Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, obracím se na vás s dotazem. HA jsem brala 8 let, začátkem května jsem ji vysadila. Po vysazení jsem jako vždy dostala krvácení a na nakopnutí přirozeného cyklu mi byl doporučen Gynex (bylinné kapky), který jsem poctivě užívala dle návodu první měsíc.
První MS se mi dostavila po 35 dnech. Vždy jsem měla cykly dlouhé 32-33 dní. První MS krvácení oproti běžnému během užívání HA i před užíváním bylo podstatně slabší a kratší. Celý měsíc od vysazení mě každodenně pobolíval podbřišek. Někdy takové bodání, jindy zase tupá bolest, většinou jen na jedné straně podbřišku, někdy přebíhala i na druhou. Nejdříve jsem si myslela, že může jít o ovulační bolesti, ale ty prý trvají jen pár dní. Toto bylo opravdu každý den celý měsíc. S dostavením první menstruace bolesti ustaly a já si oddechla, že se mi dostavila MS více méně tak, jak by měla, byť s 2 denním zpožděním.
Druhý měsíc jsem už nechala plynout, ale bolesti se opět dostavily v druhé polovině měsíce, ale už nebyly tak četné a byly slabší. Cyklus jsem si vypočítala na +- 32-35 den (někdy v průběhu tohoto týdne), jako u předchozího, ale bohužel se nedostavila. Včera a předevčírem jsem pozorovala nahnědlý výtok, takové hodně slabé špinění. Včera to už vypadalo, že se mi MS nastartuje, ale dnes už nic, žádný výtok nebo špinění, bolesti v podbřišku, bedrech, co první dny běžně mívám, prostě nic.
Vím, že po vysazení HA může být cyklus všeljaký, ale neměla některá z vás něco podobného? Ať už co se týče těch bolestí nebo pouze velmi slabého dvoudenního špinění v době MS? Je to důvod k návštěvě gynekologa nebo jen moc vyšiluju?
Těhotenský test jsem si dělala tento týden 2×, oba vyšly negativní. O mimčo se nesnažíme, takže i trochu stresuju, abych nebyla v tom.
(Příspěvek se mi omlylem podařilo přidat dvakrát. Web mi vyhodil error, pardon
)
@Becisa píše: Více
Po dlouhodobém užívání HA máte rozházené vlastní hormony. Jelikož během užívání HA neovulujete, prohlubuje se deficit progesteronu. Já osobně Gynex moc nedoporučuji, za mě je dost zaměřen na podporu estrogenů, kterých budete mít pravděpodobně dost a ze zkušenosti vím, že ženám, které mají právě problém s přebytkem estrogenů a nedostatkem progesteronu situaci spíš zhorší. I ty bolesti mohou nasvěcčovat hormonální nerovnováze. Jak jste na tom s hormony zjistíte pouze testem, u žen s cyklem je třeba udělat během cyklu testy dva. Těhotenství si ověříte testem, pokud byste chtěla hormony porovnat pomocí bylin a doplňků, je to možné. A nebo to nechat plynout a věřit, že si tělo s hormony poradí samo.