Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
To asi záleží na tom, jaké jsou vaše požadavky… protože podle mě teď máte skvělé bydlení, podle mých požadavků lepší než ten domeček, o kterém uvažujete… takže bych si s mužem promluvila (zapsala si), co je podle vás důležité v bydlení a pak se podívala, která z těchto variant vám to víc splňuje…
@jajine bydlení v domku je prima, ale… Bydlím na vesnici kousek od města. Je tu sice téměř vše - školka, škola, dva obchody, hospoda
a dokonce i malé kino, ale stejně bych radši bydlela ve městě. Taky mám pocit, že není kam jít a nevyhovuje mi situace, že kdykoliv cokoliv chci, tak stejně musím sednout do auta. To samé nastane, pokud budu chtít, aby dítě chodilo např. na angličtinu nebo do hudebky.
Můj sen je malý domek s malou zahrádkou ve městě ![]()
@janica252 já osobně bych se dívala (a taky to mám v plánu) po starších domcích ve městě, kde je již známá konečná podoba okolí, i za cenu případné rekonstrukce
V Olomouci se úplne ruiny domů prodavají i za 3 miliony a to je rozpočet za který bychom chtěli postavit malý domek i s malou zahrádkou v tom Nevězí. Rekonstrukce je horší, drahší a náročnější než stavba nového- pro nás tato varianta v úvahu nepřichází…
@bamba píše:
Můžu vědět, kde je ten pozemek? Doufám, že ne v Chomoutově. Ono je to těžký, nemůžeš mít všechno, buď klid na vesnici, nebo procházky po městě.
s tím naprosto souhlasím, vždy je to něco za něco
My jsme byli v hodně podobné situaci. velký byt 4+1 na menším městě s plnou vybaveností. velikostně by nám stačil v pohodě i s dvouma dětma. za panelákem hned les, louky, posezení u domu. do centra města tak 10-15 minut pěšky. oba jsme za prací dojížděli.
loni jsme se přestěhovali do vesničky o 7km dál. 600obyvatel, ZŠ do 5.třídy, MŠ, miniobchůdek, autobus výjimečně protože jsme bokem mimo hlavní trasy. do obchodu to máme autem tak těch 10-15 minut. už i dřív jsme jezdili na větší nákupy autem. akorát dřív jsem z práce jezdila každý den přes město, teď přejedu jen 2km do vedlejší vesnice lesem, takže nákupy musím víc plánovat. za rodičema to máme stejně daleko. jezdit s kočárkem budu až teď v zimě, taky tu není moc kde. navíc k doktorům a tak budu muset s dítětem autem.
ale jsme max. spokojeni. máme tu ještě větší klid (před tím hluční sousedi, kouření pod našimi okny), větší pohoda (topíme si sami, kdy chcem a ve finále za lepší náklady, máme světlejší teplejší místnosti, no a hlavně obr zahradu).
já bych to zvládla i v bytě, ale jsem ráda, že jsme do toho šli, ikdyž to s sebou přineslo hypotéku a spoustu práce (koupili jsme starší dům, část už spravili a dost nás toho ještě na pár dalších let čeká). manžel už by zpět nechtěl. má v práci dost stres a ta pohoda, že kouká všude do zeleně a sednem kdykoliv na zahradu ven a k ohni je pro něj k nezaplacení.
@jajine Souhlasím s tebou, jo a hlavně to chce zjistit, jak je to v zimě, myslím tím sjízdnost silnic i když předpokládám, že když tam jezdí busy, tak to bude OK.
Do malé vesnice bych se stěhovala pouze za předpokladu, že budu mít své auto a budu umět řídit. Jinak tam zůstaneš odříznutá od světa a plně závislá na chlapovi. Cestování s miminem autobusem k doktorovi bude šílené, stejně tak nákupy, stejně tak, když budeš chtít jezdit na nějaké kroužky. Bude tam školka nebo pak budete muset vozit děti do města? Tímhle odstěhováním se z tebe stane na spousty let taxikář.
Nestěhovala bych se. Podle popisu bydlíte na dobrém místě a pokud chcete zahradu, kam vypustíš děti, tak si kupte chatu a můžete tam jezdit na víkendy a prázdniny a v týdnu, když budeš na rodičovské si tam zajedeš sama. My to tak vyřešili.
Auto máme jedno, ale v případě potřeby se manžel relativně pohodlně dopraví do práce busem a vlakem a auto mi nechá..Ono Nedvězí je v podstatě městská část, ale prakticky tam nejezdí mhd, jen bus jednou za hodinu…školka tam je, do školy to budou mít děti deset minut busem. Co se týká víkendu, často je trávíme bud u mých rodičů v ostravě (mají dům) nebo u tchánovců (taky dům cca 30 km) od nás. Ono jde asi hodně o to, že nemám představu, jak vyrůstají děti v bytech. Co třeba 4leté nebo 6leté dítě - chodí sami ven, co tam dělají? nebo jim stojíte pořád za zadkem: Místo tu máme opravdu hezké, o tom žádná, ale dům je dům a nebo ne?
@jajine není dům jako dům, ono dnešní novostavby často připomínají panelák naležato
v tvé situaci bych radši zůstala v bytě v okrajové části a bez hypotéky
na druhou stranu já osobně bych se kdyby byla možnost odstěhovala „na samotu u lesa“ okamžitě (jasně vlastní auto nutnustí, ale to je pro mě i teď na větší vesnici)
4-6ti leté je celý den ve školce, ne? nevěřím, že to děti bude bavit jen na zahradě bez kamarádů.
To já nevím, děti zatím nemám…proto se ptám těch, co mají děti a bydlí v bytech…
@jajine no, děti v tomhle věku jsou ve školce a pak jsou s nima venku rodiče, když chcou jít ještě na hřiště… vzhledem k tomu, že školky mají vlastní zahradu (alespoň u nás), tak v hezkém počasí jsou děti v podstatě celý den tam, tak si myslím, že zbytek odpoledne už klidně vydrží i v bytě, když rodiče nechcou být už venku…
Bydlíme v bytě, prvních 18m jsem stejně chodila 2× denně ven akorát s kočárkem na dlouhé procházky. Děti ve stojícím kočárku nespali, takže by mi zahrada byla na nic. Pak jsme chodili na hřiště po okolí, vyřizovat na úřady a do obchodů a taky to šlo. Nejvíc mi chyběla zahrada na konci jara a přes léto, když jsou fakt horka a my se pekli doma. To vyřešila chata. Přes zimu, na podzim a na začátek jara, je zahrada, aspoň u nás zbytečná. A teď, jak jsou ve školce, tak stejně tráví většinu týdne tam, odpo jdeme domů pěšky a projdou se. A na víkendy zase na chatu.
Takže pokud se nechcete a nemusíte zadlužovat, nechala bych to zatím tak. Pokud ovšem po domečku toužíte, tak jděte do toho.
Ahoj…pomuzete mi svym pohledem na vec?
Jsem z Brna, vyrostla jsem v Lednici, kde maji nasi domek. Mestecko je to male, neni tu prace, nic…je tu ale krasne. Domek neni primo nasich, tedy je, ale bydlela v nem babicka z tatovy strany. Ted umrela a oni to vyuzivaji dal jako vikendovou chalupuj…jenze…chalupa…ten dum je obrovsky…je to nadherna dvougeneracni vila s krasnym balkonem, na podlaze parkety, uvnitr spousta nadhernych starozuitnosti…k domu je obrovska nadherna okrasna zahrada, naprosto to tam miluju. Neznam naddhernejsi zahradu. Jezirko, vysoke stromy, sad, k tomu louka, klid…luxus.
Jenze ani nasi, ani ja v tom dome co babi umrela, nebydlime…nasi maji byt a ja jsem se mezitim odstehovala do Brna a bydlime v najmu s pritelem.
Ja bych se tam do toho domu i odstehovala, ale pritel to odmita, protoze to neni brno.
nenasli bychom tam ani jeden z nas praci
ja to zkousela nekolik let, vazne. Mame oba uzke specializace vazane na brnenske ustavy.
Takze mame nadherny dum se zahradou, ktery je prazdny:( pronajimat ho nechceme, je tam obrovska citova vazba. Je mi z toho desne smutno, pok babiccine smrti tam sice muzeme opravdu konecne poradne uklidit a dum provetrat, ale zaroven mam pocit ze je to jako chalupa financne neudrzitelny( naklady na topeni a elektrikuseplatily z babiccina duchodu)… Ale tak je to nase, nasi to davaj, ja prispeju…ted uz jsem tam dlouhjo nebyla a moc se mi styska…
No, a ted vec…mame miminko a s pritelem se v brne tlacime v jedna plus kk…vime, ze to nebude stacit, plus je to najem…a o sto kilaku jinde je ve vsi volny ddum…
Jenzepritel nechce, jednak neumi ani zatlouct hrebik a tam je prace na cely zivot:(((
A jednak tam fakt nic neni, ani prace, ani zabava, centra, atd…ve srovnani s brnem, ze… Ale hlavne bychom tam nemeli tu praci…
Co byste delali vy, kfdybyste meli tak velky dum a tak onrovskou zahradu, v podstate jen pro ucely chaty a samozrejme citove totam neskutecne milovali? Obdivuje to kazdy kdo jde kolem…