Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn 3,5m posledních pár dní dost pláče… kojit se moc nechce jen když hušám na baloně, vždy si cucne, odtáhne se, kroutí se, propíná se atd… hrůza
dokrmuji ho 1× až (občas) 3× denně Um (pouze 100ml) ted jsem mu koupila ještě novou značku a po té se ted 2× hodně pokadil (žlutá, řídká stolice) vždy do 10minut od vypití.. Trápi mě ten jeho křiřk… jestli ho nebolí břicho a nemá abkm? nejvíc ho bolí břicho po dokrmu cca za 4-5hodin.. hodně pláče i v noci a to v noci nikdy neplakal..
Pak si taky hodně žužle ruku.. a jaký je rozdíl mezim UM Ha a Um na předpis pro alergiky?
No UM HA je pro miminka rodičů, kteří mají nějakou alergii a je možné, ze ji bude mít i miminko. Bilkovina je tam stepena, ale ne tolik, jako v alercy care. UM alercy care je na předpis a to je pro miminka již s prokazanou alergii. Tak mi to vysvětlila doktorka ![]()
@brulinka Pri ABKM by měl ve stolici nitky krve a asi by mèl i ekzém. V HA mléku je bílkovina z mléka, ve speciálním na predpis je bílkovina naštěpená, takže je mléko pro alergiky stravitelné.
Ale já byt tebou byh zašla zítra koupit pohankový nahřívací polštářek a jen nahřivala bříško. A sobě kojící čaj. Pokud neseženeš polštářek, stačí trošku přežehlit plenka nebo utěrka a položit na bříško teplou látku. A taky ho teď při každém přebalování nechej provětrat, prokopkat, zamávej mu nožičkama a „jezdi na kole“. Kluci to s tím bříškem mohou mít těžke, zvlášť okolo třech měsíců a našemu malému tohle všechno pomáhalo.
Prdi dost? Neboli ho bříško? My jsme cca hod po vypití s malým cvičili nozickama a on se vyprdel. Ale nemel s prdikama problémy vubec
Jestli se ti ze stolice zda jiná nez normálně, ridka s hlenem, alergie by to byt mohla. Spis si ale myslim, podle popisu, ze ho boli brisko… ![]()
@Šmušmu píše:
@brulinka Pri ABKM by měl ve stolici nitky krve a asi by mèl i ekzém. V HA mléku je bílkovina z mléka, ve speciálním na predpis je bílkovina naštěpená, takže je mléko pro alergiky stravitelné.
Ale já byt tebou byh zašla zítra koupit pohankový nahřívací polštářek a jen nahřivala bříško. A sobě kojící čaj. Pokud neseženeš polštářek, stačí trošku přežehlit plenka nebo utěrka a položit na bříško teplou látku. A taky ho teď při každém přebalování nechej provětrat, prokopkat, zamávej mu nožičkama a „jezdi na kole“. Kluci to s tím bříškem mohou mít těžke, zvlášť okolo třech měsíců a našemu malému tohle všechno pomáhalo.
polštářek máme a nahříváme… ale moc nepomáhá spíš řve ještě víc.. já piju jak kojící čaj, tak i fenyklový dávám jemu, někdy i kapky espumisan a babycalm.. nedávám zároven ale střídám.. cvičíme s nožkama, nosíme na tygříka a nechávám ho i hodně bez plenky.. v nejhorších případech používám roruku.. vyprdí se hodně, ale pak brečí ještě nějakou dobu.. Děláme vše… ted ještě to kojení, nechce pít z prsu
ale ekzemý atd to nemá ![]()
@brulinka Aha, tak to už je opravdu všechno, jedině vydržet jestli to nepřejde a kdyžtak se poptat na kontrole doktorky. A ještě k té ABKM. Ono je to jednak dědičné (měla ji mamka, já ano, sesta ne, brácha ano a syn má teď taky) a jednak by to šlo v tomto věku už poznat po nějakém většim náporu mléka. Jakože svíčkovou, smetanový dezert a něco máslového v jednom dni a opravdu se to projeví. Takže to bude něco jiného. Přeju pevné nervy a klidný a trpělivý přístup.
Mám dítě s ABKM, a vám bych radila sledovat stolici, pokud se v ní objeví tečky nebo nitky krve, bude to alergie, taktéž pokud zjistíte, že je hlenovitá - když smáčknete plenu se stolicí k sobě, a pak ji rozlepíte, uvidíte k sobě přilepené hleny (ta naše plena byla jak obarvený vaječný bílek) - omlouvám se za popis, ekzém se u ABKM může a nemusí objevit
jinak by to mohl být bojkot, růstový sprut (věkově spadá kolem 3. měsíce),no uvidíte za pár dní, zda se stav zlepší nebo ne
a s tím žužláním ruky mě ještě napadlo, zda se mu neklube zub
hodně štestí, ať jsou trable brzo za vámi
Moje obě děti po kojících čajích i fenyklu bolelo bříško ještě víc. Zkusila bych je spíš vysadit. A dávat Biogaiu, nám moc pomohla, ale trvá to pár dní.
Ahoj, dcera má ABKM, měla hlenovitou stolici zelené barvy a ekzém, skoro všude po těle. Kojím a držím bezmléčnou dietu, občas jí dám Nutrilon Allergy Care, ale ten jí moc nechutná. Když ti doktorka napíše recept, tak je zdarma, jinak si ho můžeš koupit sama. ![]()
@brulinka Zkus si pořídit bylinky Pískavice (řecké seno) a Benedikt lékařský. Laktační poradkyně to doporučují při bojkotu kojení a nám to velmi pomohlo. Prošli jsme si cca ve stejném věku jako vy dost dlouhým a nepříjemným bojkotem se stejnými příznaky jako vy - malý se u kojení kroutil, nechtěl moc pít s tím, že absolutně odmítal jakoukoliv jinou formu dokrmu, a dost trpěl na bříško, navíc mu páchla stolice, takže podezření na intoleranci laktózy, diety, rozbory stolice atd atd…na nic se nepřišlo.
Proč nám pomohly ty bylinky: LP je doporučují na zvýšení laktace, takže mimču mléko líp teče a tolik se nevztekají. A druhá věc - tyto bylinky jsou určené k podpoře trávení a ke zlepšení zažívacích problémů. A to bylo u nás myslím ještě důležitější, než to zvýšení laktace. Pár dní poté, co jsem je začala brát, bylo u syna vidět znatelné zlepšení bolestí bříška, ochotněji se přisával, klidněji pil, byl celkově spokojenější a začal i líp spát. Z čehož jsem vydedukovala, že syn asi neměl ještě dostatečně „dozrálá střeva“ a nezvládal dobře trávit to, co měl. Časem se to zlepšilo, kyselý pach stolice vymizel, kojení se srovnalo a ani ta intolerance laktózy se nepotvrdila, syn jí mléčné výrobky bez problémů. Kojím dodnes a to jsem si jednu dobu myslela, že ho snad ani ty 4 měsíce nezvládnu kojit.
Edit: jo a hleny ve stolici měl taky a docela dost, ale bez nitek krve, postupně vymizely samy někdy v době, kdy jsme začali zavádět příkrmy. Snažila jsem se dopátrat toho, co ten kyselý zápach a ty hleny ve stolici způsobilo, ale nepovedlo se nám na nic přijít (kromě té mojí hypotézy střevní nevyzrálosti), žádný ekzém totiž nemá a od prvních příkrmů jí postupně vše bez problémů - lepek, mléčné výrobky ovoce, zeleninu…
Příspěvek upraven 11.09.16 v 21:59
Holky díky za uklidnění,.. já měla strach z te abkm, abych ji netrápila mlékem.. no je to težké… malý řve jak na lesy a já nevím jak mu pomoct… a je to mí druhé dítě, takže jsem si říkala že mě nic nepřekvapí, ale jo překvapilo mě to… Zub mě taky napadl.. tak uvidíme. vubec se mi nepodařilo vysledovat z čeho ho bolí břicho..
@brulinka píše:
Holky díky za uklidnění,.. já měla strach z te abkm, abych ji netrápila mlékem.. no je to težké… malý řve jak na lesy a já nevím jak mu pomoct…a je to mí druhé dítě, takže jsem si říkala že mě nic nepřekvapí, ale jo překvapilo mě to... Zub mě taky napadl.. tak uvidíme. vubec se mi nepodařilo vysledovat z čeho ho bolí břicho..
jojo, mě o tom povídej, první syn bezproblémový a u druhého jsem si připadala jako totálně neschopná. Držím palce, ať to brzo přejde!
@3HE píše:
@brulinka a co vrátit se k původní dokrmovací značce UMka?
z toho ho právě začalo bolet to břicho… koupila jsem mu jiné, je to o trochu lepší, ale pořád to není nejlepší..
byli jsme na jednom dokrmu denně-to ho ještě břicho tak moc nebolelo… ale jak začal víc plakat a nechtěl se ani kojit, tak jsem pak dala i 3× za24hod mléko, ale vždy po 4-5 hodinách ještě větší hrůza… a proto mě napadla ta ABKM že po větší dávce mléka je mu víc špatně… Já sama moc mléko nepiju.. jen 1× do kávy, a pak možná taky sýr mozzarelu… ale jinak mléko nepiju vůbec, takže v MM ho moc „neni“.. Dnes zase od 3 do 6 hrůza… a to jsem ještě dnes četla že prý bývá nějaká ranní kolika právě v tomhle čase.. ![]()
@brulinka zkus zajít k pediatrovi - třeba udělá stěry… no a nebo to budou fakt zuby… na bkbm to nevypadá, to by stolice vypadala jinak