Broskvový kompot

1867
7.8.13 14:53

Broskvový kompot

Pěkný den,
prosím o pomoc. Pustila jsem se do zavařování broskví. Mám tento recept:

*3,5 kg broskví
1 litr vody
500 g cukru

lázeň: 5 litrů vody
50g kyseliny citronové

Postup:

Broskve nejprve spaříme 1 minutu ve vodě 90°C teplé. Potom je ochladíme ve studené vodě, oloupeme a odpeckujeme. Připravíme si lázeň ze studené vody a kyseliny citronové a oloupané a rozpůlené broskve do ní ihned ponoříme, aby nám nezhnědly. Postupně je vyjímáme a rovnáme je do sklenic řeznou plochou šikmo dolů. Každou naplněnou lahev ihned zalijeme teplým cukerným roztokem. Po zavaření vyndáme z hrnce a postavíme sklenice dnem vzhůru.

Doba přípravy: 30 minut
Doba sterilizace: 20 minut při 85°C*
Jedu podle něj, vybrala jsme méně zralé plody, ale absolutně mi nejdou vypeckovat :zed: Nemáte nějaký fígl prosím? :think:

Díky moc :srdce:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

35
7.8.13 15:01

Broskve čtvrtím a pak zpravidla jdou vypeckovat. Ať se ti zadaří a zavaří :mavam:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1289
4.9.15 15:43

Chci se zeptat, mam doma nekolik kilo broskvi ze sadu, a chtela bych udelat kompot. Nekdo pise slupky nechat, nekdo sundat. Zkusil nekdo porovnat oboje?

Pripadne ocenim i dalsi osvedcene recepty.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
58819
4.9.15 15:46

@umea jde asi o zvyk. U nás se dává se slupkama, nám to tak chutná.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
86680
4.9.15 15:48
@umea píše:
Chci se zeptat, mam doma nekolik kilo broskvi ze sadu, a chtela bych udelat kompot. Nekdo pise slupky nechat, nekdo sundat. Zkusil nekdo porovnat oboje?Pripadne ocenim i dalsi osvedcene recepty.

broskve jsem nikdy neloupala, jen odpeckovala. Jednu pecku jsem hodila do sklenice. Abych pravdu řekla vůbec nevím, proč se tam dává. Vím, že to tak dělala i moje maminka.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
881
4.9.15 16:03

Pecka se tam dává kvůli chuti, je pak výraznější. Jak to říct, je taková „broskvovější“ :lol:

Já loupám, jenom když je krájím na menší kousky. Pokud je půlím, neloupám. Ovšem pak se člověk nesmí u zavařování zapomenout, jako onehdy já :-) Na pecky občas pomůže velká lžíce, kterou pecku „ojedeš“. Aspoň teda mně.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
262
4.9.15 16:19

@umea Se šlupkama je je hnus, ale leckdy jdou špatně oloupat. My většinou počkáme pár dní, šlupka povolí a pak se lépe loupe. Letos jsme jich ale měli málo, takže byly jen na jídlo, párkrát do koláče, tchánovcům a jsou fuč :).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1289
4.9.15 16:24

A jaky mate pomer cukr/voda na kg broskvi? Nasla jsem strasne odlisne hodnoty…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
23421
4.9.15 18:04

@umea my dáváme se šlupkama a jí to i děti v pohodě. Poměr dáváme na 1,5l vody 1 kg cukru.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
958
4.9.15 18:16

Já je zavařovala zrovna dneska. Mám v receptu na 1L vody, 500g cukru. A čtvrtila jsem je a neloupala, já je sním i tak a dětem je sloupnu, když chtějí, až když jim je nandavám do misky.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1289
4.9.15 21:11

Diky moc za rady @MaJiKa @Aspera @Eloushek @Annci @mojmira @martina.se posledni dotaz - davate tam kyselinu citronovou? Pokud ano, jake mnozstvi?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
881
4.9.15 21:33

@umea Já ne, teda jestli myslíš do nálevu. Jinak platí, jak už tady někdo zmínil, že když si broskve chystáš a krájíš, tak to házíš do vody s kyselinou citronovou, aby nezhnědly, než se s nima vypořádáš. Ale do nálevu ji nedávám. To jen když dělám džemy, tak ji tam trochu přidám kvůli tuhnutí.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
23421
4.9.15 21:43

@umea jak psala annci jen do vody, co v ní jsou dané rozkrájené broskve. Do nálevu pak už ne. A tam na velký hrnec jednu lžíci.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
262
5.9.15 12:44

@umea Nevím, jestli není pozdě, ale proč by se měla dávat kyselina citrónová do broskví, když se zavařují 8o? Kyselina citrónová je do marmelád, mdlým vylepší chuť a navíc marmeláda s kyselinou citrónvou lépe želíruje :). Možná, že ty broskve na vzduchu nezhnědnou, ale když se ihned potom zalejou vodou a osladí, tak nezhnědnou i bez kyseliny :).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
958
5.9.15 18:19

Kyselinu nedávám, ani když je krájím, nezhnědnou. Akorát dávám do každé skleničky pár zrníček soli. Někde jsem vyčetla, že pak vynikne přirozená sladkost ovoce a nemusí se dávat moc cukru.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama