Boj s úřady o MOP už 14 měsíců
- Fotoalbum (4)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Reakce:
Vzhledem k tomu, že to trvá 14 měsíců, taks asi žádnou okamžitou pomoc nepotřebovala.
Zkus věnovat energii hledání práce, bude to mít větší efekt a zbydou peníze pro lidi, kteří je opravdu potřebují.
Jo to sem myslím, četla v médiích.
No co na to říct. Nedělej si dítě když na to nemáš.
Běž do azylaku a začni svoji situaci řešit ideálně prací.
@Zumpa píše: Více
Zajímavá logika. Doporučuji si nejdřív nastudovat zákon o správním řádu a lhůty pro ‚okamžitou‘ pomoc, než začnete zaměňovat úřední neschopnost za mou ‚nepotřebu‘. Přežila jsem to jen díky tomu, že jsem si pomoc vybojovala u ředitele PRE osobně, zatímco úřad pět měsíců protiprávně zadržoval dávky, na které mám nárok. Ale od klávesnice se ta moralizace píše snadno, že?
- Upravit
@JancaS84 píše: Více
Děkuji za hlubokou analýzu mého života, kterou jste zvládla z pěti vět v diskuzi. Pokud vám přijde normální, že státní úředník vědomě lže, falšuje data v rozhodnutí a ignoruje příkazy Ministerstva, pak vám gratuluji k vašemu světonázoru.
já se ale nespokojím s tím, že úřad porušuje zákon jen proto, že se mu zrovna nechce pracovat. Máme zjevně každá úplně jiné nároky na to, co je v právním státě přípustné.
- Upravit
Nechceš napsat více ke svému příběhu? Proč jsi se dostala do takové tísně? Měla jsi nějakou finanční rezervu, o kterou jsi kvůli tahanicím přišla? Jak ti pomohl otec dítěte?
@Aries6 píše: Více
Jasně, dekuju za zpravu.
Do tísně jsem se dostala až ve chvíli, kdy mi úřad začal vyplácet příspěvek na bydlení s 4–5měsíčním zpožděním. Do té doby jsem měla všechno řádně zaplacené, měla jsem rezervu a všechno jsem zvládala sama. Ta ‚brzda‘ a největší problémy přišly právě v tom období, kdy stát prostě přestal posílat peníze, na které mám nárok.
Otec dcery nám pomáhá, platí 3 000 Kč měsíčně a s malou se vídá, za což jsem ráda, ale každý máme svůj život a on má taky své náklady.
Celý tenhle ‚boj o přežití‘ vznikl jen kvůli úřední nečinnosti, ne proto, že bych se nesnažila.
- Upravit
@ellys692 píše: Více
Kolik je dceři? Je zajímavé, jak píšeš, že jsou to peníze, na „které máš nárok“. Příspěvek na bydlení má sloužit k akutnímu krátkodobému překlenutí nějaké nouze. Ale lidi si z toho dělají pravidelný příjem. Vy jste s otcem dcery nikdy nebydleli spolu?
Já nedostala ani na jedno dítko porodné…příspěvky na bydlení nejsou na hypošku, ale jen pro sosající v nájmech a nebrečím tu, děti si zajistíme práci nadstandartně 🫣
- Upravit
@Aries6 píše: Více
Dceři jsou 4 roky. K tomu nároku – ono se to často plete, ale příspěvek na bydlení je zákonná dávka státní sociální podpory (podobně jako třeba přídavek na dítě). na kterou dosáhne i normálně pracující rodina.. Ta pomoc, která má řešit akutní krizi, se jmenuje MOP (Mimořádná okamžitá pomoc). A v tom je celé jádro mého problému – úřad má tuhle pomoc podle zákona vyřídit ‚okamžitě‘, ale v mém případě to trvá už 14 měsíců.
Problém tedy není v tom, že bych si z dávek dělala ‚pravidelný příjem‘, ale v tom, že úřad 14 měsíců ignoruje zákon, lže o chybějících podkladech a nechává narůstat dluh, který by vůbec nevznikl, kdyby úředníci dělali svoji práci včas.
- Upravit
Takže za všechno může stát, ano? Ne ty. Většina lidí se proste do téhle situace nedostane, protože se o sebe a svoje děti postarají sami. ![]()
@ellys692 píše: Více
A kdyby ty ses o sebe postarala sama, tak nemusíš žebrat u státu ![]()
@Lil Kitkatt píše: Více
tak evidentně to zvládla i bez té pomoci, je tedy otázkou jak moc byla potřeba ![]()
@ellys692 Mimořádná okamžitá pomoc je ale jednorázová, ne? Nebo si to pletu? A nemají povinnost ti nejdříve přispět na živobytí tvoji rodiče, otec dítěte než stát. Píšeš, že platí na dítě tři tisíce, to moc není. Navíc jsou dítěti 4 roky, to už chodíš do práce, ne?
@Keyllah píše: Více
To máš pravdu. Tudíž je otázka, jaký smysl tahle pomoc tedy má
Respektive proč o ni zakladatelka žádá.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ahoj holky, už fakt nemůžu.
Musím to dát ven, protože to, co předvádí Úřad práce, je čistá likvidace mámy s malým dítětem. Už ****14 měsíců bojuji o Mimořádnou okamžitou pomoc (MOP).****
Takhle vypadá „péče“ státu v praxi:
Ztracený spis: Když jsem se podruhé odvolala, úřad můj spis prostě „zapomněl“ poslat na Ministerstvo. Kdybych si to sama nevyurgovala e-mailem přímo na MPSV, moje odvolání by dodnes hnilo v šuplíku a nikdo by o něm nevěděl!
Dva pohlavky od Ministerstva: MPSV už dvakrát uznalo, že úřad jednal nezákonně, a zrušilo jejich rozhodnutí. Úřad dokonce musel přiznat chybu, ale stejně se nic neděje.
Lži o podkladech: Po mé e- mailové urgenci mi úřednice „lhala do očí“ o datumech a tvrdila, že čeká na podklady od PRE, Já si to sama ověřila přímo u PRE a zjistila, že mi lže – podklady tam dávno měli!
Výsměch po 14 měsících: Teprve když do toho vstoupil Ombudsman, tak se uráčili vydat rozhodnutí. Ale jaké? Na základě lživých údajů mi uznali jen 17 tisíc z 39 a zbytek hodili na mě.
Vrchol všeho: Kdybych v loni v zimě (kdy jsme byly s dcerou 3 dny v mrazu bez elektřiny) nepřestala spoléhat na úřad a nekontaktovala přímo ředitele PRE, tak nás v tom úřad nechal dodnes!
Výsledek? Kvůli jejich lžím a nečinnosti jsem v dluhové spirále a 31. 3. nás majitel vyhazuje z bytu. Mám v ruce stohy papírů s kulatými razítky, že jsem v právu, ale za týden jdu s malým dítětem pod most.
To už v tomhle státě úředník na přepážce může víc než Ministerstvo a zákon? Máte někdo zkušenost s takovou šikanou?
Příspěvek upraven 23.03.26 v 16:10