Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, je mi 17 a beru hormonalni antikoncepci, uz nekolik dni citim bolest v pravem podbřišku v oblasti vaječníků. Na dotek to nebolí, ale něco cítím😅 vratila ksem se z kurzu a zítra jedu za rodiči na dovču. Takže se na gyndu nedostanu dřív než příští pondělí. Nemáte nějakou podobnou zkušenost, možná cysta
😅
Ja mam teď něco podobného. Taková zvláštní bolest, pichnuti.. a potom klid. V podbříšku. Občas cítím i při dosednuti. Mam 4dny po MS, nevím, jak poznat, zda jde o střeva nebo nějaký gyn problém?
Jestli bereš kombinovanou antikoncepci (s estrogenem), tak ta snižuje riziko vzniku cyst. Navíc cysty, i hodně veliké, jsou často naprosto bezbolestné.
Takže pravděpodobnější jsou prdy nebo něco jiného střevního. Bez ultrazvuku je ale nemožné cystu vyloučit, takže by ses měla stavit na gynde.
A ještě k tomu nadpisu „neškodná cysta“ - jednak cysta může být rakovina, a i když není, tak kvůli ní můžeš skončit na operaci a třeba i jako já přijít o vaječník. Takže ten nadpis moc nechápu, jak jsi přišla k nějaké neškodnosti cyst.
@AnoNe píše:
Jestli bereš kombinovanou antikoncepci (s estrogenem), tak ta snižuje riziko vzniku cyst. Navíc cysty, i hodně veliké, jsou často naprosto bezbolestné.
Takže pravděpodobnější jsou prdy nebo něco jiného střevního. Bez ultrazvuku je ale nemožné cystu vyloučit, takže by ses měla stavit na gynde.A ještě k tomu nadpisu „neškodná cysta“ - jednak cysta může být rakovina, a i když není, tak kvůli ní můžeš skončit na operaci a třeba i jako já přijít o vaječník. Takže ten nadpis moc nechápu, jak jsi přišla k nějaké neškodnosti cyst.
Bylo to myšleno jako cysta, která není rakovinoveho puvodu nebo jak to říct. U které nehrozí prasknutí a která po nějaké době sma zmizí. Nijak to neznevažuji. Třeba máma měla velkou a sama zmizela, takže takhle tk bylo myšleno. Jinak je mi lito, co se Vám přihodilo.