Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kitten už tu byla podobná diskuse nedávno, jmenovalo se to nějak Z města na vesnici…
Já jsem pro domek, pro děti super, později je potřeba mít auto či dvě:( a je tam moc práce, ale stojí to za to:)
Kitten My bydlíme v domku a nemůžu si stěžovat, člověk je blíž k přírodě. A do města se dá, vždycky zajet autem.
Ahoj slečny, dámy, mamči ![]()
podobně jako zakladatelka řešíme dilema, co dál… ![]()
Bydlíme v DV na sídlišti ve městě, byt je komplet udělaný, dobrá lokalita 3+1+lodžie.
Máme také zahradu/stavební parcelu na velmi lukrativním místě v zahrádkářské kolonii, kde je odhadovaná cena na prodej zahrady okolo 1.800 000,–. V bytě máme vše, já sama i manžel jsme vyrůstali v paneláku, nemusíte se téměř o nic starat,„zahradu“ se zeleninou a kytičky mám na balkoně, ale máme celkem velkého pejsana a malý budou za chvilku dva, tak i oni by určitě uvítali zahradu, houpajdu, skluzavku, apod. Hodně o tom poslední dobou přemýšlíme, jelikož tenhle byt jsme kupovali před skoro dvěma lety a měl hodnotu 1.340 000,–. Domek okolo 3mil. už se dá sehnat moc pěkný.
Co by jste dělali na našem místě??
Přemýšlím obejít realitky, vyložit jim svůj plán, nebo to spáchat sama a vidělo by se.. nevím zatím.
Na zahradu nikdo moc nechodí, je tam zařízená chata, ohniště, tři garáže, ale máme ještě chalupu a proto zahradu spíše zeje prázdnotou..
Momentálně jsem ještě 1.5roku na RD, ale chodím na zkrácený úvazek a po RD se vracím zpět, kde má výplata je 18.000,– čistého. S tím se v domku žít už dá ne? Manžel má okolo 13.000,–.
Všem velice děkuji.
Vše má své klady a zápory. Ve vašem případě byste toho měli moc. Pokud byste si pořídili domek, těžko budete zvládat jezdit na chalupu. Domek vyžaduje hoodně času.
Chalupa je dědy s babičkou, my tam jezdíme minimálně. Napsala jsem to jen jako důvod proč nikdo nejezdí na onu zmíněnou zahradu.
A co zkultivovat zahradu? Bazén, houpajdy.. Upřímně, váš společný plat není nijak závratný- čeká vás hypotéka, dostavování, údržba domku, topení…
Hypotéka??? Proto uvažujeme o prodeji bytu a zahrady??? Spíš bych potřebovala radu někoho, kdo by mi opravdu poradil…Topení je normální ústřední např. v každé řadovce. Nehodláme si kupovat nějaký na krb a kamna!
@Anonymní píše:
Hypotéka??? Proto uvažujeme o prodeji bytu a zahrady??? Spíš bych potřebovala radu někoho, kdo by mi opravdu poradil…Topení je normální ústřední např. v každé řadovce. Nehodláme si kupovat nějaký na krb a kamna!
Zeptejte se babičky s dědou, co je stojí údržba chalupy. Vynásobte si to trvalým bydlením. Na baráku (novém) bydlím, hypotéku mám splacenou. Přesto do něj vrážíme mnoho peněz. Vytápění domku vyjde mnohem dráž než vytápění bytu, proto jsem to zmiňovala,
No…záleží jak byste chtěli žít, jak si představuje trávení volného času, kde chcete domek koupit - jestli tam je kde nakupovat, kam vodit děti do školy/školky, na kroužky, jestli budete potřebovat dvě auta - prostě hodně záleží na lokalitě…život v domečku je takový víc naplňující, člověk je skutečně svým pánem - ale zase jsou tam větší výdaje - na energie, na údržbu, víc práce oproti tomu v bytě má člověk pohodlí, míň práce - zase ale míń prostoru pro vyběhání dětí
a domek za 3miliony? - no pokud by byl starší, tak hodně záleží v jakém by byl stavu - většinou je potřeba do toho narvat ještě hodně peněz - stačí hloupá elektointalace nebo rozvody topení a už lítají statisíce vzduchem…a ústřední topení si v rodinném domku nějak nedovedu představit
většinou tam bývá klasicky nějaký kotel a ten vytápí dům (na elektro nebo plyn)
no je třeba si to dobře rozmyslet - a realitku bych ani neoslovila, spíš bych pátrala sama - na bezrealitky.cz prodává hodně přímých majitelů, na právní převody si pak stačí najmout šikovného právníka - ušetří se pár desítky tisíc za odměnu realitce…
a asi by u kupovaného domku nebylo od věci to nechat okouknout nějakého znalce z oblasti stavebnictví - aby člověk nekupoval zajíce v pytli - kolikrát majitelé zatlučou spoustu nedostatků
No, tak já i manžel jsem vyrůstala v bytě-manželovi to nevadilo(on je takovej ten bytový typ) ale já trpěla. Když se narodila druhá dcera a do našeho sice prostorného ale 2+1 bylo těžký narvat všechny věci začala jsem vytrapovat s domkem. Koukali jsme hlavně na Sbazaru- nakonec se ten správný našel. Koupil se dům za 2200000Kč no a já prodala chatu(kterou jsem milovala, ale nelituji) a za peníze nechala udělat topení, teď z prodeje bytu budem nechávat dělat novou zimní zahradu a nová okna. Co se financí týče, tak manžel má 20tis já 7,600Md a jinak do 10tis. Máme úvěr od Lišky na 7500Kč měsíčně je to dost velká zátěž(navrhuji si zkusit nějaký čas žít s tím, že odložíte třeba 10tis měsíčně) Jinak co se energií týče tak za byt 2+1 74m jsem platila elektřinu 4300 měsíčně(topilos e v akumulačkách) tu platíme 2400 měsíčně a co se topení týče, tak topíme peletama cca 30tis(teď to asi klesne na 20tis)-budou menší úniky. Takže náklady na energie určitě větší jsou ale zase bych se toho až tolik nebála.
Jinak jak už píše vopičkaa určitě si na kukajdu vemte sebou někoho kdo stavbám rozumí a už jich několik viděl.
Teď ještě dočítám, že si asi nechcete brát hypo ale hodláte cenu domu zaplácnout prodejem zahrady a bytu. jestli tomu dobře rozumím tak to není úplně nejlepší nápad pokud nemáš vyhlídlej dům a jistý kupce na tvé nemovitosti(byt a zahradu) Se může stát že zaplatíte rezervační poplatek na domek, který se Vám líbí(je jen třeba na tři měsíce) a do té doby se nepovede byt ani zahrada prodat-nebo kupec bude mít problém s bankou(stát se může cokoliv) a záloha Vám propadne ![]()
Nejdříve bychom prodali určitě zahradu a koupi domu bychom nejlépe zorganizovali u někoho, nějaké RK, která nám prodá náš byt. Určitě by se to muselo nějak promyslet. Nechceme nikam na kraj do vsi, ale u města, satelitních vesniček je tu mnoho, jsou tu od samostatně stojících až po řadovky, kde je to oplocené tůjema, takže parádní soukromí.. No, jako láká mě to čím dál víc..
@Anonymní píše:
Nejdříve bychom prodali určitě zahradu a koupi domu bychom nejlépe zorganizovali u někoho, nějaké RK, která nám prodá náš byt. Určitě by se to muselo nějak promyslet. Nechceme nikam na kraj do vsi, ale u města, satelitních vesniček je tu mnoho, jsou tu od samostatně stojících až po řadovky, kde je to oplocené tůjema, takže parádní soukromí.. No, jako láká mě to čím dál víc..
Já bych se toho tolik nebála, je manžel aspoň trochu zručný, aby se kvůli každé blbině nemuseli volat opraváři? My bydlíme v domku, který jsme společnými silami dali dohromady (a nebylo to málo práce…topení, plyn, úklid nahromaděného harampádí..),když jsme to kupovali byla tu jen studená voda a kadibudka
, ale zvládli jsme to a teď už se spíš tak bavíme, zahradou, a drobným šperkováním…Vše nešlo hned..nejsme milionáři..Ale jsme spokojení. Já v RD vyrostla, chlap je z bytovky, ale v životě by se tam už nevrátil
. Jinak on vydělává kolem 20tis, já teď na md, náklady do 10.000,za zbytek žijeme. Za 3 mil.bys mohla mít podle mě krásný dům…samozřejmě teda podle toho kde ![]()
@Yamaha píše:
Já bych se toho tolik nebála, je manžel aspoň trochu zručný, aby se kvůli každé blbině nemuseli volat opraváři? My bydlíme v domku, který jsme společnými silami dali dohromady (a nebylo to málo práce…topení, plyn, úklid nahromaděného harampádí..),když jsme to kupovali byla tu jen studená voda a kadibudka![]()
, ale zvládli jsme to a teď už se spíš tak bavíme, zahradou, a drobným šperkováním…Vše nešlo hned..nejsme milionáři..Ale jsme spokojení. Já v RD vyrostla, chlap je z bytovky, ale v životě by se tam už nevrátil
. Jinak on vydělává kolem 20tis, já teď na md, náklady do 10.000,za zbytek žijeme. Za 3 mil.bys mohla mít podle mě krásný dům…samozřejmě teda podle toho kde
Koukali jsme a do 10km od centra, spoj normálně MHD ještě do města, takže paráda, školy a školky v okolí
a už mám i tak nějak vyhlídlej.. jakej zhruba bychom rádi..
@Anonymní píše:
Koukali jsme a do 10km od centra, spoj normálně MHD ještě do města, takže paráda, školy a školky v okolía už mám i tak nějak vyhlídlej.. jakej zhruba bychom rádi..
No tak vidíš, já myslím, že máte naprosto ideální podmínky!!!Prodat se to dá vždycky! Přeju hodně štěstí a dej vědět, jak jste se rozhodli, popřípadě co jste koupili ![]()
Určitě dám vědět
Zítra obvolám, obepíšu, obejdu realitky a uvidíme, co se dá dělat ![]()