Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravim,
popisu, jak se veci maji:
Nedavno na me mamka po dohode prepsala druzstevni byt - a to tedy pouze formou smlouvy o prevodu druzstevniho podilu, kterou melo druzstvo na svych strankach. Byt byl preveden a ja za “dar” nic neplatil, ale ve smlouve nic o bezuplatnem nabyti neni napsano.
Byt byl pro nepotrebu prodan a ja ted premyslim, jak mam spocitat dan (rozdil kupni a prodejni ceny - pouze zisk). Casovy test jsem nesplnil a takze dan platit musim.
Muzu v tuto chvili pouzit znalecky posudek pro stanoveni obvykle ceny v dobe prepsani bytu a jeho nabyti?
A je potreba darovaci smlouva k dukazu, ze jsem byt doopravdy nabyl bezuplatne?
Dekuji za pripadnou pomoc ![]()
Nejak nechapu, nabyl si to bezúplatně, za kolik si to prodal snad vis, tak co jeste potrebujes zjistovat ![]()
Jde mi o to, ze bych platil dan z cele castky, a nikde nemam smlouvu o nabyti bytu bezuplatne, jen to tak proste probehlo. A mam za to, ze jsem nekde v zakonu cetl, ze se cena obvykla prave stanovuje u bytu darovaneho, kdy pak lze zjistit presny zaklad dane. ![]()
Mamka zije, dedictvi neprobehlo a mam pocit, ze doba se vzdy pocita od doby nabyti podilu v druzstvu.
Takze nesplnuji.
No a co, budeš stavět nebo co máš v plánu? Sice to byl družstevní byt, ale stejně… Kdo dnes prodává nemovitost kvůli tomu že ji nepotřebuje? Kdo nepotřebuje zástavu?! A teď řešíš co daně, no to sis měl asi zjistit před tím ne? Nepíšeš kdy jsi to nabyl, každopádně adekvátně ti poradí na finančním úřadě. Domluv si schůzku.
Tady je to docela dobře vysvětlené:
https://www.remaxalfa.cz/…evniho-bytu/
Podmínku z dědictví nesplňuješ, tak snad leda ty peníze rychle investovat do vlastního bydlení.
Pokud jsi byt nabyl darem, výdajem je cena dle znaleckého posudku v momentě nabytí. Nechápu, proč se tady řeší dědictví a podobné věci, které se otázky netýkají.
Dekuji, 1/2 otazky zodpovezena a potvrzena a ted 2/2, nabyti darem se rozumi i prepsani bytu bez darovaci smlouvy? A muze se znalecky posudek delat zpetne i po prodeji bytu? ![]()
@Kaspic píše:
Dekuji, 1/2 otazky zodpovezena a potvrzena a ted 2/2, nabyti darem se rozumi i prepsani bytu bez darovaci smlouvy? A muze se znalecky posudek delat zpetne i po prodeji bytu?
Pořád je to nemovitá věc nabytá bezúplatně, takže je výdajem cena ke dni nabytí podle znaleckého posudku. A ano, znalec umí udělat posudek „zpetně“. Zrovna na jeden čekám k prosinci 2019.
@Hanula1212 píše:
Pořád je to nemovitá věc nabytá bezúplatně, takže je výdajem cena ke dni nabytí podle znaleckého posudku. A ano, znalec umí udělat posudek „zpetně“. Zrovna na jeden čekám k prosinci 2019.
Dekuji mockrat, presne toto jsem potreboval pochopit, vydam se tedy hledat znalce k posudku.
@Kaspic píše:
Dekuji mockrat, presne toto jsem potreboval pochopit, vydam se tedy hledat znalce k posudku.
Není za co.