Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, vim, ze toto tema uz tady muselo byt nekolikrat opakovano, ale kdyz jsem hledala ve starsich diskusich, nic jsme nenasla.
Proto se dovoluji zeptat, co jste si vsechno pribalili do tasky do porodnice. Mam nejaky letacek primo z porodnice, ale je tam jen 6 veci, coz mi pripada dost malo.
Diky
Ahojky,
mám seznámek napsaný v Excelu. Ráda ti ho pošlu. Jestli chceš tak pošli mailík na apopelkova@seznam.cz abych věděla kam ho poslat.
Je tam seznam výbavičky a na druhém listě seznam do porodnice.
Ajka + Lenička 19m + Krtčátko 19tt
Ahoj,já jsem si do porodnice zabalila tašku podle seznamu z poradny,ale nakonec jsem zjistila,že potřebuji úplně něco jinýho a mám tašku plnou zbytečností. Takže určitě si vem do porodnice : podprsenku na kojení a vložky do ní,pantofle,toaletní potřeby a dva ručníky,mastičku Bepanthen (je bezvadná na prsa),jednorázové kalhotky do porodnice (mají v lékárně),oblečení na miminko budeš potřebovat až při odchodu z porodnice(snad všude mají v porodnicích svoje?). Jinak se hodí i neperlivý pití a já měla ještě dudlík,sice to neradi vidí,ale já se potřebovala vyspat a v kojení mi nedělá žádný problém.Měla jsem i noční košili,ale byla jsem pořád od krve,takže jsem radši využívala denně čistou nemocniční a župan,ale bylo tam takový horko,že mi jenom zabíral místo.Nevím do jaký porodnice půjdeš,ale já jsem měla ještě svoje ubrousky a papír.plenky (ubrousky nedávají a plenek jen 15).Asi je dobrý se jít do porodnice podívat a zeptat se,co tam dávají a co ne…Snad Ti to trošku pomůže.Ahoj Jana.
Ahojky,
když si dáš vyhledat „taška do porodnice“ vyjedeti článek na toto téma…
zkopíruju to sem…
jinak v porodnici jsem nafasovala košile,župan,košilky a hadrove plinky pro děti, vše se měnilo kdy bylo třeba…
teď už bych si brala jen vložky,plínky jednorázovky a toaletní potřeby…co potřebuješ ti může kdykoliv dovést rodina,známí..
Zdenik
Taška do porodnice
Porod se blíží je třeba se na nachystat na pobyt v porodnici. Je nutné si zabalit tašku …
Raději si ji nachystejte dopředu (asi tak v 38. týdnu), až na vás přijdou porodní bolesti, tak nebudete mít čas ani náladu něco balit, navíc v tom zmatku by něco důležité mohlo zůstat doma.
Právě jsem pročítala komentáře a narazila jsem tam na docela užitečný seznam potřebných věciček do porodnice
Zkopírováno z komentáře Mikiska 37. týden
Od mischicky
župan
3× noční košile (rozepínací)
3× tlustý ponožky (kdyby mi náhodou mrzly nohy)
pantofle + pantofle do sprchy
3× síťový spoďárky (ty z lékárny, fakt je to výstřel módy) + radši i nějaký obyč. bavlněný
2 podprsenky (jedna kojící s odepínacími košíčky, druhá normální bavlněná rozepínací vepředu)
vložky do podprsenky (mám od 3 různých firem, tak to nějak nakombinuju, abych to otestovala)
silikonové kloboučky na kojení a odsávačka (kdyby byly potřeba), jo to ještě musím vyvařit!
4 látkové pleny (nevím přesně na co, ale neztratí se)
pro miminko asi 20 plínek jednorázových (Pampers-newborn, kdyby nestačily denní příděly)
osuška, ručník na prsa, ručník na ruce a několik ručníčků na rodidla (všechno radši v tmavších barvách) (mimochodem Medvídě, díky za nápad s buničitou vatou, já mám koupený přímo nastříhaný obdélníky asi 20×35cm, takže je určitě pak doma využiju)
vložky pro sebe (koupila jsem ty porodnický, ale asi je nechám doma připravený a kdyby byly třeba, tak je manžílek doveze později)
doklady a drobný na pitíčko a příp. dobrůtky z automatu
křížovky, walkmanna (kdybych se náhodou nudila, hihi) bloček a tužku, mobil+nabíječka
vitamíny (beru Mamavit)
lahev vody bez bublin (další mi bude dovážet manžel později)
kartáček + zubní pasta
jelení lůj
krém na ruce (jsem pořád jak vysušená treska)
pleť. mléko, denní a noční krém (spotřebuju takový ty reklamní vzorky z časopisů) šampón (taky z rekl. akce)
tělové mýdlo
kartáč na vlasy
odlič. tampóny a „štětky“ na čištění uší (bez těch se nehnu)
spona do vlasů (na porod se skřipec asi nehodí, člověk se zřejmě bude i válet a to se skřipcem nejde)
Bepanthen (na bradavky)
gel z dubové kůry (na příp. hemoroidy)
papírové kapesníčky (radši v krabičce)
antiperspirant (radši roztírací než stříkací)
manikúra (vždycky si někde zatrhnu nehet, když jí nemám)
fén
toaletní papír (člověk nikdy neví…)
seznam bych doplnila ještě o:
vhodné projímadlo, pokud nebudete chtít nálev ? nechte si poradit gynekologem
telefonní kartu, mince na telefon, pokud nebudete mít mobil a nabíječku
fotoapatár a videokameru ? to hlavně ať vezme s sebou tatínek k porodu
dudlík - šidítko a hračky pro miminko
ponožky pro miminko (v řadě nemocnic se nepoužívají dupačky, miminko se balí do látkové plínky a zavinovačky a má pak často studené nožičky)
hodinky ? ať máte přehled jak často miminko kojíte
pokud potřebujete, pak brýle
léky, či mastičky, které pravidelně užíváte ? jejich užívání konzultujte v porodnici s lékařem, jak s gynekologem, tak s pediatrem (zda můžete užívat během kojení)
Jinak každá nemocnice poskytuje v rámci standartních služeb jiné potřeby ? ručníky, vložky, toaletní papír, plínky pro miminko atd.
Je proto vhodné se informovat přímo ve vybrané porodnici, co si vzít s sebou. Jinak nemusíte nabalit vše najednou ? třeba brát hned několik ručníků ? pokud tatínek nebo někdo z příbuzenstva bude chodit často, nejlépe denně, pak může potřebné věci donést a vyměnit.
S sebou si určitě neberte velkou hotovost a šperky.
Dále nezapomeňte na doklady pro vystavení rodného listu dítěte (jsou požadovány před porodem):
těhotenskou průkazku
občanský průkaz
průkaz zdravotní pojišťovny
oddací list u vdaných, rozhodnutí u rozvodu u rozvedených, doklad o určení otcovství a rodný list u svobodných maminek
lístek se jmény dítěte
Tašku s věcmi pro miminko nachystejte zároveň s tou svojí, nechte ji ale doma ? doveze vám ji tatínek, až si pro vás pojede do porodnice.
Proboha - a tohle všechno se vejde do jedné tašky? Nebo půjdete i s manželem se dvěma plnými krosnami? Tolik věcí snad nepotřebuju ani na čtrnáctitýdenní dovolenou, natož na tři (čtyři) dny do porodnice… Chápu, že nelze porodnici srovnávat s dovolenou, ale řekla bych, že tento seznam je značně přehnaný - vzala bych tak třetinu uváděných věcí… Gábina
Ahoj, v porodnici dostaneš na miminko skoro všechno (oblečení, kosmetiku a bavlněné pleny), ale budeš potřebovat vlhčené ubrousky a určitě si vem i pár papírových plen, protože těch hadrových bývá málo. Pro sebe určitě ten Bephanten, podprsenku na kojení (spíš dvě) a hlavně vložky do ní (hodně!), alespoň dva ručníky (návštěvy ti můžou nosit čisté), žínky, spoustu kalhotek, ty na jedno použití jsou dobrý nápad a vem si i košili, já jsem používala erární, protože jsem byla pořád od krve a mléka, ale né vždy ji přinesli hned a tak se hodila ta moje. Vložky jsem si vzala až na cestu domů. Župan jsem neměla ani jednou na sobě. Určitě si přibal nějaké pití. Samozřejmě hyg. potřeby. To je to nejdůležitější, zbytek ti může někdo přinést.
Dál nezapomeň všechny ty doklady jako OP, průkazku pojišťovny, těhotenskou knížku´+ všechny UTZ a vyšetření, oddací list nebo doklad o přiznání otcovství
formulář o jménech (dostala jsem ho u gynekologa)
Na čtení a křížovky jsem neměla ani čas, ani náladu.
Určitě si připrav oblečení pro sebe a pro mimi na cestu domů, manžel ti to přiveze, nemá cenu to tahat sebou.
Většina porodnic má svoje webové stránky a sestra na gyndě taky asi ví, co je potřeba do porodnice ve městě .
holčinky, jsem v tomto ohledu ještě nezkušená a tak mi promiňte tu neznalost… proč kalhotky na jedno použítí? síťové spoďárky??? To nestačí normální?
Díky a přeji hezký den
Ahojky,
kalhotky na jedno použítí - myslí se tím ty síťované - 2-3× - proto, že jednak líp drží vložky (ze začátku potřebuješ dvě a někdy i víc), druhak mnohem líp větrají a třeťak ti nebude líto, že si je zničíš - zamažeš od krve a tak. Prostě je to výhodnější a pohodlnější.
Krom toho moc doporučuju vzít si sebou buničinové čtverce, prodává se to po balících v lékárně - myslím tak 30×40cm, používala jsem je místo ručníku na spodek - je to taky hygieničtější, použiješ, vyhodíš a nezakrvácíš si vlastní ručníky. Vždycky když jsem šla na záchod, tak jsem prostě vzala toaleťák, vložky a buničinu. Taky nemusíš čekat, až ti uschnou jako normální ručník.
Vpodstatě jsem to používala po celé šestinedělí i doma.
A hlavně nezapomeňte doma někde hoooodně na oči umístit hromádku nebo igelitku s věcma pro sebe a pro miminko na odchod z porodnice. Nejlépe velkým písmem popsat a ještě to dát opravdu na viditelné místo. Mě měl manžel o půl jedenácté vyzvednout a za pět půl mi telefonoval, jestli prý má něco přivézt i pro malýho!!! A to měl všechno napsaný a nachystaný. No chlapi.
Ahoj Sylva
Ahojky holky,
tak se znovu koukám a žasnu kolik věcí je v tom seznamu co jsem zkopčila…propána…
doufám, že si nemyslíte, že tohle jsem všechno tahala…ani náhodou!!!! já jen že jsem to někde viděla napsaný..
a ty věci na odchod z porodnice opravdu VIDITELNĚ vystavte!! ![]()
Zdenik
Sepisuju si seznam a vzpomněla jsem si, že se mi loni (jo, teprve loni!
) hodily místo nastříhaných buničitých čtverců papírové ručníky, říká se tomu kuchyňské utěrky nebo tak nějak. Taky ještě takový sprej, může být i gel, Dermo-Chlorophyl na urychlení hojení hráze.
A určitě psací potřeby, vyplňovala jsem jakýsi záznam o kojení.
Třeba to někomu pomůže ![]()
Připojuji se k těm kuchyňským utěrkám, to je fakt bezvadná věc. A i na doma jsem si je koupila a používala po sprše po každém WC. Hlavně když jsi šitá, tak je to super. Levné i hygienické a příjemnější než ručník.
Peťula
Doporučuji bzít si s sebou i odsávačku! Mě se tak nalily prsa, že jsem se hodinu trápila s odstříkáváním rukou a bez výsledku. Pak mi sestra půjčila odsávačku a šlo to mnohem snadněji. Bohužel měli jen jednu na celé oddělení…
Ahoj,
já bych dodala k tomu županu, že ten bych asi už nebrala, vzala jsem si froté župan a zabral mi polovinu tašky a nakonec mi bylo takový vedro a všude se topilo o sto šest, kvůli miminkům (rodila jsem v zimě), takže jsem ho ani jednou nepoužila. Ty se asi chystáš rodit co nevidět, ne ?…takže ten zvaž.
K těm jednorázovým kalhotkám - já měla 3 a bohatě to stačí, jen je třeba v ruce přepereš a ty uschnou raz dva ![]()
Ručníky stačí 2 a na ránu po šití je skutečně lepší ubrousek, nedře tak.
Na mimíse většinou vše mají, krom plenek a vlhčených ubrousků, takže to není třeba a na odchod zporodnice ti manža či návštěva můžou oblečky dovézt později, to není nutné balit.
Vzala bych ale toaleťák navíc, s tím byl v naší porodnici problém.
S pitím a jídlem - já nebrala nic a bylo to fajn, mě moc chutnal jejich čaj a jídlo bylo taky moc dobré…mňam
Noční košile normálně mají erární, takže pokud chceš svou, dle mého stačí jedna, já mšěla 2 a byl to zbytečný luxus.
Na ten základ je dobré se poinformovat v porodnici, kde by jsi ráda rodila.
Pa, Ha
Ahoj,
víceméně už tu zaznělo všechno, jenom jsem ještě chtěla doplnit (snad jsem to teda nepřehlídla), že dobrá věc je nafukovací kruh na sezení po porodu. Pokud jseš hodně šitá (a já byla), tak si bez něj nesedneš. Mě se fakt vyplatil
.
P
Téééda, když jsem tu četla ten seznam… vážně… tolik věcí je fakt až přehnaný, to je na min. 2 kufry ![]()
Písnu Ti sem „můj“ seznam, který nám poradila porodní asistentka na předporodním kurzu:
Věci do porodnice:
// K porodu: //
Doklady:
Na porodnické oddělení:
Papírové podložky
Vlhčené ubrousky
Vložky
Kosmetika pro mimi (porodnice používá Johnson, pokud chcete jinou, vzít s sebou)
3× Body pro mimi
3× Dupačky
3× hadrová plena
1× tetra osuška
2× košile
2× koj. podprsenka
2× teplé ponožky
Ručníky
Osuška
Toal. potřeby
Nabíječka
Prsní vložky
Bepanthen (je možné, že v porodnici něco mají, ověřit!)
Něco na čtení, eventuelně luštění
Propiska
Eventuelně nafukovací kruh - pro případ nástřihu hráze
Příbor
Utěrka
Sáčkový čaj