Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
a zase třeba moje mamka dělá brambory,salám,okurek,vejce a tatarka.Když to viděli v práci,tak zírali.Ale mě chutná.
Podle mě záleží jen na zvyku,v čem člověk vyrůstá.
Já zase nemůžu v salátu zeleninu jako celer,petržel a mrkev
.Snesu jen hrášek a to jen trochu
Olej a kyselý nálev.
Mít tam majolku nebo jogurt, tak zvracím…
Prostě každý podle vlastní chuti
.
já jedině salát s helmanskou
mňam už ted se na něj těším
můj strejda do salátu třeba přidává i jablko..není to špatné,ale já nejradši klasiku ![]()
lucie.t píše:
vodaziva ta domaci majolka je desne jednoducha. klepnes do mixeru vejce, kapku octa, sul a mixujes,po troskach se pridava olej, ze zacatku velmi opatrne, opravdu po lzickach, jinak se to srazi. zacne to belat a houstnout, prilivas dal olej, dokud to nebude dle tvych predstav.
Já teda dělám jinak. Do mixéru vejce, hořčici, mletý cukr a trochu soli. Rozmixovat a přidávat pomalu olej, dokud nezhoustne dle mých představ.
Moje babička tak nedává majolku, jen brambory a zeleninu sama uvaří ve sladkokyselým nálevu, přidává ještě nakládanou červenou papriku a pokape maličko olejem, jen pepř a sůl, ani hořčici nedává a je to fakt dobrý, ovšem každý si tam pak přidá tu majolku
))
A salát teda: brambory (když chci sváteční, tak neprotlačuju přes mřížku, ale nakrájím na kolečka), sůl, pepř, cibuli svařenou s vodou, octem a solí, hrášek s mrkví od bonduelle (nebo zvlášť hrášek a sterilovanou kapii), uvařené vajíčko, nastouhané sterilované okurky a nastrouhaný měkký salám, majonézu Hellmans. Tu teda dochucuju ještě před přidáním do salátu hořčicí a cukrem a trochu ji ředím. Přes rok tam nedávám ten salám a vejce. Když mám chuť, dám tam ještě kukuřici.
Babička mého ex dělala z brambor, mrkve, celeru, cibule, oleje a spousty pepře. Mě to teda sice moc nechutnalo, protože jsem zvyklá na jiný, ale že by se to nedalo jíst, to ne.
Salát s olejem znám. Znám spoustu variant bramborového salátu - měla jsem možnost ochutnat i s jogurtem a jablky a kupodivu se to ke smaženému dá jíst ![]()
Ale nejsem milovník majonézových salátů. Bramborový salát mi fakt stačí jednou, dvakrát do roka a na chlebíčky mažu raději pomazánky - česnekovou, vajíčkovou než různé vlašáky.
Já dělám bramborový salát se zeleninou - Moravankou, majonézou, nakrájenou sladkou kapií,cibulí a strouhanými vajíčky natvrdo. Někdo tam třeba přidává ještě šunkový salám, někdo tam dává i trochu toho nálevu s moravanky, kyslelé okurky, trochu láku.
Od mamky mám naučeno brambory,salám,vajíčka,okurku,cibuli,majolku a šlehačku.
Manzelova babicka lila do bramsalatu slehacku a ja se
divila, ze mi je po nem tak blbe… ![]()
Tuhle variantu s olejem znam a neni to spatne - teda pokud je dobre ochuceny a neplave v oleji, navic kazdemu dle jeho chuti ne?
Nevim co je spatneho rict, ze ti nechutna a prinest si svuj vlastni…
Mišuna píše:
To dělají rakušáci brambory, olej, cibuli a zálivku a jíst se to dá.
Moje tchýně zas pro změnu dělá bramborový salát bez brambor
Oloupou horké brambory, zalijou je vývarem, aby hezky nacucnul do brambor, pak cibuli, olej, okyselit.
Dělá ho tak děda, tedy bez toho vývaru, syrovou cibuli, brambory, sůl, pepř, ocet… No sním ho, ale nadšená z něj nejsem.
Já cibuli taky restuji na oleji, nečpí tolik.
Žiši, nechte toho, si tu slintám ![]()
Já dělám brambory, zeleninu kupuju přímo do salátu, ještě lehce osmahnu cibulku s mrkví a celerem, vajíčka, gothaj, majolku a tatarku Hellmans a hořčici.
S olejem by mě to opravdu nenapadlo, to bych asi nedala…
Meredit píše: Žiši, nechte toho, si tu slintám
Já dělám brambory, zeleninu kupuju přímo do salátu, ještě lehce osmahnu cibulku s mrkví a celerem, vajíčka, gothaj, majolku a tatarku Hellmans a hořčici.
Jéé, konečně někdo další, kdo dělá s tatarkou
, už jsem se bála, že jsem exot
![]()
Meredit píše: Žiši, nechte toho, si tu slintám
tak ja uz to slintani vyresila. Dala jsem varit brambory, repu, + cibuli a majolku a prave jim ![]()
Petisa píše:Meredit píše: Žiši, nechte toho, si tu slintámJéé, konečně někdo další, kdo dělá s tatarkou
S olejem by mě to opravdu nenapadlo, to bych asi nedala…, už jsem se bála, že jsem exot
![]()
Nejsi, já tatarku a majonézu, půl na půl.
Sladit u nás bramborový salát podle mých a mužových představ, to byl velký boj a je to u nás velké téma
. Už ho máme propracovaný a chutná všem.
Mnam.
Petisa píše:Meredit píše: Žiši, nechte toho, si tu slintámJéé, konečně někdo další, kdo dělá s tatarkou
S olejem by mě to opravdu nenapadlo, to bych asi nedala…, už jsem se bála, že jsem exot
![]()
já to dělala s tatarkou jednou a vůbec nepojí k sobě,vypadalo to podivně ![]()