Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Také jsem takovou pohyblivou jakoby bulku měla a byla to mastopatie. Bylo mi řečeno že to může být ze zvýšeného stresu a pracovního vypětí. Byla jsi na kontrole před půl rokem, myslím, že za tu dobu by to do až takového stadia rakoviny, kdy už si nahmatas větší bulku nestihlo dojít, ale nevím, nejsem doktor. Také držím pěsti ať je to dobré ![]()
Bílků v prsu mi našli před 2 lety, gynekolozka mě poslala preventivně na sono, já to popletla a objednala se na citlivější mamograf (který jsem tím pádem musela zaplatit). Následovala biopsie. Ta byla hned asi za týden, bohužel na výsledky jsem čekala asi 3 týdny a že to byly dlouhé 3 týdny. Hlavou mi letely podobné scénáře, co pises, dost se mi ulevilo, když jsem se konečně dozvěděla, že je bulka nezhoubna. Ale je tam a sleduji to, jestli začne růst, řezání se asi nevyhnu.
Dekuji moc za vase zkusenosti, postrehy. Je to trochu snesitelnejsi, kdyz vim, ze ne za vsim musi byt rakovina… ale jak pisete, jistotu mi da az ten doktor. Porad si rikam, ze kdyz jsem bxla v kvetnu a vse bxlo v poradku, ze i kdyby to bylo neco spatnyho, snad to jeste nemuze byt tak moc rozjety aby to bylo uz zoufali…. No uvidime…. Bude to jeste par dni muka pro me…. Bezi mi hlavou, co by tady mala delala beze mne a to mne drti asi nejvic…. No snad to bude dobre, hlavne pozitivni mysl ![]()
Ahoj holky, jdu se zeptat na zkušenost, je mi jasné že mě tu nikdo nevyšetří a vím že takových diskuzi je tu spousta… Od doby kdy mi zhubla prsa jsem si v leže (když se mi prsa rozplácnou
) začala všímat jakéhosi útvaru v pravém prsu. Není to ani tak bulka, řekla bych jen prostě hrudka, a přijde mi že je to přilepené na žebrech (nehýbe se), ve stoje to moc znatelné není, hlavně v leže. Čekala jsem jestli to nezmizí, ale nezmizelo a řekla bych že je to větší. Začínám z toho být nervózní
Co by to mohlo být? Mám v plánu se objednat na gyndu - tam mi nějaké vyšetření rovnou udělá nebo mě někam pošle?
Jo a táhne mi už na 40…
@Anonymní píše: Více
Každopádně odborné vyšetření co nejdřív. Může se jednat o prkotinu a může se jednat o vážný problém. Berete HA? Ptám se proto, že kolegyně nechala své 16ti leté dceři napsat HA, po cca roce útvar v prsu, dnes je již po operaci, naštěstí nezhoubné a má zakázané užívat HA.
Některé gynekoložky utz prsu dělají, ale z těch, se kterými jsem se setkala, to byla jediná. Objednej se někam, kde mají s radiodiagnostikou prsu bohaté zkušenosti, a to co nejdříve. Co to je za útvar, Ti zde nikdo nepoví, má bulka v prsu byla lipom. Riziko zhoubnosti bulky v prsu zvysují některé znaky, jsou to např.:
nepravidelny tvar
nepohyblivost vůči okolí (nepůsobí podobně jako uzlina)
přílišná tvrdost
Držím pěsti!
Buď si skoč na gyndu, ta ti napíše zadanku na sono prsu a tam tě vyšetří.
Pokud to chceš uspisit a to bych sakra chtěla, objednej se na sono prsu sama jako samoplatce, stojí to pár stovek.
Pokud tam něco najdou, rovnou tě objednají na biopsii.
Nevím, na co čekáš..
Mazej pro žádanku na vyšetření
já si v listopadu našla bulku a teď mám po léčbě rakoviny, chemoterapie, operace, teď už „jen“ hormonální léčba
Souhlas, objednej se rovnou na vyšetření, na gyndu jedině pro žádanku, ale dle mě ztráta času, šla bych hned jako samoplátce. Chodím takto už léta - stojí to 600 Kč u nás. Mám asi od 16 bulky v prsou. Doktor říkal, že v mladých prsou normální, já už je teda tak mladý jako v 16 nemám, ale bulky tam jsou furt.
Může to být blbost, ale taky nemusí, volej hned. A řekni že máš tu bulku, ať tě vezmou bez prodlení.
Objednej se co nejdřív na sono prsu (dělá se tam mamograf, je to na jednom pracovisti…sono prsu je pro ženy pod 40, starší chodí na mamograf, sono je přesnější). Při objednání rovnou řekni o té bulce, vezmou tě dřív. Pokud ne a měla bys dlouhou cekacku (u nás se čeká půl roku), zajdi na gyndu, doktorka ti dá zadanku jako akutní případ a musí tě na sono vzít co nejdřív.
Tahle stránka je chaos. PROSÍM starejte se o své zdraví a neignorujte podezřelé změny. Nejhorší věc co můžeš udělat je jít na internet a chaoticky hledat babské rady. Bulka v prsu může i nemusí být nebezpečná ale neignoruj jí a běž prosím k lékaři může ti to zachránit život. Je jedno kolik ti je i mladé dívky, holky i kluci a muži! Můžou mít rakovinu prsu. Prosím nepanikař a běž na vyšetření❤️
Tahle stránka je chaos. PROSÍM starejte se o své zdraví a neignorujte podezřelé změny. Nejhorší věc co můžeš udělat je jít na internet a chaoticky hledat babské rady. Bulka v prsu může i nemusí být nebezpečná ale neignoruj jí a běž prosím k lékaři může ti to zachránit život. Je jedno kolik ti je i mladé dívky dokonce i holky, kluci a muži! můžou mít rakovinu prsu. Prosím nepanikař a běž na vyšetření❤️
Ahoj holky, prosím o uklidnění. Na vyšetření jsem objednaná za 3 týdny, ale mám nervy úplně v kýblu ![]()
Jsem 4,5 měsíce po odstavu mladšího dítěte. Kojila jsem bez pauzy 5 let a 4 měsíce (dvě děti po sobě).
Při odstavu jsem měla retenci levého prsu, kterou jsem nakonec vyřešila bez antibiotik (postupným odstříkáváním do úlevy, zábaly atd.)
Minulý týden mě začala bolet levá lopatka a měla jsem pocit píchání a lehkého mrazení v levém prsu. Ve sprše jsem si nahmatala malou bouličku mezi prsem a podpažím. Boulička je dost bolestivá na dotek. Včera jsem opět ve sprše zjistila, že na druhém prsu je symetricky umístěná boulička, která je ale menší a nebolí.
Chci se zeptat, jestli máte třeba některá podobnou zkušenost a co to bylo. Samozřejmě se bojím, aby to nebylo maligní. Je možné, že je to ještě jen pozůstatek po kojení, nějaká bolestivě zduřelá žláza, mlékovod nebo něco podobného? Nebo se mám připravit spíše na tu horší variantu?
Moc děkuji.
@Anonymní píše: Více
Co já vím, tak nádor nebolí. Takže pokud tě bulka bolí, spíše bych to viděla na nějakou zduřelou žlázu nebo uzlinu. A navíc je to oboustrané. To riziko nádoru taky rapidně snižuje, buď v klidu.