Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
jsem 26tt a do teď jsem měla tvrdnutí břicha jen 1 za den, 1 za dva dny. Hrozně málo. Byla jsem teď nakoupit a najedla jsem se, pak jsem si šla lehnout-odpočinout a v leže mi teď tvrdlo břicho asi 5× za hodinu. Mám z toho strach. Doktorku už tam dnes nemám abych jí zavolala. Bude tam až zítra odpoledne. Mám z toho nervy. Co to tak najednou může být? Také se Vám to někdy stalo? díky ![]()
to chce klid a moc se nenamáhat, já jakmile venku víc běhám nebo doma víc poklízím,tak mi taky tvrdne víc - diagnoza dráždivá děloha
…a mám předepsaný magnezium a klid..nic víc s tím asi nepůjde udělat ![]()
Ahoj, jj, magnésium zabírá, taky doporučuji. Já měla tvrdnutí od toho cca 25tt taky často, někdy i několikrát za hodinu, ale pak to vždy přešlo, kdyby to ale bylo víckrát a i to bolelo, tak raději doporučuji jet do porodnice, oni ti to magnésium napíchnou přímo do žíly, takže je účinek rychlejší. A samozřejmě tě zkontrolují a řeknou víc a jak se říká: v těhotenství k doktorovi raději desetkrát zbytečně než jednou vůbec. Ale jak říkám, magnésium z lékárny by pro začátek mělo zabrat
Já měla Magnosolv - rozpustný ve vodě, nebo pak přímo tablety magnésia.
Jak píšou holky. Klid a magnézko. Já kvůli tomu skončila o dva týdny dřív v práci. Gyndařka mi tehdy říkala že tuhnutí 5× až 8× denně je v normě, mě tuhlo tak 10× za hodinu. Zabralo to a v pohodě jsem donosila do termínu. Při druhém těhu jsem naštěstí nic takového neměla (klid s ani ne tříleťákem fakt nehrozil). Každopádně zajdi nebo alespoň zavolej doktorce.
Me tvrdlo brzo u druhyho tehu,moc mi teda to magnezium nepomohlo,ale prezila jsem to
Ahojky, já mám poslední tři dny také častější tvrdnutí břicha. Včera to bylo lepší a dnes to také není tak strašné. Ale v sobotu mi tvrdlo břicho pokaždé, když jsem vstala z polosedu a než jsem si sedla, tak to bylo několikrát. ![]()
Magnézko jím už od začátku prosince (kdy jsem byla v nemocnici) a moc nezabírá. Ale tak pravidelné to tvrdnutí není, cítím se v pohodě, neobvyklý výtok nebo krev ze mě neteče, tak to snad bude v pohodě. Je fakt, že mi začal mrňous v břiše asi pořádat diskošku a opírá se mi o břicho asi prdelkou, tak to někdy vypadá jako tvrdnutí, ale je to mrňous. No, každopádně pokud by se to zhoršovalo, jedu do nemocnice, aby zkontrolovali, že se neotevírám. Ve 25tt teda ještě rodit nechci.
A v pátek mám kontrolu, tak si o tom popovídám s Dr. ![]()
Pomohlo mi také, když jsem se natáhla a zvedla nohy (nebo je alespoň pokrčila). To se břicho úplně zklidnilo. ![]()
Držím pěsti, aby to co nejdřív přestalo nebo se to alespoň zmírnilo. ![]()
No mě to tvrdnutí nějak nevadí, vůbec mě to nebolí. Ale spíš mám strach, aby nebylo něco špatně. Asi zkusím zavolat do nemocnice a zeptám se. Mám nervy ![]()
Mě to tvrdnutí taky nebolí. Vůbec. ![]()
Je důležité, zda se neotevíráš. ![]()
Mě teď kontroluje doktor každou poradnu, zda se neotevírám. Pro sichr. ![]()
Jinak jsem četla, že když tvrdne břicho, tak je pak porod mírnější, protože je děloha vytrénovaná. Ale ruku do ohně za tu informaci nedám.
![]()
Pro klid na duši si ale raději zavolej do nemocnice. ![]()
Mě břicho tvrdlo i 50 x denně
prostě pořád,několikrát do hodiny a to už od 16tt
.Takže jsem byla xkrát u lékaře,že to prostě není normální
,ale čípek byl ok,takže to byla jen dráždivá děloha.Při jakékoliv větší namáze-stačila i delší chuze se to vždycky pěkně rozjelo,takže jsem raději seděla půl dne v křesle
Brala jsem magnezko,ale že by byl vidět nějaký výsledek,to vůbec.Modlila jsem se,at to vůbec doklepem do 28 tt,nakonec jsem rodila 41+0
A teda nevím jestli to bylo tím brutální trénování dělohy,ale porod byl blaho,superrychle ![]()
Nejvíc tvrdne břicho 26-32tt kdy děloha roste skokově nejrychleji. Já si přesně tohle období proležela na gyndě. Magnézkem a odpočinkem nic nezkazíš, šla bych se pro klid duše ukázat na gyndu,jestli se neotevíráš
já tvrdla i 50× za den ![]()
Katka86 píše:
Mě břicho tvrdlo i 50 x denně![]()
,ale čípek byl ok,takže to byla jen dráždivá děloha.Při jakékoliv větší namáze-stačila i delší chuze se to vždycky pěkně rozjelo,takže jsem raději seděla půl dne v křesle
Brala jsem magnezko,ale že by byl vidět nějaký výsledek,to vůbec.Modlila jsem se,at to vůbec doklepem do 28 tt,nakonec jsem rodila 41+0
![]()
A teda nevím jestli to bylo tím brutální trénování dělohy,ale porod byl blaho,superrychle
JJ taky jsem to tak měla. Tvrdla jsem od 10tt,nakonec porod 38+6tt a za 3 hodinky byl prcek venku
to bylo za odměnu
![]()
Ahoj,já jsem byla ve 25tt v nemocnici kvůli častému tvrdnutí břicha.Ale to mi tvrdlo v pravidelných dvouminutových intervalech asi hodinu,takže mě to donutilo jít se ukázat.Ještě,že jsem šla,protože mi hrozil předčasný porod,začal se mi totiž zkracovat čípek.Naštěstí to zastavili a teď už jsem 37tt.V nemocnici mi dali hořčík,který jsem ještě do minulého týdne užívala 6× denně a musela jsem být hodně v klidu.V nemocnici mi říkali,že by břicho nemělo tvrdnout v pravidelných intervalech méně než je 10 minut,tedy 6× za hodinu a více,nemělo by to být bolestivé a v klidu v leže s pokrčenýma nohama by to mělo odeznít.Pokud ne,tak se určitě jít ukázat,protože nikdy nevíš,které tvrdnutí může mít na čípek vliv.
Pokud břicho tvrdne,když třeba vstaneš,stojíš,chodíš,tak to je celkem normální,ale nemělo by to být jen tak v klidu.
Asi od 35tt mi břicho tvrdne asi 50X za den,ale já už to moc neřeším,děloha se prostě už připravuje na porod a kdybych začala rodit,tak už je mimi OK,ale v tom 25tt je přecijen trochu brzy na porod,tak je lepší se jít včas ukázat.
Evickita píše:Katka86 píše:JJ taky jsem to tak měla. Tvrdla jsem od 10tt,nakonec porod 38+6tt a za 3 hodinky byl prcek venku
Mě břicho tvrdlo i 50 x denně![]()
![]()
A teda nevím jestli to bylo tím brutální trénování dělohy,ale porod byl blaho,superrychle
to bylo za odměnu
![]()
U mě to bylo za dvě hodky od první bolesti
![]()
Tak to by mě docela potěšilo,kdyby díky tomu neustálému tvrdnutí byl i rychlejší porod,jen aby to zase nebylo moc rychlé
.Můžu se jenom zeptat,nevíte jakou jste měli přibližně hodnotu na monitoru při tom běžném tvrdnutí a kolik pak u porodu (na křivce s kontrakcemi).Teď jsem byla na monitoru a dvakrát mi tam ztvrdlo břicho a monitor ukázal hodnotu 45,tak abych měla představu,jak moc intenzivnější jsou ty porodní kontrakce.Díky I.