Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Já jsem jí dávala od 2. měsíce fenyklový čaj, normálně z flašky, a neodstavila se mi, jinak dávat na břicho aby se vyprděl. ![]()
oni potřebují cítit to teplo matky a tím se uklidní, dudlík mi také odmítala a do dneška ho má jen na spaní.
@dakar13
Na bříško dávám, ale moc to nepomáhá, spíš se začne po chvíli vztekat, že mu nejde ještě zvednout hlava ![]()
@zuzanx píše:
@dakar13
Na bříško dávám, ale moc to nepomáhá, spíš se začne po chvíli vztekat, že mu nejde ještě zvednout hlava
tak pak nahřívat ve vaně, dávala jsem žinku na bříško a nechala tak chvilku zahřát
@zuzanx šikula ![]()
jenom ještě k tomu dumlání - u umělého mléka je to samozřejmě čistě záležitost stravy, jenže kojení je takový všelék - proti hladu, žízni, bolesti, nervozitě, únavě - prostě všechno, a nemá smysl to dítěti upírat, aby z něj nebyl malej frustrátek
Rozmazlený 2měsíční miminko je neskutečný nesmysl, chování je to nejlepší, co můžeš dělat.
@poppaea
Taky si myslím, že nechat dítě brečet není řešení… Honzík prostě vyžaduje společnost, možná je to i tím, že jsme byli první 3 dny oddělení - malej na jipce kvůli tomu, že se narodil předčasně a já na pooperačním kvůli císaři… Pak už jsem ho chtěla mít u sebe, i když se na to moc netvářili a na noc mi ho vždycky chtěli vzít…
Tak to podle mě teď dohání, že potřebuje to „lidské teplo“… Jinak dneska jsem byla v poradně a doktorka zase, že musím kojim přes den co 3h a v noci co 4h, tak jsem jí to odkývala a budu si to dělat po svým, jak bude malej potřebovat… ![]()
@zuzanx hm, doktoři jsou kapitola sama pro sebe. kojila jsem od porodu z obou prsou a kojení trvalo tak 3/4hodiny standardně, ale malá dobře přibírala a bylo to dobrý, a pak mi doktorka řekla, že klidně můžu ubrat jedno kojení na 24h, a že má malá pít jen z jednoho prsa a jen 10 minut. Říkala jsem si, že jí určitě můžu věřit a byla jsem ráda, že mi kojení nebude zabírat tolik času, malou jsem kojila nakonec 15-20 minut z jednoho prsa, takže mi ubylo mlíko a ve finále malá dokonce zhubla
Jenže pláčem jsem to nepoznala, malá plakala hodně i před tím… miminko dobře ví, kdy se chce kojit, příroda není blbá
pak jsem se rozhodla malou přikládat kdykoliv zaplakala, klidně po půl hodině, a byla to neskutečná úleva.
To 5× denně kadeni a ranní krátký interval na nadprodukce ukazuje, s tím si můžeš hrát a pozorovat co vám lépe sedne, např stejne prso 2hod, zlepsit prisati, stlacet, večer naopak klidně prostridat…budeli se zlobit, ve spurtu, na žízní neboj dat plne
No s lékařema to, myslim, je tak ze k te rozsahle podpore kojeni zpusobem, jak ji popsalo WHO, se češky přidaly teprve nedávno a laktacni poradenstvi za tim dost pokulhava a ne vzdy si s tim vi rady (treba me se o nadprodukci zadna z poradkyn nezminila 4mesice, naopak me vetou"miminko ma hlad" vyprovokovaly k jeste vetsimu rozkojeni), no a lekari, ti nemaj šanci se v tom vubec vyznat - což je to škoda ![]()
Pro mě je častější kojení vždy signálem, že se něo řeší/dohání - stres, porod, spatna technika, spurt ale i skryta nemoc - to muze byt cokoli.
Na odstupy myslim ještě chvilku čas je - pravda s příkrmama kolem 6.mes už může přiliš časté/rozplizlé kojení haprovat s predstavou o postupnem odstavu (ne ze by to vadilo klukovi
).
K te technice – moje představa je, že kojení se u dětí behem prvnich par mesicu vyvijí - děti se kojit uci - celkem nepozorovatelny a prirozeny proces ale muze snadno neco narusit - no deti si svou cestu najdou, jen je jejich kojeni trosku specificke (kdyz se k tomu prida, ze kazda mame jine prso a jine dite, pak se ma clovek divit, ze kazdemu funguje neco jineho) Treba jak jsem mela mlika hromadu, tak kluk nebyl nucen se naucit tahat (myslim ze to tak je nejvic mezi 3-6tyd), naopak spis asi priviral pusu – to se stava celkem casto – a z „pomalych“ toku se nechtel napit… proto tu zminuju, at si zkusis ruzne clanky procist, jestli tam nenajdes co vam sedne - i kdyz to ze zacatku zabere cas. Na to prisati se doporucuju podivat a trenovat i delsi cas (na reflux, koliku se to dost doporucuje)
http://kojim.webnode.cz/…vne-prisati/
@lllka
Ahojky, asi se v tom nějak ztrácím… Co přesně se skrývá pod tou „nadprodukcí“? Pokud mám moc mlíka a on se přejídá, tak proč chce kojit tak často? Jinak malej byl 3 týdny krmený stříkačkou po prstě, protože byl na kojení moc slabý. Pak jsme najeli na kojení, ale asi to tu techniku samozřejmě ovlivnilo. Nejradši by dudlal jen bradavku, ale snažím se mu tam vždy cpát i dvorec, tak nějak bojujeme, jak to jde…
Hůř se asi dostává k tučnejsim pomalejsim koncum, můžeš zkoušet z jednoho prsa více poloh, zkvalitnit prisati, stlačení, popostrcit spodní ret a bradu aby nabral dvorec, neboj, pokud nebude mít vyraznejsi ublinkavani, tak bude jen líp…proč se kojí casto, vypozorujes nejlepe ty
,prostě podle toho co na něj platí, jestli to je bolebrich nebo hlad, ten je rizikovejsi… nezdá se že máte málo mlika, smekam jste to dobře vybojovali ![]()
@zuzanx No já bych to s Infacolem moc nepřeháněla. Bývají po něm pěkný zácpy. Jsou tu o tom diskuze. Všechny tyto kapičky na prdíky a bříško maj při delší používání spíš opačný účinek
![]()
@lllka
Blinká jen někdy, reflux to rozhodně není.. Třeba dneska ublinknul jen jednou a maličko… Myslím, že je to dost o psychice, že chce být pořád u prsa, že se tím uklidní a tak… Když je to hlad, tak to poznám, to pak hltá… Tak prostě budeme kojit často no a uvidíme, co nám sedne nebo kdy to přejde. Spíš jsem měla strach, aby mu to časté kojení neublížilo.
@Vejunka1
Už ho nedávám, jen probiotický kapky… My máme spíš opačný problém, malej kadí 5× denně
Ale ne teda průjem.
@zuzanx 5× denně je úplně normální, i když souhlasím, trochu pruda na přebalování ![]()
A s blinkáním si nedělej starosti, pokud prospívá, naše malá taky byla blinkací, dokonce i po zavedení příkrmů. Tuším, že se po kojení ublinkla snad i někdo po roce
Ale to už snad bylo naposledy ![]()
@poppaea
Jj, myslím, že ublinkává v normě. To kadění je blbý, že musím přebalovat i v noci, protože si ho tím vždycky docela proberu a pak dýl uspávám. Ale co se dá dělat, pokaděnýho ho nenechám ![]()