Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky.
Obracím se na vás na všechny, protože jste mi vždycky dobře poradily. Máme nabídku bydlet v dvougeneračním rodinném domě s rodiči mého manžela. Jsem na vážkách. Pořád zvažuji pro a proti. Zahrada, hlídání, ale na druhou stranu žádný známí. Máte někdo s tímto zkušenosti?
Díky.
i.
Nevím, kde teď bydlíte. Já bych to neudělala. Naopak se snažíme od rodičů dostat. U nás to je peklo. Jde o ztrátu soukromí a velkoup ravděpodobnost, že vám začnou dirigovat život a kecat do toho, co a jak dělat vč. keců do výchovy mimi.
Nevím, jací jsou, hodně holek říkalo, před mimi je tchýně skvělá, potom hrůza. Mít kam, zmizím hned. Opravdu se t ovyhrotilo až po příchodu mimi, do tý doby to šlo a já věřila, že se to naopak zlepší. Chyba lávky. Pokud máte kde být, nedělejte to. My máme v jejich baráku taky byt, ale…přesto nám pořád předhazujou, že to je jejich a taky nás můžou vyhodit, tchýně mi kecala do všeho, stálo mě to málem mlíko.
Myslím, že je lepší nevidět se denně a často a ta možnost, že máte kam odejít, když začnou prudit a do něčeho kecat…oni si vás pak budou taky víc vážit a budou klidnější, než když tam budete bydlet. Je to jen můj názor, ale já bych se nestěhovala ani k mojí mámě, ani k tchýni.
Gabča a Bára
Ahoj bydlíme s rodiči přítele v bytě 4+1 a mít možnost jít do baráčku kde budu mít své patro ač dole budou rodiče neváhám.A také záleží jak s nimi ted vycházíš.Kamarád bydlí s tchánovci mladí nahoře a funguje to,ale je fakt,že také museli slevit třeba děda má harampádí v kůlně a tak dávali na holku pozor,nesměla ven sama jelikož se chodilo přes kůlnu anebo zahrada chodí si tam po půlce zahrady slepice a dlouho jim nemohli mladí vysvětlit,že by měli mít své místo.Časem pochopili a je to takových plno maličkostí…ale zase je fakt hlídání mívali a návštěvy k nim také chodívají.Nahoře si to zrekonstruovali po svém a dole to mají takový jaké to je.
Ahojky,
asi hodně záleží na vaší situaci. U rodičů bude nejspíš levnější bydlení, než někde v bytě a můžou pohlídat děti. Já bych do toho ale nešla, protože i když jsou ty byty každý zvlášť, tak stejně nebudete mít soukromí. Často tady čtu, jak pak mají holky tchýně pořád za zadkem a zvlášť když už mají děti. Moje kamarádka takhle taky bydlí, ale jako dítě rodičů, co bydlí s rodiči (kamarádky babi a děda). Pořád mi vykládá hororové scény, jak to u nich NEfunguje a jak se těší, až odejde. Mně by třeba hodně vadilo, že by rodiče věděli, co přesně děláme, jestli se hádáme, milujeme apod. Brrr. To fakt ne. My máme s přítelem domeček a sousední zahrádku vlastní jeho rodiče, i když bydlí jinde. Na jaře a v létě je u nás přítelův taťka každý den, pořád chodí na zahradu a půjčuje si u nás věci, převléká se apod., a i když je to zlatý člověk a mám ho ráda, tak z něj mám fakt pupínky. Vždycky mám pocit, že mi někdo bere soukromí, a tak místo toho, abych se třeba opalovala na zahradě, tak radši sedím v baráku a nevystrčím nos. Když si představím, že kdybychom bydleli s nima, tak bych je viděla každý den a neměla soukromí už vůbec, tak mě jímá hrůza. Jsem nesmírně ráda, když si přes zimu od jeho zahradních návštěv odpočinu. A to zdůrazňuju, že je u nich doma navštívím ráda, ani mi nevadí, když přijedou na návštěvu k nám, ale bydlet s nima. NIKDY.
Milá i510,
prosím rozvaž než uděláš chybu, protože mám vyzkoušeno a i mí známí a výsledek?, i přes počáteční klady, brzo přicházejí spíše problémy. Pokud to není životně nutné a máte jinou možnost, nedělejte to. Toť pouze můj názor. Určitě ti napíšou i spokojenci, ale u nás spokojenost rozhodně nevládne.
pa sanynka
Taky si myslím že to není moc ideální,ikdyž vyloučené to není,ale já osobně bych nebydlela ani s našima a ani s tchánovcema ![]()
Soukromí je soukromí ![]()
Gabule
Ahoj, strasne zalezi na tom, jaci rodice jsou…
moje svagrova zije v jednom dome /kazda zvlast/ s tchyni a je strasne rada, tchyne je takova, ze ji do niceho moc nekeca…
ja taky ziju s tchyni, ze zacatku to byo desny, ona cekala, ze za nima budem porad chodit a nechtela, abysme si sami varili a tak, ale ja jsem si tvrde stala za svym a ted je to celkem v poho, ja se s ni vidim tak 1× za 14 dni na chvilku, manzel za nima teda zajde casteji, no ale je to jejich syn a oni jsou stari…
jidlo nam uz nenuti a k nam do bytu nechodi, jen na pozvani…
dite zatim nemame, ale myslim, ze kdyz si budu pevne stat za svym, tak to pujde…
u nas je to o tom, ze ja jsem schopna nenechat se zmanipulovat a ona je spis mekka /takova „submisivni“/
Mam podobnou zkusenost a nemuzu to doporucit.
Byla to sice nestandardni situace a ja nemela na vybranou, ale opravdu je lepsi to nedelat.
Byli jsme s manzelem v zahranici, ja se musela vratit kvuli porodu a zustala jsem bydlet u mamy v 2+1. Slo to, dokud jsem nemela dite, pak jsme tam bydleli ve ctyrech s manzelem, nez se musel vratit do zahranici a po mesici jsme si nasli podnajem. Mama se snazila, ale do vseho mi mluvila a ja se citila strasne, manzel taky. Je pravda, ze nase dite porad brecelo a nespalo a byl to na nas vsechny docela zahul, ale myslim, ze by to nefungovalo ani kdyby jsme meli vzorne spaci dite. Po mesici jsme si nasli podnajem, kde jsem pak byla sama s ditetem, ale bylo to jen 5 min od mamy a tak proste idelani(jen s penezi jsme hrozne bojovali a ja byla velmi casto sama, ale stalo to za to).
Takze moje rada zni, radsi ne, pokud to jde jinak.
Mroe
Pokud jsou rodiče moudří a tolerantní ke všem lidem okolo nich a mají rádi lidi obecně, nikomu do ničeho nežvaněj, nikoho nekritizují, nad nikoho se nepovyšují, mají úctu k dětem a starým lidem, nejsou sobečtí, jsou trpěliví a vstřícní, nevadí jim hluk od dětí a poházené věci, pokud se rádi uskromní pro cizí štěstí, pokud nikomu neberou jeho názor, pokud si upřímně váží svých dětí a nechtějí vnoučata na uspokojení pudů a ješitnosti, ale pro to, aby pomáhali rodičům vnoučat, aby měli i mladí čas pro svůj vztah apod., a poskytovat jim domovské rodinné zázemí a být oporou i rodičům vnoučat, tak bych s nima bydlela. . Logicky to předpokládá, že vy, mladí jim oplatíte stejným a budete mít vzájemnou totální důvěru.
Jinak radši ne
Holky zlatý. Já si myslela, že ty reakce budou takové.
Bydlíme v třípokojáči, oni za náma občas zajedou, protože jsou z jiného města. Teď jezdí častěji kvůli malýmu. Jsou hodní, rozkrájeli by se, ale … Pro hraje dům, zahrada, hlídání, švagrová má o měsíc mladší holčičku (bydlí ve stejném městě jako tcháni), ale je tu samozřejmě i proti. Hlavně ta ztráta soukromí, tchýně ráda diriguje (ale samozřejmě v dobrém). Pak by to bylo dobrý i kvůli tomu, až bych se vrátila do práce. Mohli by vyzvedávat ze školky. Píšu páté přes deváté, ale tak mě to napadá… Manžel chce samozřejmě k nim, protože kdyby se něco stalo, tak budeme po ruce… Chtělo by to jasný pravidla už od začátku, ale chce to, aby je všechny strany dodržovaly. Bojím se, že bych toho litovala, ale to by stejně přišlo, že? Dřív nebo později.
Jestli máte kde bydlet, třípokoják je podle mě paráda, tak bych nešla k rodičům ani za nic! My s obouma vycházíme moc dobře, žádné konflikty atd., ale třeba u našich vím, že je to tím, že mi to za to nestojí, když jsme tam jednou za dva týdny. Tak holt to taťkovo manipulování přehlížím. Ale kdyby jsme tam bydleli, do dvou týdnů se budeme nenávidět.
Tcháni jsou taky skvělí, rádi nás vidí a my je, ale žijeme každý jinak a vím, že se dokážou lidi pohádat i kvůli ptákovině.
Fakt bych do toho nešla, leda by nebylo opravdu kde bydlet.
pokud tchyne diriguje, kdyz v dobrym, tak bych do toho nesla. podle me bz ti neustoupila nadlouho v nicem ![]()
hloupy je, ze kdyz se tam jednou nastehujes, tak pryc se stehovat je MNOHEM tezsi…
zdenik /psala jsem ten prispevek o 2-3 vys/
Pridam svoju skusenost.
Svokrovci mi pripadali tiez ako ludia, ktori by sa rozkrajali. Avsak nic nie je zadarmo a sice nam pomahaju financne, ale ocakavaju za to poslusnost ![]()
Nastastie byvame kazdy zvlast a aj tak je to pre mna tazke. Tiez to bolo v pohode pred narodenim mimca.
To, ze svagrina ma podobne stare mimco, je sice super, ale mozete mat uplne odlisne nazory na starostlivost o dieta
ale aj nemusite, to uz vies asi najlepsie ty.
S mojimi rodicmi by som tiez nebyvala, aj ked su v pohode a radi sa navstevujeme. Ono clovek chyta casom ponorku aj na vlastneho muza (ja viem nie kazdy), no a nie este, na v podstate cudzich ludi.
Aj muz sa moze zmenit a stat na ich strane, ked vznikne konflikt.
Co poznam pripady z okolia tak to vacsinou dobre nedopadlo, to fakt musela byt vzacna zhoda okolnosti a museli si povahovo velmi
nut. Ak ste obe, ty aj svokra povedzme dominantne, tak to skripat asi bude.
No kazdopadne je to na tebe a ked sa mate kam vratit, skusit to mozete, ale vyjasnila by som si, ze je to na chvilu a byt by som nepredavala.
Drzim palce, aby to dobre dopadlo.
Pokud bych měla jen trochu na výběr, NIKDY bych nebydlela ani se svými ani s manželovými rodiči. Dohodli jsme se na tom už před svatbou.
Prostě taková blízkost nedělá dobře. Stačí častější návštěvy a už se probírá, kdo k¨de, kdy a co..........to ne. A do výchovy si nenechat mluvit - to je strašně těžký, když bydlíš v jejich baráku ![]()
Uvidíš, že děti vám rádi pohlídají, i když u nich nebudete bydlet. Možná raději a bez hádek, ke kterým by takové soužití mohlo vést. Jsou z jiné generace ( kdy se tehdejší snachy ani omylem ohrazovat vůči rocičům - a nejen to - a to stejné by mohli očekávat od vás). Taky mají jiné názory jak na život, tak na manželství. Mě by stačilo denodenní popichování o tom, že manžel je často pryč. Stačím si s výčitkama sama
.
Co když se budete hádat? Myslíš, že budou na tvojí straně? A i kdyby ¨jo, bylo by mi dost nepříjemný, že o naší rozepři někdo ví a třeba ji probírá................. no je toho dost.
Prostě bych šla raději do 1+1 než k našim do baráčku. A to ho mají fakt pěknej.
Pro upřesnění - vztahy máme v pohodě.
Bubu