Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám 5 denní miminko a nevím si rady s kojením. Mám malého v noci budit na kojení nebo ne? Budí se mi různě někdy po hodině ale jednou jsem trochu zaspala a vzbudil mě až po pěti hodinách. V porodnici mi říkali že mám budit po třech hodinách…
Jinak malej je zdravej, má jen trochu žloutenku, ale je to hraniční - velmi nízká - co mám dělat? děkuji moc…
Ještě bych se chtěla zeptat kolik minut kojíte? děkuji
Přes den jsem budila na kojení a v noci ne. Délku kojení si už nepamatuji,ale většinou se pustila sama. ![]()
Mně taku v porodnici říkali, že ho mám budit. Ale nechala jsem ho spát, protože si vypil kolem 50-70. Kdyby papal míň (ostatní miminka tak 20, max. 40), tak bych ho asi vzbudila.
Já mám třítýdenní mimčo a hned jsme najeli na režim..ve dne po třech hodkách a večer ho nakrmim naposled v sedm po koupáníčku a pak ho nechám spát..začne se vrtět okolo jedné hodky a já ho vzbudim nakojim a pak zas rychle do postýlky a pakse zase budí okolo šesté…mě taky řikaly abych ho budila nejpozději po čtyřech hodkácha lae ségra svoje mimi taky nechala spát a má klid do dnes..mimčo aspoń rozezná den a noc..Důležité ovšem je aby přibývalo na váze..U nás to stačí..zkus to také tak a uvidíš..pediatrička už ti poví..mě nakonec povolila nechat ho spinkat a dodržovat tento režim..Kojím tak nějak ruzně jak on mám hlad..někdy dvacet minut…někdy i 45minut…dávám pokáždé obě prsa..když mi teda neusne..Jo a nakoj nejpozději do 6 hodin od posleního kojení..jinak hrozí zastavení laktace.(proto ho budim v jednu:)papa
Přes den papal pravidelně. V noci jsem ho nechala spát, jak chtěl. Jenom si dej bacha, laktaci podporuje hlavně noční kojení. Proto by neměl být v noci rozestup mezi kojením víc jak 6 hodin. Takže pokud si řekne po 5ti hodinách, tak bych mu takhle dala.
Ahoj, pokud není malej nedonošenej tak bych ho nebudila. Také jsem v porodnici dostala školení od dětské sestry, abych přesně po třech hodinách krmila, i v noci. Laktační poradkyně (taktéž z porodnice) mi řekla, že je to totální nesmysl. Že mám kojit kdy si malá řekne a že hlady v noci neumře a když bude mít hlad tak se vzbudí. Ona si stejně zhruba ten tříhodinový rozestup hlídala a budila se. Postupně byly ty rozdíly větší, ale nikdy jsem jí nebudila.Přes den to vždycky dohnala a prospívala dobře.
Jinak tu délku kojení ti přesně už neřeknu, ale někdy vydržela být přisátá i 40 min. Někdy byla za 15 min hotová. Když se mi zdálo, že pila málo tak jsem jí zkusila třeba za půl hodiny dokrmit. Nevážila jsem jí, abych zjistila přesně kolik vypila.
Přes den bych budila, ale v noci, pokud ti pěkně přibírá, tak bych nebudila, ono si řekne. Já jsem kojila tak 15 min, ale pak to přešlo jen na 5 a teď kojím tak 2 min
Jo a kojím z jednoho prsu a střídám je, mimi tak vypije víc zadního mlíčka.
No naposledy jsme se vážily v porodnici. Byla u mě doktorka doma, ale nevážila. Na vážení jdeme až v úterý tak právě nevím jestli dobře přibírám - proto mám i strach aby třeba neměl málo. Jinak přes den určitě budím a budit budu ale jde mi hlavně o tu noc… ![]()
Zkus aspoň jednu noc bez buzení a uvidíš po jaké době se budí, já třeba i teď v půl roce kojím i 5× za noc, někdy se stane, že i vícekrát ![]()
Jo a na začátku jsem kojila tak 30 - 40 minut. Postupně se tento interval zkracoval. Takže jsem pak v 4m byla schopná nakojit v parku tak za 10 minut, což už šlo na veřejnosti zkousnout ![]()
Já jsem v noci nebudila, brala jsem to tak, že i to miminko si v noci potřebuje odpočinout. Nijak nestrádalo, jenom já jsem trpěla, že jsem měla moc nalitá prsa, tak jsem musela občas odstříknout. Dcera si na to tak zvykla, že asi od 4 měsíců mi spí celou noc, heč
. Pokud ti miminko pěkně přibírá a tobě noční pauza v kojení nevadí, asi bych nebudila. Začala bych budit pouze v případě, že by málo přibývalo, nebo že by mi ubývalo mlíčka.
Kojila jsem vždy okolo 20 minut, ale je to různé. Maximálně by prý jedno kojení mělo trvat 30 minut, ale některé děti jsou hotové za 5 minut.
nikdy sem malou nebudila..az do doby kdy musela zacit vstavat do skolky spala vzdy jak chtela..i kdyz sme nekam meli jit..museli si vsichni vzdy pockat nez se vyspi
taky nemam rada kdyz me nekdo budi ![]()
@AnnaP malý měl taky žloutenku když sme přijeli domů s porodnice.
Přes den jsem ho musela budit po 3 hodincáh jinak by se neprobudil.
A v noci mimčo necháváš spát.
Rada naší Dr.:
" Pokud dítě v noci spí nebuď ho.
Aspoň si zvykne že v noci se spí a přes den jí."
Nečtu všechny reakce, jen napíšu vlastní zkušenost. Malý měl taky slabou žloutenku, ale pil pěkně. Jenže hodně spal, tak jsem budila po třech hodinách. Pár dnů po návratu z porodnice i v noci, jinak by prospal celou. Ale po dvou třech dnech se vše urovnalo samo a začal v noci jednou vstávat sám.
Pět hodin v noci není dlouho, pokud ti to vyhovuje, nech ho. Ale dýl už bych ho spát nenechala, ať se ti udržuje laktace. Ve dne bych budila.
Ale jen píšu, jak jsem to dělala já…