani, že není. V těchto případech je prostě vždy nutná intervence.
@Fíková píše:
Sebevrah, který je rozhodnutý to udělat většinou nikomu do telefonu detailně nevykládá, co a jak to provede. Jde a udělá to. Takže kamarád na sebe chce spíš upozornit. Počkala bych na něj před domem a dala mu pár facek, ať se probere.
to je předsudek a pověra… a častý omyl
@Honzuovka píše:Šlo by s ním „uzavřít dohodu“, že třeba alespoň na to krizové centrum zavolá? Fakt by nešel ani na ten krizáč? Nemuseli by ho hospitalizovat, ale pomohlo by to.
On nikam nepůjde. Já právě přemýšlím, jestli na něj fakt nezavolám zdravotníky, mám o něj docela strach. Teď vím, že nic nebude, je v práci, ale až tam skončí, bude problém, začne přemýšlet…
Tak se mi podařilo sehnat tu kamarádku, ale telefon jí prej vytípává.
A minule taky někomu volal?
Pokud na to upozorní dopředu, tak spíš spoléha, že tam někdo včas příjde. Upoutává pozornost, volá o pomoc. Kdyby chtěl něco udělat, tak nic neříká a rozloučí se dopisem. Neříkám, že nepotřebuje pomoc, ale spíš prychologa, psychiatra.
@Honzuovka píše:
Holky, potřebuji poradit. Teď jsem mluvila s jedním kamarádem, je úplně v háji, nějak se mu vůbec nic nedaří, dnes prý končí v práci atd. Bylo z něj cítit velké napětí. Řekl mi, že jak to v práci dnes ukončí, jede domu a spolyká prášky. Bohužel se u něj bojím, že to není jen výkřik ve stresu, už jednou tohle udělal. Co mám dělat? Řekla jsem mu, ať přestane mít takový blbý kecy, že ho mám ráda a potřebuju ho. Pak že až v práci skončí, že má jet hned za mnou a zajdem na prochajdu a proberem to. Ale on mi na to nic neřekl, akorát, že tenhle svět opravdu nenávidí a lituje toho, že se mu to minule nepovedlo, že dneska si dá sakra pozor, aby se už neprobral. No jo, ale pak taky řekl, že teď nemůže mluvit a pak se mi ozve. Mám čekat? Nebo co mám dělat?
zavolej na nějakou krizovou linku odborníky at ti řeknou přesně postup co máš dělat, to že volal je volání o pomoc, on tu pomoc chce, ale sama moc nezmůžeš
@Ester13 píše: Šlo by s ním „uzavřít dohodu“, že třeba alespoň na to krizové centrum zavolá? Fakt by nešel ani na ten krizáč? Nemuseli by ho hospitalizovat, ale pomohlo by to.
ne, na tohle je strašně tvrdohlavej, ne že by se tomu bránil, že je to trapný nebo tak, ale on vždycky mluví tak, jako že to všechno je jeho život, on sám sobě rozumí nejlíp a tak.
@jdukolem píše:
to je předsudek a pověra… a častý omyl
Bohužel je.
Je to přesně naopak, než si lidé myslí, naopak u menšiny lidí, kteří spáchají sebevraždu, nepředcházelo činu takovéto varování, volání o pomoc. Je nesmyl to co se traduje, „ten, kdo to chce udělat o tom nemluví a udělá to“.
@Fíková píše:
Možná naznačí, ale zavolat někomu a říct-ahoj, dneska se zabiju- na mně spíš působí jako hysterie, než opravdové přesvědčení o sebevraždě.
s kolika sebevrahy jsi pracovala? nezlob se, ale to říkáš je naprostý omyl.. ono to totiž bývá tak napůl a jak víš jak je to v tomto případě? ![]()
@Lukolik píše:
A minule taky někomu volal?
Pokud na to upozorní dopředu, tak spíš spoléha, že tam někdo včas příjde. Upoutává pozornost, volá o pomoc. Kdyby chtěl něco udělat, tak nic neříká a rozloučí se dopisem. Neříkám, že nepotřebuje pomoc, ale spíš prychologa, psychiatra.
Ne, minule nikomu nic neřekl, spolykal prášky a ráno ho našla máma, zavolala rychlou a zachránili ho. Jenže tohle udělal někdy před osmi lety, od té doby klid.
@Ester13 píše:
Bohužel je.
Je to přesně naopak, než si lidé myslí, naopak u menšiny lidí, kteří spáchají sebevraždu, nepředcházelo činu takovéto varování, volání o pomoc. Je nesmyl to co se traduje, „ten, kdo to chce udělat o tom nemluví a udělá to“.
přesně tak, setkala jsem se i s pracovnicí krizvého centra které volal klient a zdál se jí nějaký zvláštní a až v průběhu hovoru vyplynulo, že leží ve vaně, a že si podřezal žíly a jen nechtěl být sám, když odchází ![]()
našli ho pozdě… ![]()
@Fíková píše:
@Ester13 já taky nikde nepíšu, že to má nechat plavat…
Né, nemyslela jsem tím Tebe. Ani zakladatelku, vidím, že tady každý radí zasáhnout. Myslela jsem to obecně. Že by to mohlo svádět k tomu, mluví o tom, chce pozornost, nic si neudělá…
@Honzuovka píše:řekni mu že se o něj bojíš, že nevíš co máš udělat ale že o něj máš velký strach.. někdy to pomůže..
ne, na tohle je strašně tvrdohlavej, ne že by se tomu bránil, že je to trapný nebo tak, ale on vždycky mluví tak, jako že to všechno je jeho život, on sám sobě rozumí nejlíp a tak.