Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, prosím napište mi, co si myslíte o častém kojení. Mám 2 měsíčního chlapečka a plně kojím. V noci mi krásně spinká a budí se na krmení po 4-7 hodinách, což je krása. Starost mi ale dělá denní kojení. Když je vzhůru tak občas vyžaduje kojení i po hodině. Mně osobně to nevadí, další děti ještě nemám, takže mi to nedělá problém, jsem s ním doma, ale naše dětská doktorka mi vynadala, že se tak často kojit nesmí, že pak z toho miminka bolí břicho (že se míchá nestrávené mlíčko se stráveným)… Tak teď nevím. Posledních pár dní malýho začaly trápit prdíky, tak jsem mu začala dávat Infacol a je to trochu lepší. Nejedná se o sprut, máme to takto už asi 3 týdny. Většinou ho kojím tak 3× dopoledne po 1-2h, pak třeba 3 hoďky spí a odpoledne a navečer zase kojím 2×-3× po 1-2h a pak mi v noci spinká třeba i těch 5-7h. Jo a váží 3,9kg ve 2 měsících, narodil se s váhou 2,3kg o měsíc dřív a přibírá krásně, takže myslím, že mlíka mám dost, v tom problém nebude a přikrmovat UM nechci co nejdéle. Kojili byste podle potřeb dítěte, vždy když si řekne, nebo se snažily frekvence nějak protahovat? Malej hrozně řve a já ho prostě vyřvat nenechám, takže stejně to prso vždycky dám…
Jo a ještě jedna věc, u toho Infacolu na prdíky píšou, že se má dávat před každým krmením, myslíte, že to nevadí, když mu to dám třeba 3× po hodině? Nemůžu ho tím nějak předávkovat? Díky moc za odpovědi! ![]()
Kojila bych dle dítěte. Podle mě je to blbost. Podle mě na to buď dítě trpí nebo ne.
Já přes den kojím i po půl hodině a syn žádné prdíky nemá. Takže o frekvenci kojení to asi nebude ![]()
@zuzanx Taky bych kojila podle potřeby. To smíchávání je spíš mýtus. Jestli máš čas a chuť, předčti si začátek knihy Koncept kontinua. Ve stručnosti - „primitivní“ kmen tam neřeší blbosti jako intervaly mezi kojením atd., prostě potřeby miminek jsou ihned uspokojovány a jejich děti jsou spokojenější a skoro nepláčou.
Pokud krásně prospívá a přibírá, tak bych UM asi nezaváděla. A navíc ti v noci krásně spinká. Prostě koj co to jde dle potřeby dítěte. Třeba se to upraví. Já sice dokrmuji UM od 1.měsíce, ale taky kojím často.
Pokud dítě má trpět na prdíky tak trpět bude. A to se taky spraví.
Kojila jsem dle potřeby, tedy co 45 min. přes den, v noci po 1-2 hod. Dr. pindala, že moc přibírá. Taky blila, ale protože se vždycky přežrala. Na prdy jsem něco dávala, na název si nevzpomenu a dávala jsem jí to večer před spaním. Já pila fenyklový čaj.
No já si taky myslím, že je blbost ho trápit, když vím, že chce nakojit, ale ta doktorka mě dost rozhodila… A co si myslíte o tom sirupu na prdíky? Myslíte, že mu ho můžu dávat pokaždé nebo raději ne? Píšou tam před každým krmením, aby to fungovalo, ale nepíšou např. maximální denní dávku…
Já myslím, že tadle teorie se stráveným a nestráveným mlíkem je už přežitá
když byla malá novorozená, tak jsme kojily v podstatě nonstop a prdy žádný neměla
když si to spočítáš, tak když v noci hezky spí, tak to někdy musí dohnat, buď ráda, že nekojíš v noci po hodině ![]()
Ahojki, já jsem od začátku kojila podle přání miminka. Dnes jsou dcerce 4 měsíce a vidím, jak se její potřeby mění - je to stále méně a méně - už má i jiné zájmy
Hned v porodnici jsem zapomněla na jakýkoli rady o časovým harmonogramu kojení ![]()
Do dnes dostává vždy, když si řekne. Vždy byla spokojená, pěkně přibírala (porodní váha 2,56 a ve 3 měsících 5,60
). Mně to nedělalo potíže, mléka bylo dost, prsa v pohodě. Udělala bych to zase stejně.
S těmi prdíky si myslím, že časté kojení nemusí souviset. U nás teda ne, nikdy na ně nijak extra netrpěla. To spíš to, kolik vzduchu si mimi naloká, tedy jak dobře saje. Ale taky jestli se jí podaří dobře odříhnout. No a nezapomínej na to, co jíš ty - protože to je podle mojí zkušenosti hlavní důvod prdíků miminka… ![]()
Osobně bych v tomhle na paní doktorku nedala. Dala bych na děťátko ![]()
@tumpach
Myslíš, že častěji je to blbý? Já to dělala podle toho, co tam píšou - před každým krmením… Ale je fakt, že když jsem kojila co hodinu, tak jsem to dávala ob krmení…
Holky díky! Budu krmit, jak si malej řekne
Jen teda fakt nevím, co s těma prdíkama…
Předtím jsem mu nic nedávala, ale poslední dny se už fakt docela trápil i ho ty prdíky budily, tak jsem začala dávat ten Infacol a teď teda nevím, jak často ho dávat…
@ReAma
Snažím se nejíst nic nadýmavýho a přes den dávám odříhnout… Dřív s prdíkyma problém neměl, až teď v těch 2 měsících… ![]()
@zuzanx tak ja kojim taky obcas po hodine (ale spis vyjimecne) jinak po 2
a dr. me zase rikala, kdyz se me parkrat poblil po jidle, tak ze kojit radeji az po hodine, ze to uz je ok. co doktor to nazor. Jo a jinak jsme meli v unoru super obdobi (3 tydny), kdy jsem v noci musela kojit po hodine, to byl ocistec. A dr. mi na to nerekla, ze by to bylo spatne, jen mi rikala, ze jestli chci, tak at mu dam pred spanim dokrm, treba 60ml a uvidim jestli to zabere a zabralo
ale pres den bych to neresila.
jinak nam krasne zabira na prdiky espumisan
davam treba 4× po sobe a celkem dobry. Kdyz vidim, ze ma horsi den a nebo snim nejakou prasarnicku, aniz bych si to uvedomila, tak i pred kazdym kojenim.
@zuzanx ja malého kojila také, jak si řekl, takze v podstate skoro cely den a vecer se od prsa nechtel vůbec utrhnout, delal si zasoby na noc, pac chrnel od malinka cca 9hod v kuse. tak to pak přes den dohanel ![]()
prdiky mel take, nebyla to tedy zadna hruza, vyzkoušela jsem par kapek a nakonec zjistila, ze u nas nejvic pomaha nechat poradne odkrknout a při bolestech nosit na tygříka, později dat na brisko, krasne se vyprdel a byl klid ![]()