Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jé paráda, tak to je to co jsem chtěla slyšet. Moc jsi mě uklidnila. Já jsem zastánecem hesla aby dělaly to co je potřeba a to jak koukám tak dělaj. Bezva už se moc těším. Zatím se kupodivu nebojím, jediný oč mám strach tak o malýho . Takže to že hlavní je pro ně bezpečí miminka mě moc těší. Je mě 35 a čekám vymodlence po IVF ICSI takže hlavně ať se mi o chlapečka dobře postarají a ostatní nějak zvládnem.
Myshka píše: … dávaj strašnýho sprda za chyby (dítě položené na postel, dítě na přebalovacím pultu, k němž se máma otočí zády a tak…)…
Nám to taky vytýkaly i když teda celkem citlivě:) Chápu, že nesmím nechat dítě n vyvýšeném míste bez dozoru (např. ten přebalovák), ale proč bych si ho neměla dávat do postele?? Sestry říkaly, že na peřinu jo, ale na prostěradlo ne, prý kvůli očistkům. Ale podle mého názoru je i tohle nesmysl – kaluž krve jsem na posteli neměla, ani žádné viditelné stopy po očistcích. Teorie, že nějaké bakterie z prostěradla přelezou na dítě, je zvrhlá – já je mám na sobě přece taky a na dítě sahám (a ono mě ocucává, že…), takže na něj ty bakterie už dávno přelezly ze mě samotné:)
Pusik píše:
hlavně ať se mi o chlapečka dobře postarají
Zase jim nesmíš věřit všechno a slepě poslouchat. Mě například v den odchodu z porodnice dětská doktorka (ne sestra, ale doktorka!) řekla, že mi malá moc pije (byla přenošená, tj. vlastně starší a pila množství, které odpovídalo miminku o 3 dny staršímu) a že bychom ji měli šidit čajem a dělat větší pauzy mezi kojením (tehdy cca 2,5 hodiny). Přitom moderní poznatky o kojení jsou takové, že dítě má být kojeno kdy si řekne, v množství dle jeho uvážení a další tekutiny nejsou nutné (pokud dítě nemá průjem). Náš pediatr posléze nevěřícně kroutil hlavou a jen potvrdil moji domněnku o kompetentnosti oné dámy. ![]()
Někdy se personál porodnice snaží působit dojmem, že nějaký výkon je nezbytný, ale když se nad tím zamyslíš, tak většinou zjistíš, že je to jen nějaký zvyk a pro dítě to vlastně žádný přínos nemá (většinou spíš naopak). To se týká zejména ošetření dítěte po porodu (okamžité stříhání pupečníku, drastické vytírání dítěte, okamžité vážení a měření, brzké koupání…), ale i dalšího ošetřování v porodnici (stříhání pahýlu pupečníku, očkování proti tetanu, zbytečné dokrmy dítěte umělým mlékem…).
Takže bacha na to. Ty jsi matka, takže se nestarají oni, ale ty a smějí udělat jen to, s čím souhlasíš.
Ano, na peřinu se dávat dítě smělo, ale na prostěradlo ne právě kvůli toxicitě očistků. Samozřejmě, měl-li někdo na prostěradle krev, ihned se vyměnilo, takže jakkoliv potřísněný to ložní prádlo fakt nebylo ani kapičkou. Krom toho si i já myslím, že bakterie jsou pak i na peřině a na celém mém pyžamu a pak i na mém těle. Je fakt, že většina žen se tam sprchuje 2× denně, ruce se myjí skoro pořád, takže se ty bakterie na těle asi trošku likvidují. Ono je to ale asi tím, že na tom prostěradle je jich nejvíc, je tam téměř pořád teplo a řekněme i vlhčeji vlivem zakryté peřiny, tak to tam asi „toxičtější“ bude.
Já to asi napsala špatně , tím postarají jsem myslela během porodu. Tedy ve smyslu lékařské péče. Především skontrolují životní funkce, případně odsají. Dají pozor na průběh porodu . To je pro mě důležitý. Bojím se abyse třeba zbytečně nepřidusil , nebo nenalokal vody a podobně.
je mě 35 rozhodně nemíním nechat péči po porodu, jako takovou na nich.
Mám svý priority na kterých míním trvat . Jednak chci aby mě ho co nejdříve po porodu přiložily . Míním kojit a v žádným případě si to nenechám zkazit něčich laxním přístupem. Pak taky kategoricky odmítám aby mu dávali jakýkoli příkrm. Už teď mi odtéká mlezivo a myslím že s mlíčkem asi problém nebude. O té stupidní metodě šizení čajem nebo glukozou vím svý. Na tohle rozhodně slyšet nebudu. Taky jim nemíním slepě důvěřovat co se týče kosmetiky a podobně. Mám nakoupenou svou z lékárny od Seba Med, rozhodně nechci experimentovat s Johnsnon, jen proto že ho porodnice dostávájí zadarmo. Reklamní triky ať si šetří pro jiné. No co se týče toho pokládání dítěte, na postel, tak to mě překvapuje a kde jako budu kojit v lufťě. Já předpokládám že snad budu kojit v leže, teda alespoň zpočátku, a fakír nejsem nad postelí se asi vznášet nebudem ![]()
Pusik píše:
Já to asi napsala špatně , tím postarají jsem myslela během porodu. Tedy ve smyslu lékařské péče. Především skontrolují životní funkce, případně odsají. Dají pozor na průběh porodu . To je pro mě důležitý. Bojím se abyse třeba zbytečně nepřidusil , nebo nenalokal vody a podobně.
Mám svý priority na kterých míním trvat . Jednak chci aby mě ho co nejdříve po porodu přiložily . Míním kojit a v žádným případě si to nenechám zkazit něčich laxním přístupem. Pak taky kategoricky odmítám aby mu dávali jakýkoli příkrm. Už teď mi odtéká mlezivo a myslím že s mlíčkem asi problém nebude. O té stupidní metodě šizení čajem nebo glukozou vím svý. Na tohle rozhodně slyšet nebudu. Taky jim nemíním slepě důvěřovat co se týče kosmetiky a podobně. Mám nakoupenou svou z lékárny od Seba Med, rozhodně nechci experimentovat s Johnsnon, jen proto že ho porodnice dostávájí zadarmo. Reklamní triky ať si šetří pro jiné. No co se týče toho pokládání dítěte, na postel, tak to mě překvapuje a kde jako budu kojit v lufťě. Já předpokládám že snad budu kojit v leže, teda alespoň zpočátku, a fakír nejsem nad postelí se asi vznášet nebudem
Tak je to správně:) Taky jsem měla vlastní kosmetiku (Weledu a Laveru) a ani se netvářili moc divně. Ale ta propaganda Johnsona je opravdu neuvěřitelně drzá. Ono jak se tam jednou zavedeš jako „alternativec“, už si na tebe dají bacha a budou se chovat uctivě, aspoň u mě to tak bylo. Měla jsem porodní plán a u porodu jako doprovod manžela a dulu a ty sestry si to mezi sebou nějak řekly a na dokrmy a tak se mě už ani neptaly:) I když třetí den jsem si zbaběle sama řekla o dudel…
Pusik píše:
Mám svý priority na kterých míním trvat . Jednak chci aby mě ho co nejdříve po porodu přiložily . Míním kojit a v žádným případě si to nenechám zkazit něčich laxním přístupem. Pak taky kategoricky odmítám aby mu dávali jakýkoli příkrm. Už teď mi odtéká mlezivo a myslím že s mlíčkem asi problém nebude. O té stupidní metodě šizení čajem nebo glukozou vím svý. Na tohle rozhodně slyšet nebudu. Taky jim nemíním slepě důvěřovat co se týče kosmetiky a podobně. Mám nakoupenou svou z lékárny od Seba Med, rozhodně nechci experimentovat s Johnsnon, jen proto že ho porodnice dostávájí zadarmo. Reklamní triky ať si šetří pro jiné. No co se týče toho pokládání dítěte, na postel, tak to mě překvapuje a kde jako budu kojit v lufťě. Já předpokládám že snad budu kojit v leže, teda alespoň zpočátku, a fakír nejsem nad postelí se asi vznášet nebudem
No mě nikdo do žádné kosmetiky nenutil. Je tam sice erární, ale vůbec ji používat nemusíš. Spousta maminek za ni byly rády, protože svou v tom fofru nestihly nebo zapoměly a nebo nechtěly tahat do porodnice. Dítě ti přiloží ihned po porodu a až ho ošetří a tebe případně zašijí, tak ti ho dají a můžeš si kojit, jak chceš. Jen tě vyvedu z omylu, první den se kojit nedá. Pouze u dítěte provokuješ sací reflex a tím u sebe spouštíš tvorbu mléka, které se vytvoří až další nebo třetí den. Takže tam pak jen přikládáš a buď v klidu, protože i kdybys byla polomrtvá únavou, tak tě budou NUTIT v pravidelných časových intervalech vstát, přebalit a přiložit. Nějaké čaje či příkrmy vůbec nepropagují, pouze, máš-li problém s dostatkem mléka a dítě patřičně neprospívá. Já malou musela 1 den už přikrmovat a ujišťuji tě, že jsi za tu pomoc šťastná, protože dítě ti ještě i vlivem žloutenky opravdu chřadne pod rukama a ty nemůžeš dělat vůbec nic. Pít ho nedonutíš, protože je malátné, vysílené a tvrdě usíná. Pak je o příkrmy budeš sama prosit. No a pokud jde o porod, je to taková fuška a v mém případě pocit bezmoci a bezradnosti, že jsem je poslouchala na slovo, protože oni na rozdíl ode mě ví, co dělají a ví, kdy je mimču OK a kdy už jde do tuhýho.
Nebuď tak ramenatá, protože ono to s tebou zacvičí a až budeš ztrácet rovnováhu únavou a vyčerpáním, budeš k nim vzhlížet jako k žádoucí pomoci. Pak za 2 dny až se ofrfňáš je to jiná, ale v začátku je za ně člověk rád a je-li k nim slušný, vždy vyjdou ochotně vstříc.
Tak mi to nedá, abych nereagovala. Jak jsem již psala do této diskuse jednou, tak jsem rodila v Bohunicích už před dvěma lety. Nicméně jak psala Myshka, že se tam maminky chodí sprchovat 2×denně, tak to teda žasnu
, neboť před těmi 2 roky jsme se musely chodit sprchovat alespoň 8×denně, aby jsme se lépe hojily. Jednou jsem zažila dokonce i, dalo by se říct namátkovou kontrolu, kdy mi při vizitě řekla Dr. abych si sundala kalhotky včetně vložky a roztáhla na ně nohy. Kdyby mi toto řekly třeba na vyšetřovně, nebo někde o samotě, tak neřeknu, ale toto jsem musela před jinou maminkou, která byla po císaři. Vím že jsme ženský, ale přišlo mi to ostudné a ponižující…
Celkově jsem byla s péčí spokojena a hlavně hodnotím porod a dobu hned po porodu, ale přežila jsem to i když se mi zrovna toto nezamlouvalo.
A ještě budu reagovat na jednu věc. Psala jsi, že můžeš kojit jak chceš…nevím teď jak jsi to přesně myslela, ale třeba u mě to bylo tak, že jsme musely kojit pravidelně každé 3-4 hodiny. Když mi malá celou noc spala a na jídlo se nevzbudila, byla jsem ráda, že se můžu alespoň trochu prospat a jakého jsem ráno při vizitě dostala sprďáka za to, že jsem malou „nevzbudila“ na jídlo v odstupech těch 3-4 hod. Toto jsem tehdy taky trochu nepochopila…nicméně jsem byla ráda za každou radu. Dnes, s odstupem času si říkám, že jsem je neposlala někam. Dítě když má hlad, tak se na jídlo vzbudí samo a nemusím je přece budit. To už bych teď neudělala, abych je v noci budila, neboť pak než zase usla, tak bylo pomale ráno…Navíc dnes už bych si do porodnice vzala dudlík. Oni sice vykládali, že dudlíky nesmím dávat, ale když člověk přišel tam kde leží ty miminka v těch zahřívacích boxech, tak každé druhé mimčo měla dudlík…takže dnes už bych si ho sebou vzala, už jen proto, aby mi malá vydržela pěkně a v klidu spinkat. Když srovnám s dudlíkem doma a malou v porodnici bez dudlíku, je to 100:1. Malá byla zvyklá mít pořád něco v puse, i třeba když usínala, takže s dudlíkem to pak bylo doma bez problémů a i já jsem si na chvíli mohla odpočnout, když byla malá tak hodná.
Ale jak říkám, jsou to už zkušenosti straté 2 roky a tak to tam už může být dnes jiné.
Mimochodem jsou tam už opravené ty sprchy, které se musely nechávat 5-10 min odtéct, aby tekla teplá voda? ![]()
Myshka píše:
Jen tě vyvedu z omylu, první den se kojit nedá. Pouze u dítěte provokuješ sací reflex a tím u sebe spouštíš tvorbu mléka, které se vytvoří až další nebo třetí den.
Chyba lávky, první dny po porodu (a v mém případě už asi měsíc před porodem) máš v prsech něco, co díte velmi potřebuje – mlezivo, neboli kolostrum. To je pro dítě velmi důležité, neboť (zjednodušeně) je to takový koncentrát živin a protilátek. Postupně se to začne měnit na normální mléko. Rozhodně tedy není pravda, že se tím pouze stimuluje tvoje mléčná žláza.
Myshka píše:… tak tě budou NUTIT v pravidelných časových intervalech vstát, přebalit a přiložit. Nějaké čaje či příkrmy vůbec nepropagují, pouze, máš-li problém s dostatkem mléka a dítě patřičně neprospívá.
Mě se nikdo neptal, kdy jsem naposled kojila/přebalovala a ani nikoho jiného na našem pokoji. Ani se nedivím, protože v současném stavu mají dětské sestry takový frmol, že leckdy ani nestihnou ukázat správnou techniku kojení a to pak není divu, že dítě potřebuje dokrm, maminku bolí bradavky a podobně. To je pak začarovaný kruh. „Hlavní“ dětská sestřička si velmi stěžovala na to, jak jich je málo, ale že pan primář si myslím, že jich víc potřeba není. Musí lítat po třech patrech (šestinedělky jsou rozházené, kde je zrovna místo), my jsme si je volaly telefonem, když bylo potřeba…
Myshka píše:
Já malou musela 1 den už přikrmovat a ujišťuji tě, že jsi za tu pomoc šťastná, protože dítě ti ještě i vlivem žloutenky opravdu chřadne pod rukama a ty nemůžeš dělat vůbec nic. Pít ho nedonutíš, protože je malátné, vysílené a tvrdě usíná. Pak je o příkrmy budeš sama prosit.
To je právě otázka, jestli se nedá nic jiného dělat… Proč například nedokrmit vlastním mlékem pomocí suplmentoru a ne rovnou UM ze stříkačky (což je ještě ta lepší varianta…)? Ukázali ti, jak správně přiložit, jak dítě udržovat vzhůru u krmení atd.?
Myshka píše:No a pokud jde o porod, je to taková fuška a v mém případě pocit bezmoci a bezradnosti, že jsem je poslouchala na slovo, protože oni na rozdíl ode mě ví, co dělají a ví, kdy je mimču OK a kdy už jde do tuhýho.
Správně jsi napsala „v mém případě“, u každého to tak fakt být nemusí. Oni sice na monitoru vidí, jak se miminku daří, ale už například necítí tvoje kontrakce a neví, kdy a jak se ti chce tlačit, v jaké poloze se cítíš nejlíp atd. Každý člověk je holt jiný – někdo rád poslouchá a někdo zas raději důvěřuje svým instinktům.
Myshka píše:Nebuď tak ramenatá, protože ono to s tebou zacvičí a až budeš ztrácet rovnováhu únavou a vyčerpáním, budeš k nim vzhlížet jako k žádoucí pomoci.
Ale notak, nebuď zlá, nevyhrožuj. Třeba bude mít Pusik štěstí (i já jsem ho celkem měla) a nic takového ji nepotká. Já jsem měla krátký (6 hod. od první kontrakce), ale zato celkem intenzivní (vyvolávaný, první kontrakce 1 hodinu po tabletce, od začátku po 2 min.) porod, ale celou dobu jsem si věřila a měla pocit, že to dobře zvládám (díky manželovi, dule a posléze i PA). prostě záleží na přístupu a povaze každého. Nemám ráda, když někdo vypráví děsivé skazky o porodu. Bolí to, to jo, ale ten zbytek už může být veskrze pozitivní.
ivusko, s tím kojením/kolostrem máš samozřejmě pravdu. Já reagovala na tu Pusikovu větu „míním kojit…a nenechám si to kazit…“ v tom duchu, že naopak tam trvají na tom každé max. 4 hodiny (i za cenu buzení) přiložit a zkoušet kojit, protože klasické kojení leckomu den nebo dva nejde.
Malou mi přikrmovali proto, že jsem měla téměř vpáčené baradavky a šlo to velmi těžce i s kloboučkem a pak s ní zamávala žloutenka a nebylo možno ji v podstatě vzbudit. Byla jak spící panna.
Spíš jsem reagovala a to Pusikovo bojové postavení, jakože personál porodnice je nepřítel a je třeba s ním vést spor. Já naopak nabyla dojmu, že se snaží, jsou ochotní a dost trpěliví na to, že to musí omílat pořád dokola a že asi mají tu čest s lecjakými ženskými povahami ještě zblbnutými hormonální válkou.
Já rodila v Bohunicích 02/2005 a 12/2007.Na porodní oddělení v Bohunicích si nemůžu vůbec stěžovat.Druhý porod byl vyvolávaný a já hned na příjmu žadonila o nadstandart,naštěstí byl volný pokoj s vanou,kterou jsem nestihla využít.Byla mi přidělena por.asistentka-moc milá a příjemná slečna.Spolu jsme za 4 hodiny porodili.
Na to jaký jsem měla strach z vyvolávání,bych už asi jinak nerodila ![]()
V 8:00 tabletka,v 9 začalo mírné pobolívání jako u menses, do 12 jsem přečetla vsechny casopisy,co jsem s sebou mela …bolesti pořád mírný.12:15 mi píchla vodu,pak tedy nastoupily pořádny bolesti,ale bylo jich je cca 15,krásne jsem se otevřela a na další 3 zatlačení byla malá venku.
Na pana doktora jsem musela chvilku počkat,protože zároveň porodilo 5 maminek.Po ošetření mi donesli obed e nechali me odpočinout.Já jsem moc odpočívat nepotřebovala,vyspaná a rychlý pohodový porod ![]()
Bohužel nadstandard s vanou je jen na porod jinak bych tam zůstala i následující dny.
Ostatní nadstandardy byla kvuli rekonstrukci také pouze na porod,takže jsem po 2 hod mazala na šestinedělí.
A to byla hruza. 3 maminy s miminkama jak sardinky v malinké nudli.Loupající se okna,pořad jsem kontrolovala,zda neco malé nespadlo do postýlky.WC pro dva pokoje,sprchy šílený…žabky víc než nutný!!! Šílená uklízečka-ukrajinka,aby splnila požadavky pana primáře porad buzerovala.Dětsky sestřičky byly příjemný,ale paní doktorka ta byla a je metr
Ale kvuli mimískovi se to vsechno dalo vydržet.
Nakonec byla malá 2 dny pod světlem a tam ty miminka opečovávají,my jsem tam chodili jen na kojo.
Ještě jeden nepříjemnej zážitek,doufám,že to nikoho z Vás nepotká.Po dvou dnech jsem dostala na pokoj cizinku -Arménku,bohužel mají jiný hygienický návyky než my,vlastně žádný.Konkrétně to nebudu rozepisovat,mohlo by to někoho vyděsit.
Nejsem fiflena,ale co je moc to je moc,musela jsem zažádat o přeložení na jiný pokoj,všichni byli moc vstřícní a uspěšně me přesunuli.
Myshka píše:Malou mi přikrmovali proto, že jsem měla téměř vpáčené baradavky a šlo to velmi těžce i s kloboučkem a pak s ní zamávala žloutenka a nebylo možno ji v podstatě vzbudit. Byla jak spící panna.
Myshko, pokud jsi měla problémy s kojením a paní asistentky v nemocnici ti neporadily nic lepšího než příkrm, měla sis zavolat laktační poradkyni. Kojit se dá i se vpáčenými bradavkami, jen se to musí dítě naučit neb nekojíš jen bradavkou, ale celým prsním dvorcem. Kamarádky měla zcela vpáčené bradavky a kojila i bez kloboučků… Jen jí musela poradit laktační poradkyně jak na to…
LenkaN26 píše:Myshko, pokud jsi měla problémy s kojením a paní asistentky v nemocnici ti neporadily nic lepšího než příkrm, měla sis zavolat laktační poradkyni. Kojit se dá i se vpáčenými bradavkami, jen se to musí dítě naučit neb nekojíš jen bradavkou, ale celým prsním dvorcem. Kamarádky měla zcela vpáčené bradavky a kojila i bez kloboučků… Jen jí musela poradit laktační poradkyně jak na to…
K těm vpáčeným bradavkám – sice to není můj případ, ale dost mě překvapilo, že moje gynekoložka to nezkontrolovala, ani se mě neptala, jaké mám bradavky. Kdybych je totiž vpáčené měla a nic o tom nevěděla odjinud, nemohla bych třeba začít včas používat formovače a pak bych měla zbytečné potíže…
Pett1 - určitě by bylo lepší, kdyby rodičku kontrolovali v soukromí. Ale to, že chtěli vidět tebe nahou Ti přijde divné? Nás gynekolog kontroloval každý den a naopak jsem dostala vynadáno, že jsem se před vizitou osprchovala. chtějí vidět očistky, jejich množství a tak. Nemyslím si, že by to byla namátková kontrola čistoty. A fakt nás kontrolovali každý den. i v Motole - kde jsem rodila prvního i v Mostě - tam jsem rodila druhýho.
I já jsem rodila v Bohunicích, ale už to budou dva roky.
Pett, ty si jako myslíš, že se ti doktor při vizitě díval mezi nohy jen tak? Mě to divný nepřišlo, chcou vidět očistky a pak taky jak se ti hojí poporodní rány
a mě když tohle kontrolovali, tak sestřička vždycky natáhla mezi mě a druhou maminu mou peřinu, takže udělala plentu.
Jo a Ivushko, mě se mlíko udělalo až 3. den po porodu a to mlezivo malou opravdu nazasytilo, takže druhou noc řvala hladem a já jsem valila pro příkrm a jak jsem za něho byla ráda.
Stofi a Aladino - já jsem rodila poprvé a přišlo mi to tedy divné… Byla jsem na pokoji s maminkou po císaři a té samozřejmě nic nekontrolovali. Po mně to za ten celý týden nechtěli pravidelně, jen to jednou. Kdyby chodili pravidelně každý den, tak bych se tomu asi nepodivovala a řekla bych si, že je to asi normální. Ale když to bylo jen jednou? A navíc mohli říct, že tak kontrolují očistky, hojení atd…huba by jim přece neupadla. Já jako prvorodička o těchto způsobech nic nevím a tak mi přijde normální, že mají s maminkama komunikovat, když tam maminky dokáží sprdnout za každou hovadinu. Vy co už to znáte, tak vám to asi divné nepřišlo. Mně tedy jo, neboť mě nikdo o nějaké prohlídce očistků neřekl. Tak mi to prostě přišlo zahanbující. U druhého už mě to tedy nepřekvapí, už na to budu připravená a budu vědět o co jde. ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.