Může blbnutí dítěti způsobit syndrom třeseného dítěte?

131
1.2.24 21:03

Blbnutí s dítětem

Ahoj, ozývám se po delší době. Už chodím na psychiatrii i na terapie, takže jsem již v léčbě a cítím se o mnoho líp, i většina úzkosti ustoupila.. po porodu jsem měla poporodní depresi :poblion:
Dcerce je čerstvých 8 měsíců, od malička měla ráda houpání v ruce (popsala bych to pohyb nahoru a dolů), hlavičku měla vždy podepřenou, jen jednou u lékařky (kyčle) mi říkala že takhle s malou nemám pohupovat, že by se jí něco mohlo stát s mozkem.. teď už je větší, pase koníky, snaží se lest nebo plazit, hezky samozřejmě drží hlavičku a děláme s ní blbosti, při kterých se vždycky směje - má ráda když ji držíme, ona stojí a skáče (peruje na nohou) nebo my ji takto zvedáme třeba do rytmu písničky nebo že strany na stranu. Vždycky se tomu směje, nikdy neplaka.. četla jsem teď článek (vyskocil na mě jako reklama) o syndromu třeseneho dítěte..
Dělali jste taky takovéhle blbosti s dětma? Mam teď hrůzu jestli jak ten mozek je malý a lebka větší, jestli tam nějak narazí.. nerada bych ji ublížila..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14376
1.2.24 21:28

@Bruneta15 Klid,tohle je normální. To by se jí mohlo něco stát i v kočárku, když drncá. Syndrom třeseného dítěte vzniká, když je s ním třeseno agresivně, velkou silou a rychlostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22419
1.2.24 22:17

Ne, nikdy jsem dite, ktere si neumi samostatne stoupnout nestavela na nohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
1.2.24 22:26

Přesně jak je psáno výše, nestavět na nohy, dokud sama nestojí. Syndromu třeseného dítěte se neboj, určitě s ní nehazis nějak silně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
1.2.24 22:31
@Bruneta15 píše:
Ahoj, ozývám se po delší době. Už chodím na psychiatrii i na terapie, takže jsem již v léčbě a cítím se o mnoho líp, i většina úzkosti ustoupila.. po porodu jsem měla poporodní depresi :poblion:
Dcerce je čerstvých 8 měsíců, od malička měla ráda houpání v ruce (popsala bych to pohyb nahoru a dolů), hlavičku měla vždy podepřenou, jen jednou u lékařky (kyčle) mi říkala že takhle s malou nemám pohupovat, že by se jí něco mohlo stát s mozkem.. teď už je větší, pase koníky, snaží se lest nebo plazit, hezky samozřejmě drží hlavičku a děláme s ní blbosti, při kterých se vždycky směje - má ráda když ji držíme, ona stojí a skáče (peruje na nohou) nebo my ji takto zvedáme třeba do rytmu písničky nebo že strany na stranu. Vždycky se tomu směje, nikdy neplaka.. četla jsem teď článek (vyskocil na mě jako reklama) o syndromu třeseneho dítěte..
Dělali jste taky takovéhle blbosti s dětma? Mam teď hrůzu jestli jak ten mozek je malý a lebka větší, jestli tam nějak narazí.. nerada bych ji ublížila..

My to neděláme.
Při běžném blbnutí sice dítěti bezprostředně riziko nehrozí, ale neví se, jaké dlouhodobé následky má případné mikrokrvácení v mozku, které může při třesení hlavy nastat.
Nehledě na to, že dítě, které si samo nestoupne, nemá být stavěno.
Jsem plně proto, aby si rodiče a další blízcí našli jiné kratochvíle a způsoby trávení času s miminkem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
1.2.24 22:34

Dobře, stavět nebudu, ona vždycky při tom tak dupala do podložky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
1.2.24 22:35

@1Pears1 při běžném blbnutí může být mikro krvácení v mozku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
1.2.24 22:39

@Bruneta15 ono se to těm prťatům líbí, ale lepší je vydržet a neničit jim kostru už v útlém věku. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
1.2.24 22:41
@Bruneta15 píše:
@1Pears1 při běžném blbnutí může být mikro krvácení v mozku?

Záleží, jak jsou ty otřesy silné. A taky co považujete doma za běžné blbnutí. To tady nevidíme. Viděla jsem hlavně otce vyhazovat do výšky mimina kolem půl roku, dělání letadla hodně malým dětem atd. Dělalo se to hlavně v našem dětství. Věřím tomu, že něco tam nastat může.
Teď se to důrazně nedoporučuje. Spíš bych si našla aktivity k rozvoji dítěte třeba na míči, s různými hračkami a pomůckami než dělat to, co popisuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22419
1.2.24 22:42
@Bruneta15 píše:
Dobře, stavět nebudu, ona vždycky při tom tak dupala do podložky :palec:

Je to jednoduche, nedelej s ditetem, co nezvladne samo. Takze neposazuj, kdyz si samo nesedne (pres sikmy sed, ne pritazenim), nepostavuj dite, kdyz nestoji, nevod ho za ruce, kdyz samo nechodi. Zadna hopsadla nebo choditka. Nevim, ze das smajlika s palcem nahoru, kdyz diteti tak muzes ublizit. Dite neni hracka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
1.2.24 22:48

Úplně nejlepší je dítě nechat někde na bezpečném místě v dohledu, ať se rozvíjí samo, samo si dělá co chce. A přiměřeně simulovat vhodnými hračkami a pomůckami, méně je někdy více.
V dnešní době je tolik dostupného materiálu, videa, knížky s náměty na vhodné hry, i na FB a Instagramu ukazují dětské fyzio vhodné a nevhodné činnosti, tipy k ukracení vhodné chvíle. Osobně nechápu, jak někoho v dnešní době může ještě napadnout taková stará a překonaná aktivita dítě různě napřimovat, pohupovat nebo vyhazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
1.2.24 23:00

Má velkou podložku a hračky kde se sama otáčí atak. Chodítko ani hopsatko nemáme, dítě do vzduchu nevyhazujeme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
1.2.24 23:07

Vím že mě a sourozence do vzduchu vyhazovali, pod pojmem letadlo nevím co si úplně představit :zed:. No výchovu jsme přežili všichni, mám 3 sourozence a všichni v pořádku - až teda na moje úzkosti. Jinak do vzduchu tak jak se to dělalo za naši generace tak neděláme.
Jen třeba při písničce vím, že babička s ní tak pohupovala + pohyb nahoru a dolů.. tak si říkám že ten mozeček se tam přeci jen nějak otřásá :oops: teď mě úplně polilo horko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
1.2.24 23:50

@1Pears1 nic takovýho nedelame a nevím co je to to letadlo. Převážně babička si vezme malou obličejem k sobě, chytne ji v podpaží a do rytmu písničky jí dává nahoru a dolů (takový jako povyskoceni) ale že by ji pustila a chytla to ne. To povyskoceni dělá i do stran

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2067
2.2.24 00:00

A ty úzkosti plynou z přehnaného strachu o zdraví tvého dítě? Ptám se, protože jsem se mrkla na tebou založené diskuze. Pokud to opravdu řešíš, tak jedině dobře. A co se týká toho, co píšeš, ne…pravděpodobně syndrom treseneho dítěte nemá. Ale víc, než odpovědi v diskuzi tě asi uklidní pohled na tvé dítě - pokud se projevuje stále stejně, nic ji není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí