Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Mám 6ti týdenního chlapečka, plně kojím a mé bradavky jsou pěkně rozpraskané. Od začátku je ošetřuji bepanthenem nebo calciovkou, ale nepomáhá to.Malej pije krásně, ale já u toho trpím. Prosím o radu, jak se těch rozpraskaných a bolavých bradavek zbavit. Moc děkuji Petra s Danečkem.
Hlavně dobře přikládej malého. Ani jednou nesmí být špatně chycený. Jestli ti to jde, větrej prsa (bez podprsenky co možná nejvíce), Tak to zabralo u nás.
Šamotko,
možná Ti někdo poradí klouboučky. Já jsem byla s prvním dítkem ve stejné situaci a s kloboučky nám kojení nešlo. Takže, jak bylo psáno, hodně větrat a dobře přikládat. U nás byl problém hlavně v nočním kojení, kdy se malá sice přisála dobře, ale po chvilce si to v pusině nějak jinak uspořádala a bylo to zas blbě a já jsem ještě k tomu u nočního kojení v posteli usínala. Takže jsme na pár dnů chodily kojit do obýváku, rozsvítila jsem a prostě kontrolovala, jak saje.
Měla jsem jednu bradavku horší a druhou o trošičku lepší. Takže tu horší jsem nechávala „odpočinout“ aspoň po část dne, odstříkávala jsem a kojila jenom z jedné strany. Pokud by bylo potřeba, tak bych dokrmila odstříkaným, ale to jsme nemusely. Až se to trochu zlepšilo, tak jsem přikládala na obě strany a zase se snažila šetřit to druhé dorasované. Trvalo mi to snad 2 týdny, než se to všechno dalo do pořádku.
Díky za rady, s tím přikládáním to u nás malinko kulhá, protože malej to má občas snad jako hračku a často mu bradavka vypadává. Tak s tím zkusíme něco udělat.
Ahoj,poradím všechno co psali už předemnou a mi po 2 měsících když už jsme nevěděli co koupili tyhle chraniče.Bradavky v nich pořád větraj a do 14 dnu jsem měla bradavky v naprostém pořádku.Je to tak na nošení doma protože když se ohneš tak vyteče mlíko co tam nakape a to furt neuhlídáš aby nevyteklo
![]()
http://chicco.babyexpert.cz/…gorig/73.jpg
Ahojky,
já měla úplně stejný problém, prostě jsem kojila dál, mazala Bepanthenem a trpěla. Pak to nějak přešlo - ta bolest
- a kojíme dosud.
Teď už mě spíš Vojtíšek kouše, vylezly mu zoubky
![]()
určitě vydrž, časem to přejde.Zkus si vždy na bradavkách rozmazat trochu mléka a nechat zaschnout.Působí hojivě
Yuko díky, jdu to namazat mlékem. Jinak jsem prsa pořád větrala a v noci jsem dávala velký pozor na to přikládání. Musím říct, že mě to tolik nebolelo. Všem díky za rady.
Ještě jednou všem děkuji za rady, já se předtím zapomněla přihlásit.
Ahoj,potřebuju poradit,malé bylo půl roku pořád kojím,ale kolikrát dělá hovadiny a scvakne mi bradavku dásničkama a lomcuje hlavou
bolí to jako čert,na jedné se mi udělal takovej jako puchejř,je to taková žlutobílohnědá mapka a hrozně to bolí,mažu to bepantenem a snažím se jí dávat spíš z druhýho prsa,ale to taky nejde pořád,navíc se mi do toho ráno opět zahryzla takže se to dost blbě hojí.Co používáte za mast vy a případně za jakým doktorem bych s tím měla jít,kobvoďákovi asi ne co?
doporučuju hydrogelové polštářky zn.Medela, vyléčila jsem stejný problém za 2 dny na radu lakt.poradkyně
rozmary píše:
Ahoj,potřebuju poradit,malé bylo půl roku pořád kojím,ale kolikrát dělá hovadiny a scvakne mi bradavku dásničkama a lomcuje hlavoubolí to jako čert,na jedné se mi udělal takovej jako puchejř,je to taková žlutobílohnědá mapka a hrozně to bolí,mažu to bepantenem a snažím se jí dávat spíš z druhýho prsa,ale to taky nejde pořád,navíc se mi do toho ráno opět zahryzla takže se to dost blbě hojí.Co používáte za mast vy a případně za jakým doktorem bych s tím měla jít,kobvoďákovi asi ne co?
tohle přesně mi malej dělá taky. Secvakne to těma dásničkama a pak sebou mele. Nebo třeba už nechce pít, ale bradavku nepustí a tahá za ní
Ty gelové polštářky jsem si taky pořídila, trochu to pomohlo, není to sice úplně ono, ale už aspoň nebrečím bolestí.
Dle doporučení z kurzu jsem používala po každém kojení Purelan od Medely a neměla jsem žádné takové potíže
Jen malinkato a opatrně namazat jedním dvěma obkrouženími celou bradavku. Před kojením ne nic neotírá, což je další velké plus ![]()
Háta_x píše:
Dle doporučení z kurzu jsem používala po každém kojení Purelan od Medely a neměla jsem žádné takové potížeJen malinkato a opatrně namazat jedním dvěma obkrouženími celou bradavku. Před kojením ne nic neotírá, což je další velké plus
a ten Purelan zabírá jen na rozpraskání nebo i na bolest?
I na bolest, protože bradavka je vláčná a nevysušená. Je to čistý lanolin.
Pájinka25 píše:Háta_x píše:a ten Purelan zabírá jen na rozpraskání nebo i na bolest?
Dle doporučení z kurzu jsem používala po každém kojení Purelan od Medely a neměla jsem žádné takové potížeJen malinkato a opatrně namazat jedním dvěma obkrouženími celou bradavku. Před kojením ne nic neotírá, což je další velké plus