Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Roxelli
já vím…mě stesují ty superrychlíci, kteří už v jeho věku stojí, sedí, lozí..ten nelozí, když si zkusil sám sednout, spadl jak pytel brambor a stání - co to je?
![]()
Náš se začal plazit mezi 6 a 7měsícem, žádné hračky ho nepřiměly pohnout se vpřed, až jsem ho lákala na ovladač k televizi. Pérování podle fotek do měsíce, ale dlouho mělo přednost plazení, než na čtyřech. Mezi 10 a 11měsícem se poprvé postavil a za pár dní už chodil podle ohrádky, ale třeba úplně sám si neuměl sednout, jinak seděl krásně, jen se tam neuměl bez držení něčeho dostat. Nebýt fotek, tak ani už nevím, co kdy dělal, šlo to nějak rychle:)
@Lo to je dobre, ja jen poradim prestAt srovnavat s jinyma detma, zblaznis se
Nas kluk take peruje asi od sedmi mesicu a dnes je mu 14mesicu a po ctyrech neleze
Sedi, stoji a obchazi nabytek a kdyz se nekam potrebuje dostat, tak se tam doplazi. On to sice umi, uz jsem ho parkrat prichytila, ze tak metr leze po ctyrech a pak se rozplacne jak zaba a opet se plazi
Myslim, ze toto obdobi asi uplne preskocime
Dnes jsem byla i opozdene na rocni prohlidce a doktorka s tim nemela problem ![]()
@Lo
tak náš se začal plazit v 9,5 měsících, lézt kolem roku a ve 14 měsících okolo nábytku, teď je mu 15 měsíců a stále jsme u nábytku a venku chodí jen po čtyřech. U nás je to tím, že je velký. Neboj, jednoho dne to přijde. My se s přítelem utěšujeme, že do školy půjde určitě po dvou a bez pleny ![]()
Začal se plazit v devíti a lozit ve 12, chodil ve 13,5 a je naprosto ok…
Moje mládě pérovalo asi od sedmého měsíce až do devátého a jen se plazilo. Poté si stouplo a teprv pak začalo lézt po čtyřech. Každé dítě to má jinak. Jestli péruje, je to OK.
Starší začal lézt v 10 měsících dva měsíce potom, co se dostal na kolena, a to jen díky tomu, že jsem mu pod body strčila kelémek (jinak se pohyboval dopředu jako žabka - vzepřel se na rukách a odskočil dopředu na břicho). Mladší v osmi měsících asi měsíc poté, co se dostal na čtyři. V osmi měsících myslím, že má čas.
@lekmisa píše:
Náš se začal plazit mezi 6 a 7měsícem, žádné hračky ho nepřiměly pohnout se vpřed, až jsem ho lákala na ovladač k televizi. Pérování podle fotek do měsíce, ale dlouho mělo přednost plazení, než na čtyřech. Mezi 10 a 11měsícem se poprvé postavil a za pár dní už chodil podle ohrádky, ale třeba úplně sám si neuměl sednout, jinak seděl krásně, jen se tam neuměl bez držení něčeho dostat. Nebýt fotek, tak ani už nevím, co kdy dělal, šlo to nějak rychle:)
Oba naši se taky plazili a lezli ze začátku jen za ovladačem ![]()
Náš začal lézt v 10m, v tu dobu už se plazil a stoupal, pak se rozlezl a nakonec posadil.. má ještě čas ![]()
Holka se na 4 dostala tak v 8-9m., lézt začala týden před 1.narozeninami.
Nic si z toho nedělej, naší holce je 1 rok a ještě taky nelozí, jen se plazí a staví zatím jen na kolínka, sedla si tak před 14 dni, ale je to lenoch už od malinka, hold jede si po svém tempu ![]()
Škoda, že jsem si tady nečetla diskuze před rokem, to jsem byla hotová z příbuzných a okolí, protože syn v roce chodil s oporou kromě mé ruky a chodítka, ale půl roku mu trvalo než se pustil. Začal chodit v 18měsících na Silvestra, ne pár krůčků, prostě od té doby chodí a běhá:)Teď je mu 27měsíců a pořád ho neberou odrážedla, on snad bude hned jezdit na kole:)Jak to máte vy s odrážedly?