Byt jako dar a daně

5
20.5.23 16:39

Byt jako dar a dane

Zdravim,

popisu, jak se veci maji:

Nedavno na me mamka po dohode prepsala druzstevni byt - a to tedy pouze formou smlouvy o prevodu druzstevniho podilu, kterou melo druzstvo na svych strankach. Byt byl preveden a ja za “dar” nic neplatil, ale ve smlouve nic o bezuplatnem nabyti neni napsano.

Byt byl pro nepotrebu prodan a ja ted premyslim, jak mam spocitat dan (rozdil kupni a prodejni ceny - pouze zisk). Casovy test jsem nesplnil a takze dan platit musim.

Muzu v tuto chvili pouzit znalecky posudek pro stanoveni obvykle ceny v dobe prepsani bytu a jeho nabyti?

A je potreba darovaci smlouva k dukazu, ze jsem byt doopravdy nabyl bezuplatne?

Dekuji za pripadnou pomoc :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101618
20.5.23 16:49

Nejak nechapu, nabyl si to bezúplatně, za kolik si to prodal snad vis, tak co jeste potrebujes zjistovat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
20.5.23 16:55

Jde mi o to, ze bych platil dan z cele castky, a nikde nemam smlouvu o nabyti bytu bezuplatne, jen to tak proste probehlo. A mam za to, ze jsem nekde v zakonu cetl, ze se cena obvykla prave stanovuje u bytu darovaneho, kdy pak lze zjistit presny zaklad dane. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
20.5.23 17:38

Mamka zije, dedictvi neprobehlo a mam pocit, ze doba se vzdy pocita od doby nabyti podilu v druzstvu. :D Takze nesplnuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
20.5.23 18:34

No a co, budeš stavět nebo co máš v plánu? Sice to byl družstevní byt, ale stejně… Kdo dnes prodává nemovitost kvůli tomu že ji nepotřebuje? Kdo nepotřebuje zástavu?! A teď řešíš co daně, no to sis měl asi zjistit před tím ne? Nepíšeš kdy jsi to nabyl, každopádně adekvátně ti poradí na finančním úřadě. Domluv si schůzku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
20.5.23 18:54

Tady je to docela dobře vysvětlené:
https://www.remaxalfa.cz/…evniho-bytu/
Podmínku z dědictví nesplňuješ, tak snad leda ty peníze rychle investovat do vlastního bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
21.5.23 13:13

Pokud jsi byt nabyl darem, výdajem je cena dle znaleckého posudku v momentě nabytí. Nechápu, proč se tady řeší dědictví a podobné věci, které se otázky netýkají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
21.5.23 13:21

Dekuji, 1/2 otazky zodpovezena a potvrzena a ted 2/2, nabyti darem se rozumi i prepsani bytu bez darovaci smlouvy? A muze se znalecky posudek delat zpetne i po prodeji bytu? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
21.5.23 14:10
@Kaspic píše:
Dekuji, 1/2 otazky zodpovezena a potvrzena a ted 2/2, nabyti darem se rozumi i prepsani bytu bez darovaci smlouvy? A muze se znalecky posudek delat zpetne i po prodeji bytu? :D

Pořád je to nemovitá věc nabytá bezúplatně, takže je výdajem cena ke dni nabytí podle znaleckého posudku. A ano, znalec umí udělat posudek „zpetně“. Zrovna na jeden čekám k prosinci 2019.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
21.5.23 14:14
@Hanula1212 píše:
Pořád je to nemovitá věc nabytá bezúplatně, takže je výdajem cena ke dni nabytí podle znaleckého posudku. A ano, znalec umí udělat posudek „zpetně“. Zrovna na jeden čekám k prosinci 2019.

Dekuji mockrat, presne toto jsem potreboval pochopit, vydam se tedy hledat znalce k posudku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
21.5.23 14:21
@Kaspic píše:
Dekuji mockrat, presne toto jsem potreboval pochopit, vydam se tedy hledat znalce k posudku.

Není za co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák