Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím
dceru (13) už druhý den bolí v krku, má alergii na pil a na roztoče. Mírně kašle (z toho škrábání v krku). Myslíte že z toho nic nebude?
.. ještě jsem se chtěla zeptat jestli se u bolesti v krku zvrací? Nikdy jsem u toho nezvracela, ani dcera tak doufám že nebude
jinak špatně jí není, normálně pije a jí. Jen ta bolest v krku
. Předem Děkuji všem za odpovědi
![]()
@Anonnym127 to přece nemůžeme vědět. Tvoje dcera nebyla za celých 13 let nemocná, že se tak ptáš? Jako dva dny kašlík a škrábáni v krku, to nic bejt nemusí, asi se jen nachladila, težko říct a zvracení při bolesti v krku, není běžné, takže jestli na to netrpí, tak by neměla. ![]()
@Anonnym127 píše:
Zdravímdceru (13) už druhý den bolí v krku, má alergii na pil a na roztoče. Mírně kašle (z toho škrábání v krku). Myslíte že z toho nic nebude?
.. ještě jsem se chtěla zeptat jestli se u bolesti v krku zvrací? Nikdy jsem u toho nezvracela, ani dcera tak doufám že nebude
![]()
to je nemocná prvně v životě? Ty jsi taky nikdy nebyla nemocná? To ti přece nikdo neřekne, jak to bude pokračovat
@Anonnym127 píše:
Zdravímdceru (13) už druhý den bolí v krku, má alergii na pil a na roztoče. Mírně kašle (z toho škrábání v krku). Myslíte že z toho nic nebude?
![]()
Dítěti takto začala spálová angína. Bolelo ho jen v krku.
@Kipa22 píše:
Dítěti takto začala spálová angína. Bolelo ho jen v krku.
Mě rýma.
@Havlova píše:
Mě rýma.
mě taky každá rýma začíná pálením v krku. To je naprosto běžné.
@Anonnym127 píše:
![]()
Co to bude? Na 99 % nic, tedy viróza.
Lidi, proboha, nehledejte bakteriální infekce za každým rohem.
@Doctus píše:
Co to bude? Na 99 % nic, tedy viróza.Lidi, proboha, nehledejte bakteriální infekce za každým rohem.
No já bych nehledala, ale dceři takhle v pondělí začala spálová angína, jen rýma, pak se přidal kašlík a bolest v krku a nakonec teplota… kdyby nebyla ve školce zrovna ta angína, tak bych s ní k Dr. nešla, takhle jsem šla, streptest pozitivní a penicilin na 10 dní ![]()
@welovefashion píše:
No já bych nehledala, ale dceři takhle v pondělí začala spálová angína, jen rýma, pak se přidal kašlík a bolest v krku a nakonec teplota… kdyby nebyla ve školce zrovna ta angína, tak bych s ní k Dr. nešla, takhle jsem šla, streptest pozitivní a penicilin na 10 dní
Strep-test je k ničemu, neodliší masivní kultivační nález od asymptomatického nosičství.
Pokud byla rýma a kašel, tak to moc na bakteriální angínu nevypadá, tam je hlavní vylučovací kritérium přítomnost virových příznaků. Až 40 % školkových dětí jsou asymptomatickými nosiči streptokoka. Taky to mohlo být tak, že se jedná o virózu se součásným náhodným objevem streptokoka v krku (pyogenní streptokok nedělá kašel ani rýmu).
Za jak dlouho po nasazení ATB klesly horečky?
@Doctus píše:
Strep-test je k ničemu, neodliší masivní kultivační nález od asymptomatického nosičství.Pokud byla rýma a kašel, tak to moc na bakteriální angínu nevypadá, tam je hlavní vylučovací kritérium přítomnost virových příznaků. Až 40 % školkových dětí jsou asymptomatickými nosiči streptokoka. Taky to mohlo být tak, že se jedná o virózu se součásným náhodným objevem streptokoka v krku (pyogenní streptokok nedělá kašel ani rýmu).
Za jak dlouho po nasazení ATB klesly horečky?
No ještě neklesla, byly jsme tam dneska
dostala teprve 2 dávky…
Teď dost řádí spálová angína. U nás to bylo skoro bez příznaků, žádné teploty, nic. Vzhledem k tomu, že je toho teď hodně, vzala bych ji na výtěr z krku.
@Anonnym127 píše:
![]()
Ty jsi ta dcera, ne?
Na bolest v krku neumres, neboj. U virozy boli v krku uplne normalne.
Pij caj s medem, dej si c vitamin, muzes kloktat odvar ze salveje, dej si klidovy rezim a ono to zase prejde.
@Anonnym127 a co ta 4letá 14 dní zvracející holčička od kamarádky? to dopadlo jak? byla v nemocnici? už je v pořádku?