Borelióza u ročního dítěte

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Rozarka18
Povídálka 29 příspěvků 03.09.19 11:05
Borelióza u ročního dítěte

Dobrý den
Mám roční holčičku které se před dvěma týdny udělala na ušním lalůčku fialová boulička, nebolí jí to, nijak nevadí. Dětská doktorka nám dala na týden Framykoin mast, mazali jsme 2× denně a žádná změna, poté jsme byli odeslány na kožní, kde nám doktorka řekla že může jít o boreliový lymfocytom, jestli měla klíště, no nevím o tom ale mohla se jí prý přisát nymfa a tu bych nenašla. Takže nám napsala mastičku s dvojnásobnou dávkou antibiotik než má Framykoin a že máme mazat dva týdny a za 4 týdny na krev na testy na boreliózu. Dnes mi volala naše dětská že máme přestat mazat a že dostane minimálně na dva týdny antibiotika celková, náběry proběhnou za 6 týdnů a pak se dva týdny čeká na výsledky. Máte s tím někdo zkušenosti? :think:

Reakce:
Lucka1111
Ukecaná baba ;) 1677 příspěvků 03.09.19 11:15

Tak pokud je to opravdu boreliový lymfocytom (a podle popisu by mohlo být, u dětí je to typický projev boreliozy) tak určitě antibiotika celkově na minimálně 14 dní. Mast nemá smysl. A pokud se to přeléčí tak odběry také již nemají mysl. Jinak boreliový lymfocytom většinou vzniká až několik týdnů po zakousnutí takže by bylo možné nabrat protilátky i hned, už by měly být vytvořené. Ale jestli to vypadá typicky tak raději rovnou antibiotika.

Rozarka18
Povídálka 29 příspěvků 03.09.19 11:26
@Lucka1111 píše:
Tak pokud je to opravdu boreliový lymfocytom (a podle popisu by mohlo být, u dětí je to typický projev boreliozy) tak určitě antibiotika celkově na minimálně 14 dní. Mast nemá smysl. A pokud se to přeléčí tak odběry také již nemají mysl. Jinak boreliový lymfocytom většinou vzniká až několik týdnů po zakousnutí takže by bylo možné nabrat protilátky i hned, už by měly být vytvořené. Ale jestli to vypadá typicky tak raději rovnou antibiotika.

Doktorka říkala že to na náběry nebude mít vliv ty antibiotika ale že je lepší jí dát zbytečně antibiotika než čekat 6 týdnů na náběry aby pak vyšly pozitivní, že by to mohlo přejít do chronického stádia. Jako jsem docela vyděšená

pujda
Kecalka 313 příspěvků 1 inzerát 03.09.19 11:45

@Lucka1111 Proč by odběry neměly smysl? Nevím, jak je to u dětí, ale borelióza se musí sledovat. Já měla boreliózu, tři týdny jsem brala atb a pak mi museli udělat odběry, aby zjistili, jestli léky zabraly. Nezabraly, hodnoty byly ještě horší. Další atb a rok pravidelné odběry, aby se sledovalo, jestli to zabírá, nebo se zhoršuje. Borelka se nedá vyléčit, vždy nějaké hodnoty zůstanou a proto se pak musí pravidelně sledovat. Není to bohužel tak jednoduché, že se nasadí antibiotika a je po všem.

Lucka1111
Ukecaná baba ;) 1677 příspěvků 03.09.19 18:25
@pujda píše:
@Lucka1111 Proč by odběry neměly smysl? Nevím, jak je to u dětí, ale borelióza se musí sledovat. Já měla boreliózu, tři týdny jsem brala atb a pak mi museli udělat odběry, aby zjistili, jestli léky zabraly. Nezabraly, hodnoty byly ještě horší. Další atb a rok pravidelné odběry, aby se sledovalo, jestli to zabírá, nebo se zhoršuje. Borelka se nedá vyléčit, vždy nějaké hodnoty zůstanou a proto se pak musí pravidelně sledovat. Není to bohužel tak jednoduché, že se nasadí antibiotika a je po všem.

to je právě blbost. Protilátky se po léčbě nekontrolují, protože přetrvávají měsíce, u někoho roky a neznamená to že má člověk boreliozu. Takže léčit opakovaně na základě protilátek nemá smysl. Pokud přetrvávají klinické potíže, může se léčba zopakovat ještě jednou, ale nemá se léčit více než 3×. Toť doporučení společnosti pro infekční nemoci. Jedině v případě nové infekce se léčí znova. Po spoustě infekcí zůstávají v těle protilátky třeba doživotně jako známka prodělané infekce. Zda léky zabraly se pozná podle klinického stavu, ne podle laboratoře.

Lucka1111
Ukecaná baba ;) 1677 příspěvků 03.09.19 18:30
@Rozarka18 píše:
Doktorka říkala že to na náběry nebude mít vliv ty antibiotika ale že je lepší jí dát zbytečně antibiotika než čekat 6 týdnů na náběry aby pak vyšly pozitivní, že by to mohlo přejít do chronického stádia. Jako jsem docela vyděšená

určitě to nebude mít na náběry vliv, jen se tím ověří zda to borelioza opravdu byla. Ale jak jsem psala nutné dělat odběry po léčbě není. Jestli má ten boreliový lymfocytom tak bych určitě dala antibiotika hned (on ten boreliový lymfocytom už někde zařazují do 2.stadia boreliozy - tudíž by ty protilátky měly být vytvořené už nyní, ten nevzniká 2 týdny po infekci jako ten klasický flek, ale spíš několik týdnů po infekci). Ale nemusíš se děsit, je to dobře léčitelná forma boreliozy. Jestli se to nasadí dnes, nebo zítra je jedno, jen bych to neodkládala za několik týdnů.

pujda
Kecalka 313 příspěvků 1 inzerát 03.09.19 19:30

@Lucka1111 Já měla boreliózu podchycenou úplně v začátku, dr. váhala, jestli vůbec nasazovat atb hned nebo ne. Nakonec je nasadila hned a po přeléčení jsem měla hodnoty najednou tak vysoké, že kdyby se to nepřeléčilo znovu, nevím, jak by to dopadlo. Poté se kontrolovalo, zda to zabírá nebo ne. Takže asi po třech měsících šlo vidět, že se to pomalu zlepšuje. Nikdo mě nechtěl přeléčit po třetí, jen se hlídalo, jestli výsledky jsou lepší nebo se to zhoršuje. Já příznaky neměla žádné a jestli léky zabíraly se poznalo pouze podle laboratoře. Že ty protilátky zůstávají v těle doživotně, to se ví dostatečně dobře, to je jasné. Toto je ale pouze má zkušenost.

Lucka1111
Ukecaná baba ;) 1677 příspěvků 03.09.19 20:15

@pujda tak ale ono v začátku ty protilátky jsou nízké, v období toho erytému dokonce nejsou ani měřitelné a tvoří se jak tělo bojuje s infekcí. Takže samozřejmě pokud se léčí erytém tak v tu dobu jsou protilátky nulové (takže kdyby se lékař řídil jen protilátkami tak ATB nenasadí a bylo by to špatně), ale po přeléčení i když úspěšném se vytvoří neznamená to že je třeba léčit znova, ale že tělo vytvořilo protilátky proti infekci se kterou bojovalo. A po nějaké době ty protilátky dosáhnou maxima a pak klesají, to trvá měsíce, u někoho roky, u někoho nevymizí nikdy. Ale přesto to není důvod znova léčit. Takže pokud jsi měla protilátky po přeléčení vysoké a byla jsi řádně přeléčená opravdu nebyl důvod léčit znovu. To už ji brala antibiotika naprosto zbytečně.
https://www.infekce.cz/DPLB18.htm
toto je doporučený postup pro diagnostiku a léčbu boreliozy a je tam jasně napsáno že léčit protilátky se nemá. A že po léčbě není třeba protilátky kontrolovat protože to je nicneříkající informace.

Váš příspěvek
Reklama