Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
mám bouli nad pupkem,je asi velká jako tenisák,jsem v 27.týdnu a už to tam mám cca 5 dní,vůbec nevím,co to je,jestli kýla nebo hlavička nebo zadeček prcka,ale to by asi nebylo pořád na stejným místě..........
Na kontrolu jdu až 16.7.,tak nevím,jestli počkat nebo začít panikařit.
Ahoj. To bude diastáza- rozostup brušných svalov. Urobilo sa to aj mne pri druhom tehu nad pupkom, síce menšia asi 4 cm. Tehu to neohrozuje, tak nepanikár. No a nedá sa s tým urobiť nič, možno po pôrode nejké to cvičenie, alebo čo som vyčítala s diskusií, tak sa to rieši potom operačne plastikou. Mne ostala po pôrode taká vypuklinka cca 3cm, ktorá sa dá nahmatať.
Ak by z toho bola kýla, tak potom je operácia nevyhnutná aby nedošlo k zaškrteniu čreva. Ale momentálne tam tlačí maternica, takže črevo sa tam nedostane.
Já nevtipkuji, já si to fakt myslím, přesně ve 27 týdnu jsem poprvé jela do porodky kvůli pocitu chybějících pohybů. Nad pupíkem ale trošku doprava jsem taky měla tenisák - hlavičku. V porodce mi to potvrdili UZ. Kostěj tak vydržel asi tejden a pak se slušně otočil zase hlavou dolů.
Jsem to včera napsala stručně, protože už se mi děsně chtělo spát.
samozřejmě hlavička a zadek jsou tvrdé, kýla či diastáza jsou měkké. Každopáýdně obojí není důvod k panice.
Ani kýla není jednoznačný důvod k operaci - komu nevadí, ten si ji může klidně nechat a nechat se operovat až v případě potíží. Případné zaškrcení střeva se pozná snadno a brzo, prošvihnout se to nedá (ledaže bys jela zrovinka na měsíc do amazonie). Jinak čím větší kýla, tím menší nebezpečí.
ahoj holky,děkuji za odpovědi,
ta boule je trvdá a nahmatám ji pouze,když stojím,tak uvidíme,nebudu plašit a počkám až do kontroly toho 16.7. a zeptám se doktorky.
H.
@šarkacinova píše:
Dobrý večer Holuša chci se zeptat co to bylo za bouli nad punkem taki sem bila těhotný a po porodu se mi udělala boule nad ppunkem tak se chci zeptat co ví jak se dopadla u lékaře děkují
@šarkacinova píše:
Dobrý večer Heluša chci se zeptat co to bylo za bouli nad punkem tak i sem bila těhotný a po porodu se mi udělala no u lwnad ppunkem tak se chci zeptat co ví jak se dopadla u lékaře děkují