Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zajdi si už teď na sociálku a oni ti to všechno řeknou,i formuláře dají. Já jsem teď už taky nafasovala potřebné formuláře, už si je předvyplním. První syn je narozený začátkem května, na sociálce jsem byla koncem května (tehdy bylo ještě i porodné a taky čím dřív se o rodičák zažádá tím dřív jsou peníze na účtě, že)a první peníze mi přišly po 20.červnu, tak to u nás vychází s výplatou dávek. A proplatí ti to zpětně od porodu.
Ahojky jsem taky na úp, ohledně rodičáku se už nechodí na sociálku, ale na místo státní sociální podpory na každým úp. A všechno lze zařídit až s rodným listem, ověřeno na třech pracovištích. Co a jak porodný nevím, nedosáhneme na něj.
Weencaa píše:
Ahojky jsem taky na úp, ohledně rodičáku se už nechodí na sociálku, ale na místo státní sociální podpory na každým úp. A všechno lze zařídit až s rodným listem, ověřeno na třech pracovištích. Co a jak porodný nevím, nedosáhneme na něj.
taky si myslím že papíry se vyřizují až s rodným listem miminka,hlavně mě zajímá jestli si můžu papíry vyzvednout ještě před porodem které pak jen třeba v porodnici vyplním a pak už jen odevzdám vyplněné a které papíry to teda jsou
Tak to ti nepovím, mě slečna, která to vyřizuje u nás řekla, že to vyplníme všechno najednou… Takže fakt netuch. ![]()
marsi99 píše:Weencaa píše:taky si myslím že papíry se vyřizují až s rodným listem miminka,hlavně mě zajímá jestli si můžu papíry vyzvednout ještě před porodem které pak jen třeba v porodnici vyplním a pak už jen odevzdám vyplněné a které papíry to teda jsou
Vyzvednout si je určitě můžeš, nebo i vytisknout z netu… Na porodné je žádost o porodné+ doložení čtvrtletních příjmů obou rodičů.
Na rodičovský příspěvek, Žádost o RP + Potvrzení z OSSZ o tom, že alespon jeden z rodičů měl nebo neměl nárok na PPM a její vyměřovací základ..
Lepší bude jít si pro ty papíry osobně, vysvětlí ti co a jak a dají ti potřebné formuláře. A ke všemu je potřeba rodný list.
ahoj holky prosím o radu,jsem vedena na úřadu práce a koncem dubna mám termín porodu,vím že budu mýt nárok na rodičák né na mateřskou zajímalo by mě jaké papíry se ještě vypisují kromě toho rodičáku,bydlím u přítele ale trvalé bydliště mám ještě u rodičů tak nevím jestli si mám vyplnit i příspěvěk na bydlení jestli budu mýt na něj vůbec nárok a jestly si mám i vyplnit papíry na porodné když teda přítel má 16tis. hrubého popřípadě jaké další papíry se ještě vyplnují a můžu si papíry na sociálce vyzvednout ještě před porodem? které bych teda pak vyplnila v klidu běhěm toho co budu v porodnici at potom jen po propuštění z porodnice odevzdám papíry na sociálku už vyplněné,dále by mě zajímalo rodičák se dostává od prvního dne narození miminka ale rodičák si pudu vyřídit až po propuštění z porodnice takže to počítám začátkem května jelikož rodit bych měla koncem dubna tak jak je to s penězma až se mi malá narodí a než si pudu vyběhat papíry na rodičák tak ty dny od data narození malé mi pak nějak doplatí až dostanu první peníze za rodičák? vůbec stím nemám žádné zkušenosti jsem vtomhle nová tak čím víc se to blíží jsem ztoho nervozní a budu vtom vyřizování papírů poporodu mýt určitě zmatek