Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj těhulky
nevím si rady a nikde se nemůžu dočíst jak si ulevit při bolestech v kříži.
Na chvilku pomáhá teplá koupel, ale to zas není dobré dlouhodobě, abych nevyvolala předčasné stahy. Momentálně mě bolí bedra, tak že nevím jak sedělě, leže ani nic jiného. Už to trvá asi týden, kdybych se mohla stočit do klubíčka tak by se mi dost ulevilo, jenže bříško už je hodně veliké.
V uterý jdu do poradny tak snad mi doktorka poradí. I když většinou je to tak, že řekne „tomu se říká jiný stav, prostě těhotenství bolí“.
Nic jiného mě není tak si myslím že poslíčci to být nemůžou a je na to ještě asi brzy
Díky za rady Lenda 33tt
Ke konci tehotenstvi jsem take dost trpela bolestmi zad , hlavne v krizi. Jakmile jsem mela nekam dojit, nebo stat, byla bolest temer nesnesitelna. Jedine co pomahalo, bylo cviceni. Cele tehotenstvi jsem cvicila podle videokazety jogy pro tehotne a cviky, ktere tam uvadeji mi krasne pomohly uvolnit oblast krize. Na jogu od te doby nedam dopustit, dost mi ulehcila tehotenstvi a pomohla i pri porodu. Naucila jsem se tam totiz soustredit a to mi prislo vic nez vhod pri posledni fazi porodu, ktera byla v mem pripade dost zdlouhava a komplikovana.
Na cviceni neni nikdy pozde, opravdu doporocuji.
Mám stejnou zkušenost s bolestmi zad. Dělala jsem shiatsu a tak už mám pár inrormací, doufám, že je zužitkuji i při mém druhém těhotenství. Na první cvik si vem partnera, ale jde to i bez něj. Lehni si na záda, hohy pokrč a opatrně přitáhni za kolena jakoby k hlavě (ne silou, jenom kam to půjde s ohledem na bříško), tím si uvolníš bederní obratle. Když je u tebe partner, je dobré, aby ti držel pokrčené nohy pod koleny (on v předklonu drží tvá kolena zespod svými lokty a opírá si je o svá kolena) a pomalounku tě rozkýval do boků (mimochodem tahle poloha hezky uvolňuje boleti při menstruaci). Pak je ještě jedna varianta: sedneš si do křesla s pevnými madly, rukama se vzepřeš tak, abys měla zadeček nad sedačkou křesla a opatrně se budeš vrtět a protahovat si bedra. Při dosedu opratrně, pomalu sedej, obratle budou uvolněné, tak ať si neublížíš. To samé platí i po prvním cviku, do sedu se zvedej přes bok aby se ti nezatočila hlava. Dobré jsou v podstatě všechy polohy, ve kterých můžeš uvolněně viset za ruce, nebo pod rameny, třeba hrazda (rozpěra do dveřních futer, která je běžně ve sportovních potřebách) Na bolesti zad existuje ještě jeden úžasný „nástroj“, takové mučidlo, které se prodává pod názvem Autotrakční lehátko, najdeš ho i na internetu, ale já jeho použití v těhotenství absolutně odmítám, protože základem je poloha, kde se zakláníš hlavou dolů a já nesnesu mít mimi až v krku =o)))). Jinak ho můžu jenom doporučit, už nějakou dobu nám moc dobře slouží.
Ahoj,
mně na bolavá záda pomáhal tento cvik: lehnout si na zem na záda, ruce do svícnu nebo pod hlavu, chodidla na zemi, otáčet hlavu a pokrčená kolena se snažit položit na zem (když jde hlava doleva, kolena vpravo a naopak). Cvičila jsem to vždycky tak dlouho, dokud se mi neulevilo. Nebo jsem stála (klečela) na všech čtyřech a pomalu zvedala jednu nohu (jako když pejsek čůrá) a na stejnou stranu otočila hlavu.
Snad ti něco z toho pomůže a trochu se ti uleví.
Lajka
Ahojky,
já mám taky strašný bolesti zad.Jediné co mi pomáhá je cvičit a to hned po ránu ještě než vstanu z postele.Začnu tím že chodidla otáčím ze strany na stranu (hlava do prava nohy do leva)pak nohy pokrčim a opět ze strany na stranu(paty na postýlce)Pak zvednu paty a opět to samé.Vše tak5-10krát na každou stranu.a když mám náladu tak si to zopakuji na zemi.Tak snad ti to pomuže.
Petra 37tt