Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kamarádi mají holčičku a kluka, jsou od sebe 23m, holka je starší. Tedka jim je 7 a 5 let, jsou to bezva parťáci, což ale neznamená, že se často neřežou jako koně. Parádně si spolu vystačí, ale umí se i porvat. Myslím, že časem to bude určitě lepší, až budou oba větší, tedka jsou hodně malí oba. Ona z toho ještě nemá rozum a kluk žárlí. Dej jim dva roky a bude líp
@lloren píše:
My jsme od sebe s bratrem o 6 let bratr je starší když jsme byli maličký asi jako tvá dcera bratr mě nesnášel nechtěl mě tak se maminka rozhodla použít psychologii a řekla mu když jí teda nechceš tak já jí dám cikánům ( nevím proč to řekla asi aby zhoršila situaci) hezky mě oblékla načinčala a když mě dala do kočárku že teda jede tak se bratr ptal a kam jí vezeš? a u koho bude? a na poslední chvíli začal brečet že mě nikam nedá od té doby jsme celý život nerozluční máme výborný vztah jako nejlepší přátelé chováme se k sobě slušně máme se rádi a mnozí nám to i závidí tak u nás to dopadlo dobře
Moje švíca by mne dala cigánům.
a nebo prodala do otroctví. ![]()
Myslim ze to bude jeste horsi az mala zacne mluvit:) ja mam kluka 3,5 a dceru 11 mesicu. A jak pises…kdyz byla miminko co jen lezelo, chodil se za ni pomuchlovat, pohladit a tutu nunu. Ted zacina chodit, brat mu hracky…a to vis ze se mu to taky zrovna nelibi. Ale vidim na nem ze ji ma rad, chce s ni delat hodne blbiny, predvadi se pred ni…a mala mu to zere. Ale jak mu chce vzit hracku tak ji odtrkuje a nebo ji rovnou vezme a odtahne pryc…myslim ze to tak je asi u vsech sourozencic kor u tech tvych, kdyz mas kluka jeste mensiho…casem prejde, verim tomu;)
Děkuju!!! já taky věřím!
asi je fakt, že to třeba až moc řeším, ale jak je v tom člověk dnes a denně, tak úplně ztrácí nadhled…naštěstí začínám malinko chodit do práce, tak to snad bude lepší! ![]()
jinak s těma hračka - já ho absolutně nenutím jí půjčovat ty vyloženě JEHO hračky, jako jsou auta, kombajn a podobně…já ho vůbec do toho nenutím ani u jiných věcí, jen občas poprosím, jestli by jí nestrčil nějakou kostku nebo něco neutrálního, aby se zabavila a nerušila ho. a naopak - když mu chce malá brát přímo to jeho, tak mu to bráním a sama jí dám něco jiného a to on teda musím říct oceňuje! on se jí taky občas v něčem předvádí nebo na ní mluví - to jo! ale třeba s ní zatím nesnese fyzický kontakt.. ona k němu často leze a chtěla by na něj šahat a muchlovat se a to on teda ji umí dost drsně odstrčit…nebo třeba nesnáší, když chovám jeho i ji současně; to radši nechce pochovat vůbec… ale máte pravdu, je malinkej, vždyť co to je 2 a půl roku…akorát zas v jiných věcech je tak šikovnej a krásně mluví, že mi najednou někdy připadá už velikej…o spravedlnost se taky snažím! no doufat nepřestanu! ![]()
@Kkukačka Prosím tě a nelituješ, že nemáš k sobě děti blíž? Ono pět let mi přijde vcelku dost.. Doporučila bys takový rozdíl nebo raději „klasických“ dva nebo tři roky?
@rejžička píše:
@Kkukačka Prosím tě a nelituješ, že nemáš k sobě děti blíž? Ono pět let mi přijde vcelku dost.. Doporučila bys takový rozdíl nebo raději „klasických“ dva nebo tři roky?
No vše má svoje pro a proti:
Já mám kluky o 5 let, a se sestrou jsme o 7 let. Ten rozdíl je opravdu vidět. Když jsou děti blíže k sobě, tak si spolu více vyhrají, a máš to takzvaně „z jedné vody“. Ale zase máš vše dvakrát.
Když máš děti dál od sebe, tak to máš zase na etapy. Ale ten starší ti zase více pomůže s tím mladším. (ten můj starší mi skutečně pomáhá a pomáhal, je fakt, že někdy až moc)
PS: Každému vyhovuje něco jiného. Moje kamarádka má děti o 2 roky a měla opravdu honičku, ale měla to z jedné vody. A když jsme se bavili, tak říkala, že by neměnila. Já mám děti o 5 let, a taky bych neměnila.
Například škola: Když máš děti o 2 roky, tak musíš vše kupovat dvakrát, a musíš dozorovat dvě děti najednou. Takže mladšího budeš mít v první třídě a starší ratolest ve třetí třídě.
Já mám kluky teďka mladšího ve školce, ale staršího už ve 4. třídě. Takže se mu můžu věnovat. Až bude mladší chodit do 1. třídy, ten starší bude v 6. třídě a už bude samostatnější.
(toto je jenom tak pro porovnání)
@Kkukačka Jasně, ono asi každý vidí halvně výhody toho, co má zrovna doma, viď. ![]()
Jinak všechno dvakrát - tím myslíš jako kupování věcí do školy, oblečení a tak? Ty jsi všechno po první schovávala? Já totiž ne, nevím, zda bude druhé, je to tak půl na půl, tak všechno dávám pryč. (Ale zase kupujeme použité, oblečení dotrhá, takže zatím není nic extra, u čeho bych musela opravdu přemýšlet..)
Myslim ze tim ze mas kluka a holku (ja taky) tak to budes muset mit vzdycky vsechno dvakrat:)
@rejžička píše:
@Kkukačka Jasně, ono asi každý vidí halvně výhody toho, co má zrovna doma, viď.
Jinak všechno dvakrát - tím myslíš jako kupování věcí do školy, oblečení a tak? Ty jsi všechno po první schovávala? Já totiž ne, nevím, zda bude druhé, je to tak půl na půl, tak všechno dávám pryč. (Ale zase kupujeme použité, oblečení dotrhá, takže zatím není nic extra, u čeho bych musela opravdu přemýšlet..)
Ne já se na to nedívám co mám doma. Mě to tak vyhovuje, protože tak to je, a i kdyby druhý syn byl plánovaný, tak bych jej měla určitě v delším rozestupu. Protože bych nezvládla mít vše z jedné vody. Proto jsem ti napsala oba pohledy, nejenom ten svůj, ale i tu kamarádku jsem zmínila, která má zase děti o 2 roky a vím, jak makala, protože jsem to viděla, jak to u ní probíhá. A ano, když to šlo, věci jsem schovávala, co bylo došklubané, jsem vyhodila, to lepší oblečení jsem chtěla prodat, ale nakonec jsem na to neměla čas, tak tu zůstalo v krabicích a co šlo, vynosil, donosil ten mladší. Co není, chybí dokupuji nové.
Já dvě děti nemám, ale bratr ted čeká rodinu takže věcičky, kočár atd už dávám stranou.
Co se týká věcí, tak je to náhodou fajn, i když mám holku a kluka. Po synovi jsem schovala do krabic, ani se to tam moc neohřálo a už to tahám zase ven
samozřejmě parádu holčičce ráda kupuju, ale jen tak na doma má spoustu věcí po bráchovi a jsem ráda, že se to využije, protože něco měl na sobě jen párkrát..a to pěkné, i když už dvakrát použité, schovávám zas, protože ségra bude mít mimi v květnu! ![]()
a jinak teda k tomu věkovému rozdílu - mně to (paradoxně s tím co jsem psala výše) vyhovuje, protože přesně - odbydu to skoro najednou - a pak šup zase do práce…jak bych šla po prvním naplno do práce, už bych se asi k druhému nerozhoupala.. i teda kvůli věku…
Moji jsou taky 22měs. od sebe
Ale mě právě přišlo, že na ni byl jako malej hodnej (snažila jsem se nedělat rozdíly, ale holt mladší občas potřebovala víc pozornosti
, když mu něco brala, tak mi to buď řekl a dali jsme to pryč a nebo jí vysvětlil, že neee
), teď je to horší, jak ho ségra dorostla a začala si „vyskakovat“
Už jsou jen 10cm a asi 2kg od sebe a hádají se teda pěkně
Ale na druhou stranu se navzájem dost ochraňujou - malá občas trucovala, že nechce jít a šla na druhou stranu a syn začal brečet, že nechce, aby se ztratila a šel pro ni
.
Nikdo nezaručí, že si budou rozumět, ale třeba jo, když si budou věkově blíž ![]()
Ale každý dítě je jiný… ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.