Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@janeee2 píše:
@blumen Ta imunita mě taky napadla. Vyšetření zatím žádná neprodělal, ale asi o to doktorku poprosím. Částečně za to asi mohou i zuby, pořád mu něco roste, už má v roce téměř kompletní chrup, tak je možná oslabený od toho…
Jinak s bronchitidou jsme byli právě v nemocnici, když mu bylo 7 týdnů. Pak více méně nic, jen nějaké nachlazení. Teď to začlo v říjnu a jede to vlastně doteď. Blbý je, že to občas chytne i starší syn nebo my. A být doma se dvěma malými dětmi je dost na palici.
Vtipný ještě je, že toho mladšího furt kojím, mimo jiné kvůli imunitě
A starší chodí do školky?
U nás to bylo tak, že starší něco donesla ze školky, co se na ní neprojevilo nebo jen minimálně. Ale fungovala jako bacilonosič a mladší to vždycky odskákal. Doktorka radila nechat starší alespoň přes nejhorší doma ze školky a fakt to pomohlo.
@ivašot. Právě že nechodí, mimo jiné kvůli malýmu. Dávám ho jen 1-2× týdně na tři hodiny do jednoho rodinného centra, aby byl aspoň trošku mezi dětmi. Je tam malý kolektiv, cca 10-15 dětí. A pokud je mladší nemocný, tak tam starší stejně nechodí, nemá ho tam kdo vodit, když já musím být s prckem doma.
@janeee2 píše:
@blumen @Suzuveverka Já se na astma zatím ani neopovážila pomyslet… Naše doktorka na tom, že je tak často nemocný, nevidí nic zvláštního, prý to tak má plno dětí. Možná budu za plašana, ale zeptám se jí.
Nase mladsi v kojeneckem veku byla nemocna 3 mesice. Proste furt kaslala. Kdyz po tech 3 mesicich dostala jiz 2.ATB (ta prvni byla predepsana na pohotovosti), uz jsem se prestala ptat naseho pediatra a zacala se ptat jinde. Skoncilo to tydennim pobytem v nemocnici s bronchitidou, ale vylecili ji! Od te doby sice mela ATB jeste jednou, ale s velkym odstupem a hned v zacatku nemoci.
Nicmene u nas ji zrejme vylecilo stazeni sourozence ze skolky ![]()
V nemocnici mi rekli, ze ted nove vsechny bronchitidy v utlem veku jsou brany jako „predpoklad“ (ted nenachazim presnejsi slovo) astmatu. Takze jsme i dlouho foukali leky, co se podavaji pri astmatu. Tudiz ke vsem bronchitidam u malickych deti se pristupuje jako k astmatickym, az dokud se to casem nevyvrati.
Nevim, jestli jsem to napsala srozumitelne.
Vas malicky podle me jeste nebyl od rijna 100% vylecen. Ono ne kazdy doktor umi dobre poslechnout ![]()
Naše roční je taky taková nalomená od konce září. Ty vyšly mně a starším dvoum dcerám ve výtěru mrchy (hemofil, streptokok, stafylokok, pneumokok, zkrátka taková malá zoo), jen malá byla čistá. Ale stejně od té doby je střídavě víc nebo míň zahleněná, někdy zelená nudle, někdy ne. Už měla pamycon a sumamed a nic. Nyní jí vyšly ve výtěru taky brebery, ale prý jsou běžné, jen ona jak je malá, ještě je prostě nezvládá. Máme vyzvedlý klacid, ale ještě jsem nedala, v tuhle chvíli si jednou dvakrát za den zachrčí, ani neodsávám, na to jí atb fakt dávat nebudu. Kapu lichořeřišnici a grepová jadýrka a uvidíme. Ven chodíme pořád, i když měla zelenou nudli, i při kašli (resp.on to nebyl přímo kašel, jen velké zahlenění), i při náběhu na teplotu (kolem 37st), ještě nechodí, tak jen leží a čumákuje. Pořád si říkám hlavně přežít letošní zimu, příští rok to bude lepší, bude líp sama smrkat, líp vykašlávat, řekne, jestli něco bolí. Takže co jsem chtěla tímhle elaborátem říct- nechala bych udělat výtěr a pokud by se něco našlo, tak nahnat i sebe, starší dítě, manžela.
Jinak teda koukám, jak máte děti nemocný, říkala jsem si, jak už je příliš na roční dítě jedny atb a jinde jich mají mnohem víc
Tak na tom asi nejsme tak špatně, nemám pořádně srovnání, starší holky skoro nemarodí.
@zuzouš take jsem sla do mdlob, kdyz mala dostala ve 3 mesicich Klacid. Pak po dalsich 3 mesicich dalsi… No a to uz jsem postavila na usi i svoji obvodni, aby mi poradila. Ta se take desila, ze plne kojenemu diteti chteji odrovnat imunitu… Nakonec nam pomohl jiny odbornik s radou „kam s tim“. A bylo vyhrano. V nemocnici ji vylecili bez ATB, protoze ona ani pred tim teploty nemela.
Jen chci tebe upozornit na to, ze zapal plic muze probihat bez teplot, i bez kasle. Vim to nastesti jiz mnoho-mnoho let a proto jsem tu nasi holcicku po nekonecnych sirupech u pediatra capla a vezla na pohotovost, kde ji byl RTG stanoven silny zanet prudusek s pocinajicim zapalem plic. U nasi se prave take resilo obrovske zahleneni.
@zuzouš píše:
Jinak teda koukám, jak máte děti nemocný, říkala jsem si, jak už je příliš na roční dítě jedny atb a jinde jich mají mnohem vícTak na tom asi nejsme tak špatně, nemám pořádně srovnání, starší holky skoro nemarodí.
syn třeba na kašel a rýmu trpí hodně, je mu 4,5 ale ATB ještě neměl. Já to podchytnu vždy v začátku a má přísný režim + homeopatie. Pokud už je to rozjetější, tak jsme měli asi 2× mucosolvan a fenistil, ale to chem. léky vytahuju až naposledy. Náš Mudr taky moc atb nemusí a nejdřív zásadně odebírá krev
@AniNevim Jedna z dcer taky měla v 15 měsících infekci podobnou slabé sepsi.CRP kolem stovky, ale nikde nic - uši, průdušky, RTG plic, výtěry, vše čisté. Šli jsme do nemocnice, byla dehydratovaná z několikadenních vysilujících horeček, napojili ji na kapačky, že až zjistí, co jí je, nasadí ATB. Nenašli nic a CRP začalo samo od sebe za pár dní klesat, každý den cca o dvacet jednotek, každé ráno jí to měřili. V nemocnici jsme byli tenkrát asi deset dní, na kapačkách týden. No, na jednu stranu fajn, že nemusela dostat ATB, ale na druhou stranu, šlo o dítě, které by mělo ATB podruhé v životě. Blbé bylo, že to tenkrát vyšlo na víkendy a nějaké svátky, naše dr. na ní ještě nic neshledala a léčili jsme běžnou virozu(tak jak se normálně postupuje),potom jsme šli na pohotovost a tam jí změřili CRP a když uviděli tak vysoké, nechali si nás tam.Byla bych vděčnější, kdyby to nevyšlo na dny volna, naše dr. by naměřila vysoké CRP a v této situaci dala ATB „naslepo“.Např. záněty močových cest se u kojenců a batolat těžko diagnostikují, protože odebrat moč je někdy problém, na lakmusový papír v ordinaci je jí potřeba víc a labolatoř na počkání testy není schopná udělat(tam stačí kapka).Horečky by klesly dřív a nemusela by se dostat do stavu úplné dehydratace a vyčerpanosti. Nemuseli bychom do nemocnice a mohla bych fungovat normálně i pro ostatní děti. Situaci nám zkomplikovalo ještě to, že nám umřel děda, chtěla jsem jít na pohřeb, musela jsem si shánět hlídání do nemocnice, protože jim bylo zatěžko ji na pár hodin hlídat a přeložit ji jinam by znamenalo převlékání postelí jen na pár hodin ![]()
Tenkrát bych byla opravdu raději, kdyby to nevyšlo na dny volna a dostala by ATB, místo dělání pokusného králíka v nemocnici(meningitidu vyloučili hned při příjmu, šlo jim vyloženě o to, že naslepo ATB neradi nasazují, zvlášť dítěti, u kterého neznají anamnézu a byla už dehydratovaná).
Nejsem ten správný typ pro nějaké alternativní pokusy.Taky znám děti, které mají první ATB ve 3 letech, většinou jde ale o první děti bez sourozenců, padne to na ně při nástupu do školky.
Já jsem kardiak a jako malé dítě jsem měla ATB při každé viroze - tenkrát nebyly ty možnosti narychlo změřit CRP, srdce se musí chránit před zánětem srdeční nitroblány preventivním podáváním ATB.
Imunitu rozhodně zničenou nemám, na základce jsem byla jedna z těch, které měly nejnižší počet zameškaných hodin, to samé na střední. Od svých dětí rozhodně nechytám každý bacil, silnou streptokokovou angínu jsem chytla jen po přeočkování tetanu.Moje „bolest“ jsou záněty dutin, ale tam věřím, že je to dáno anatomicky - jejich vzájemným postavením.
Plané neštovice jsem nikdy neprodělala, přesto mám protilátky jako po prodělaných(pravděpodobně jsem měla dva pupeny a nikdo si toho nevšiml).ATB v dospělosti beru při každém závažnějším výkonu, např. trhání zubu a při porodech nitrožilně. Rozhodně neberu jen základní penicilin. V dětství si pamatuju, že jsem měla hodně často preventivně biseptol a teď, když mi něco je, doktoři nasazují k vůli srdci rovnou Amoksiklav, Augumentin nebo Curam(amoxicilin a kys. klavulanová).To samé profilaxe. A imunitu zničenou nemám, proto se ani u svých dětí nebojím uváženého užívání ATB. Nechtěla bych žít v době, kdy ATB ještě nebyly ![]()
@AniNevim píše:
@zuzouš take jsem sla do mdlob, kdyz mala dostala ve 3 mesicich Klacid. Pak po dalsich 3 mesicich dalsi… No a to uz jsem postavila na usi i svoji obvodni, aby mi poradila. Ta se take desila, ze plne kojenemu diteti chteji odrovnat imunitu… Nakonec nam pomohl jiny odbornik s radou „kam s tim“. A bylo vyhrano. V nemocnici ji vylecili bez ATB, protoze ona ani pred tim teploty nemela.
Jen chci tebe upozornit na to, ze zapal plic muze probihat bez teplot, i bez kasle. Vim to nastesti jiz mnoho-mnoho let a proto jsem tu nasi holcicku po nekonecnych sirupech u pediatra capla a vezla na pohotovost, kde ji byl RTG stanoven silny zanet prudusek s pocinajicim zapalem plic. U nasi se prave take resilo obrovske zahleneni.
Ona měla poslech opakovaně čistý, i když měla ze začátku to nejvíc uchrčený období, kdy jí hleny dráždily i v noci ke kašli, nudle tekla neustále, i tehdy byla čistá. A dr poslouchala pečlivě, ve srovnání s rychlovkama předešlých pediatrů
Má ve výtěru streptokoka (ale ne toho pyogens nebo jak se mu říká), pak jakousi Muraxellu, píšu to vůbec dobře? A pak ještě něco, název nevím. Starší děti s lepší imunitou to prý dokážou zvládat samy, u malý to trvá dlouho, tak jí chtěla přeléčit. Já souhlasím, že atb neřeší příčinu, protože teď přeléčím, až dobere, nastoupí starší dcery zas do školky a přitáhnou něco dalšího na právě doléčený oslabený dítě.
Nejsem ten správný typ pro nějaké alternativní pokusy.Taky znám děti, které mají první ATB ve 3 letech, většinou jde ale o první děti bez sourozenců, padne to na ně při nástupu do školky.
Jako moje nejstarší, první atb v 5,5 letech a to jí vyloženě nic velkýho nebylo, jen dvakrát třikrát za den zakašlala a trvalo to měsíc a domoléčba nepomohla. Zjistil se hemofil a dostala Augmentin. Dneska bych jí ta atb nedala hned, nejdřív bych zkusila kapky, česnek a další chuťovky. Atb se nebráním, ale beru je pro případ, že selhává ostatní.
@Jana206 tak to mi odpovis na moji „nejbolestivejsi“ otazku: jak jsi na tom se zubama?
@zuzouš nase mela Hemofila v nose, pak jsme udelali vyter vsem. Starsi mel tez Hemofila, ja streptokok v krku (take „ten jiny“) - a to jsem u porodu dostala kapacku ATB. No a tatka byl cisty i kdyz kaslal nejdele z nas vsech..
@kerrankin píše:
A jaké hory? V ČR? asi jo, když píšeš 1,5 hodiny domů… My jsme z Prahy, takže jako hory bych brala už i Vysočinu (naši tam mají chatu), ale přitom tady zakladatelka je z Vysočiny… Takže spíš víc hory?
Vysočinu neznám
skoro vůbec
, ale jezdíme pravidelně Šumavu, Krkonoše, Krušné hory. U nás většinou na krátkodobé pobyty, přes léto na delší pobyt do Alp. Máme hory rádi, jezdíme teda jen na letní sezonu, na zimní ne. Spíš radši chodíme než lyžujeme. Ale počítám, že na to taky dojde
Prostě čistý zdravý vzduch, vyšší nadmořská výška než obvykle a zdravé děti tam nešetříme, dostanou batoh na záda, trekové hůlky a makaj
![]()
Z Prahy máte „kousek“ do Krkonoš, Krušné, Jizerky, v podstatě cokoliv