Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chtěla bych se vás zeptat, do kdy se tak chtěly hodně chovat vaše miminka? Můj malej drobeček má teď 6 měsíců a už asi měsíc vyžaduje téměř neustále chování (i dříve byl hodně chovací, ale teď je to už docela extrém) - a to jen v poloze klokánka. Jako v zásadě mi to nevadí, je to moje první dítě, takže čas na to mám, i když už je to docela makačka, protože váží 7,5 kg. Naštěstí mi krásně a dost spinká, takže domácnost a tak udělám v té době. Zajímá mě teda jak dlouho ještě bude chtít být tolik chovaný? Než začne lozit? Problém vidím v tom, že jak se pořád jen chce chovat, tak je motoricky trošku pozadu - zatím se nepřetáčí, jen ze zad na bok. Na bříšku se mu moc nelíbí, ale pravidelně ho na něj dávám, i když vydrží tak jen pár minut… Vybrečet ho rozhodně nenechám, jen u nás prostě nehrozí, že by si vydržel chvilku hrát sám na zemi nebo v postýlce. Pokud náhodou nechovám, tak musím být u něj a zpívat nebo dělat nějaké blbinky, případně podávat hračky. Tak nevím. Podle mojí mamky jsem ho moc rozmazlila, ale mě to nepřijde, jen prostě chce být se mnou a když je sám tak pláče… Měla jste to některá podobně? Přejde to časem nebo už je to taková povaha dítěte? Díky moc za odpovědi ![]()
Příjde mi to jako separační úzkost ![]()
http://www.jaknamiminka.cz/…ost-a48.html
@zuzanx je to vic veci dohromady. Nemyslim ze je potreba delat si nejake starosti s tim. Pokud ti jde o motoriku tak ho dej na zem a bud tam s nim, motivuj hrackama. Prejde to presne jak pises az se nekam zacne posouvat sam. Ted mu ten pohyb zprostredkovavas ty ![]()
@celipipka54
No něco na tom asi bude
Ale většinou se nechá chovat i od ostatních, minimálně od manžela určitě.
@quinny
No já se snažím s ním být na zemi, ale většinou po chvíli začne brečet tak silně, že zabere jen pochovat…
Náš malej byl chovací miminko od malička a je i teď, když je mu rok
. Sám si nikdy taky nevyhrál a jako bonus k tomu všemu zlobí se spaním
. Nemyslím si, že by půlroční mimčo mohlo být rozmazlené. Je ještě malej na to, aby si uměl hrát sám
.
No půlroční dítě by se mělo točit na bříško a rozhodně vydržet déle jak chvilku na tom břiše, sahat přitom po hračkách a pomalu zkoušet druhý vzpor, myslím, že by ho měla vidět fyzioterapeutka, jestli netrpí hypotonií/hypertonií nějaké svalové skupiny, která by mu mohla v rozvoji bránit. Samozřejmě může být jen trochu líný ![]()
Rozmazlený určitě není, ale chvíli sám by už vydržet měl. Ony děti v tomhle věku už jsou vyčurané. Náš syn dělá to, že když ho položím na zem třeba po návratu z procházky, tak začne ječet, ale já musím třeba ještě vyložit nákup a umýt psovi tlapky, takže ho nemůžu mít na ruce. Jak ho ale položím a začne ječet, normálně odejdu a ten pláč přestane tak do 10-15 vteřin. Prostě to zkusí, já nezareaguju, tak toho nechá. Já bych zkusila prodlužovat intervaly, kdy se synovi věnuješ, ale nenosíš ho a zvykala bych ho, že se taky musí zabavit sám, třeba jen po pár minutách,
@zuzanx Tak to možná nebude, těžko říct ![]()
Jen ohledně toho rozmazlování jsem někde četla že miminko do 7mi měsíců se nedá rozmazlit, takže toho bych se nebála
Myslím si že to určitě přejde samo, hlavně až se začne pořádně plazit, tak bude mít na práci jiný věci než se chovat ![]()
Moje děti byly chovací - určitě do té doby, než se naučily lézt a sedět. Dcera je teda děsnej mazel dodnes (3 r). Určitě jsi ho nerozmazlila, neboj. Kvůli tomu přetáčení si s ním hraj na zemi častěji, ale kratší dobu. Některá miminka jsou pomalejší na vývoj, ale pak to jsou zase skoky dopředu.
Určitě jsi ho nerozmazlila, to snad ani nejde v tomhle věku
my nosili jako šílení, vždy když byl unavený, taky v téhle poloze (naštěstí to oddřel většinou tatínek). U nás se to nejvíc zlepšilo, když se začal plazit a od doby, co leze po čtyřech, stoupá si, obchází a neustále kramaří, tak se dost zabaví. Vydržet ![]()
6- měsíční mimčo není rozmazlené, jen chce to, kde je mu nejlíp. Pokud ho stejně držíš vzpřímeně-což není ideální-tak si pořiď nějakou „manducu“-ulevíš si a oba budete spokojeni. A podle mě-máma je od toho, aby se o dítě starala, ne aby ho někam odkládala-takže to děláš dobře
a na bříško dávej co nejvíc-třeba i v kočárku-bude koukat ven a dýl vydrží ![]()
Rozmazlený není, jen prostě má takové období. Tohle jsme měli kolem 5.měsíce. Nemusela jsem tedy vyloženě chovat, ale být v bezprostřední blízkosti. Přešlo to, kdy začal lézt - v 6,5m. ted je mu necelých 8m a obchází nábytek, takže u mě moc nepotřebuje - dojde si sám
Ale6m by se dítko asi užpřetáčet mělo ![]()
Teď mě napadlo, jestli by nepomohlo něco jako jídelní židlička (ve vašem případě by musela být polohovací, když malý nesedí), aby na tebe viděl, když něco děláš a měla jsi ho ve své úrovni. když jsem byla nedávno nemocná a ležela jsem, hlídal tatínek a měl toho našeho malého experta u sebe v kuchyni na hrací dece. Syn už leze, není pro něj problém si za někým dojít, ale hrozně řval a chtěl chovat. Zkoušeli jsme houpačku, nepomohlo, asi proto, že byl moc nízko a měl špatný rozhled. Tak jsme ho zkusili posadit do vysoké židličky a najednou byl strašně spokojený. Koukal tátovi pod ruce, smál se a vydržel tak skoro hodinu.
@Bibi239
Vím, že už by se měl sám přetáčet, včera jsem se o tom bavila s doktorkou v poradně. Ale já i manžel jsme se začali přetáčet taky pozdě, já až v 7 měsících. Navíc malej je narozenej 36+0, takže korigovaně má 5 měsíců. Koníky začal pást až v 3,5 měsicích, hlavičku držet až ve 4,5 měsících… Takže mu doktorka ještě dala čas, že je prostě línější. Jinak je šikovnej, třeba na drobnou motoriku je napřed, už krásně chytá hračky i s palcem, sám si strčí dudlík do pusy, sám si drží hrneček s čajem, atd.