Bronchitida a chození ven

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16986
29.12.15 01:39

@Moise diky za info o zubech. U nasi male to take spis vypada, ze ma na zubech hodne bile skvrny u dasni. Ale vim, ze kdyz zuby lezly, tak mely hezke rovnomerne a svetle zbarveni. Kratce po dobrani druhych ATB a k tomu foukacek na astma, zuby zacaly pigmentovat. Prvi, co rekl pediatr bylo: po lecich, co brala. Pak se zacalo spekulovat o nedostatku fluoru. Uhanela jsem k zubari. Ten rekl, ze v dnesni dobe fluoru je premnozeno, ze to vidi spis na odvapneni skloviny u dasni. Pry nemame davat cajicky (nedavame) a dobre cistit, jenze vi sam, ze u takto malych deti to proste nejde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
29.12.15 12:42

Já sama jsem nikdy na zubech žádné skvrny neměla, ani je nemám přehnaně „žluté“,naopak, okolí mě vždy „chválilo“,jak to dělám, že mám tak bílé zuby :nevim: Čaje jsem v dětství normálně pila a piju je běžně.

Skvrny na zoubkách měla jen jedna dcera, která jako malá bývala taky často nemocná, měla taky vícero ATB v určitém období. Skvrny byly v době, kdy brala Aktiferin - železo. Brala ho několik měsíců, potom to postupně vymizelo.
Nejmladší dcerka, která má ta foukátka, má zoubky zatím pěkně bílé, ale je na hodnocení malá. Bere Maltofer(taky železo),ale ten jí zuby nebarví. Oblečení a cokoliv jiného naopak zbarví více než aktiferin, nakapaný maltofer vypadá hrůzostrašně - jako krev.

Znám hodně lidí, kteří mají v poměrně nízkém věku zkažený chrup - daleko víc než já. A tvrdí, že žádné léky v dětství nebrali. Já tomu tak velký význam nepřikládám. Sklon ke kazivosti zubů je taky podle mě dán geneticky, někdo zuby jen tak „ošmrdlává“ a stejně kazy nemá. Jiný naopak čistí, používá mezizubní kartáčky a ústní vodu a kazy má pořád.

Co se týče fluoridace, teď už se zase začíná navracet k fluoridování. Chodím s dětmi pravidelně k zubařce a ptala se mě, jestli si přeju, aby jim nafluoridovala zoubky přípravkem jako za nás. Je to dobrovolné, dělalo se to za mého dětství(80.léta),potom přišly názory, že je to zbytečné, že fluoridu je spíš nadbytek. A teď se zase zjistilo, že to fluoridování mělo svůj důvod.

A taky mi zubařka říkala, že vysoká kazivost i na mléčných zubech může mít příčinu v tom, že se preferuje nesolená strava dětí až bůhví dokdy. Nezatěžuje sice ledviny, ale sůl je minerál, zubům chybí. Nemá se to přehánět.
Oproti tomu stojí otázka, že dřív se na mléčných zubech kazy neřešily, prostě to vypadne. Až teď se ví, že se infekce přenáší i na zárodek stálého zubu a řeší se to.

Co se týče toho nesolení a kazivosti, klidně to můžu vztáhnout i na sebe, jako malá jsem nemohla téměř vůbec solit - k vůli srdci, sůl zadržuje v těle vodu a před operací(v 5 letech) to bylo u mě nežádoucí, zatěžovalo to organismus. Takže jsem 5 a půl let jedla nesolenou stravu. Těžko říct, kde je příčina, že mám kazy - jestli v ATB, lécích na srdce nebo nesolení. Beru to s rozumem, jednoznačná příčina určit nelze.Jsem ráda, že jsem dopadla poměrně „dobře“,vzhledem k situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
29.12.15 12:49
@Pam12 píše:
@Jana206 když ono se to užívání Atb muze projevit az pozdeji. Tatkovi ted odchází ledviny a když lékaři viděli kolikrát měl ATB, tak pry to urcite souvislost ma. Stejne jako jeho zuby, první otázka zubaře, bral jste hodne ATB?
Bohužel ne vše se odrazí hned s nekdy jsou následky fatální.
Ja Antibiotika neodsuzuju, ale nelíbí se mi predepusisovani na každy prd. Jsou tu daleko větší problémy jako TBC, nebo černý kašel, který se tu objevuje i přes proockovanost, a az nebudou ATB díky rezistenci působit na tohle tak potěš. Kamarádce nezabiraji Penicilinova ATB uz ani na pitomou anginu

Souhlasím s Tebou, nikde jsem nepsala, že schvaluju užívání ATB na každou rýmičku.
Jen jsem chtěla podotknout, že jsou případy(jako já v dětství),kdy to prostě jinak řešit nešlo. Vždy se v těchto případech dávají jiná, než chronicky předepisovaná ATB.Dnes už jsou lepší možnosti, ale předepisování ATB u malých kardiaků má pořád svůj význam a důvod. Mám v okolí dvě maminky dětí se srdeční vadou(jedno operované, druhé bez operace),pokud měly jako miminka virozu, tak dostaly ATB i přes nízké CRP. Kdyby na virovou infekci nasedla bakteriální(což se často stává) a následně to sedlo někam na chlopně, byly by následky mnohem větší.

Napsala jsem jen, že se nebojím uváženého užívání ATB ani u svých dětí a naší doktorce věřím. Nejsem z těch, které to budou léčit alternativně za každou cenu.

Co se týče přírodních prostředků, do roku podle mě jde využít tak olejový zábal na prsa nebo špek(to dávali mě).Teď má 11 měsíců, uvažuju, že už bych zkusila využít cibulový sirup, majoránkový čaj, česnek do vývaru pro její jídlo.
Starší děti mají moc rády domácí jablečný mošt „konzervovaný“ nastrouhaným křenem, ale na malou mi to přijde moc řízné, abych jí to nabídla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
29.12.15 22:46

@Jana206 mala mi v 11 mesicich dost dobre vzala cibulovy sirup. Myslim, ze i tymianova mast dost dobre pomohla.
Mas rozumne nazory, vidim to stejne.
Dekuji za ten rozbor zubu.
Pediatr prave radil tak kolem 4 let nasadit fluoridove tablety - pred vymenou zubu, pro posileni tech stalych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
30.12.15 23:26

@AniNevim s tou fluorizaci je to zahadne, chvili jsem to studovala a ted jsem akorat par tydnu zpet byla s detmi u zubarky, menili jsme ji, ted jsme se dostali k mlade doktorce kolem 35 a ta rikala, ze to nedela, ze pro deti staci bohate to, co je v zubnich pastach, tak nevim no. Tohle je asi co doktor to nazor, asi je treba to brat nejak s rozumem zlatou stredni cestou, znam i maminky, co kupuji detem vyhradne bezfluoridove pasty, to uz mi zas prijde prehnane :)
Ono beztak u zubu je to hlavne o genetice,.bohuzel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
31.12.15 09:32

@Moise moje doktorka ma tedy cerstve zenateho syna, takze ji tipuji kolem 50. Vzhledove a stylem zivota mladice.
Rekla mi prave, ze ted uz fluoriduji i piti pro deti a jine potrviny, ze je toho opravdu dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56304
31.12.15 13:26

@AniNevim no psala jsem to proto, že předtím jsme měli doktorku těsně před důchodem a ta to právě taky nedělala. Nebyla špatná, jen když se uvolnilo místo u mladé doktorky, tak jsme radši přešli, abychom pak neměli problém se sháněním nového zubaře. Ptala jsem se jí na to a ta právě říkala, že nějaký fluor ano, že přesně jak píšeš, že je „všude“ a je ho dost i v těch pastách. Třeba naší mladší pořád čistím zoubky jen vodou a má je krásně bílé bez kazu. Solím teda normálně i té mladší. Každý zubař si holt takhle jede po svém, ono je spoustu oblastí, kdy se názory takhle liší :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
1.1.16 05:38

My máme zubařku tak dva roky po atestaci a ta fluoridaci doporučuje. To je ta, co mi řekla, že teď se to nově znovu doporučuje, protože zjistili, že to mělo své opodstatnění jako v naší generaci. Stejně tak jeden kamarád, zubař taky pár let po atestaci, taky doporučuje.
Souhlas s tím, že je to jedna z oblastí, kde se názory liší a praxe je jiná na různých místech republiky.
Dětem jsem nechala zuby nafluoridovat, dávala mi podepsat papír, že jsem s tím byla seznámena a souhlasím s tím. Nic jsme neplatili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí