Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
jen se chci taknějak ujistit, že je to normální
Náš šestiměsíční chlapeček vyžaduje prakticky pořád pozornost. Dám ho do ohrádky s hračkami, dám mu nějakou do ruky, ale on s ní dvakrát hrkne, zahodí jí a začne kňourat. Dám mu jinou, to samé. Dám mu hrazdičku, začne kňourat hned. Přetočí se na bříško a začne kňourat, že tak být nechce (ještě neleze). Totéž dělá i na zemi na puzzle. Když ho chovám, chce sedět (ještě by neměl), nebo se mi kroutí v ruce jak hádě a za chvíli taky kňourá. Mám prostě pocit, že ho nic nebaví. Je to normální? Přejde to někdy? Nebo se to bude zhoršovat? Dá se s tím něco dělat? Nechci, aby z něj vyrostlo dítě, které nic nebaví a u ničeho nevydrží.. ![]()
@reliska tohle je asi to nejhorší období. Vydrž, až se naučí sám sedět nebo lézt, tak bude líp. To pak dlouhé minuty dokázal sedět u plechových misek s vařečkou v ruce a bubnovat ![]()
@reliska
Ahojky, mám doma to samé, mého šestimesíčního baví jen, když ho chovám, dělám s ním blbiny a když se kojí. Jinak taky po chviličce začne kňourat… Akorát ten můj se ještě ani nepřetáčí… Chce se pořád jen chovat, což je občas dost na palici… ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
@reliska tohle je asi to nejhorší období. Vydrž, až se naučí sám sedět nebo lézt, tak bude líp. To pak dlouhé minuty dokázal sedět u plechových misek s vařečkou v ruce a bubnovat
Děkuju, to se mi ulevilo! Jen jsem tu někde četla, že když se takhle malému věnuje neustálá pozornost, že si ani v budoucnu neumí hrát sám.. A to nechci. Nechci, aby pak byl zahrnutý hračkami do pasu a stejně byl unuděný a otrávený..
@lleennttiillkkaa Jo a taky mám pocit, že se nikdy lézt a sedět nenaučí, protože na bříško se sice přetáčí ve dne v noci, ale pak hned kvičí, že se mu to nelíbí..
Nebo se chvílí houpe jako kolíbka, pak se obvykle zinkne hlavičkou a bulí.
Já budu za matku tyranku, ale syna jsem do 3 měsíců musela nosit jen v šátku, jinak řval, potom jsem si odrovnala záda a musel prostě fungovat i sám. Když jsem potřebovala uklidit, tak si prostě v lehátku pořval( někdo má doma raději bordel a stará se jen o dítě, tohle já ale neuznávám, takže byl u nás prostě řev). Časem se naučil být samostatný. V 6 měsících se už teda pohyboval po celém bytě a moc mě k zabavení nepotřeboval a teď v 11 měsících se zabaví téměř celý den sám. Když mu je smutno, tak si za mnou dojde a hraje si třeba v kuchyni, mezitím co vařím. Samozřejmě se mu věnuji, ale když mi není dobře, tak si lehnu k němu do pokojíčku a on je spokojený. Nevím jestli je to jeho povahou, nebo se to prostě naučil, ale moje teta, která je pravý opak něž já má 4 letou dceru, která si dodnes není schopná ani 5 minut sama malovat a to bych fakt nedala ![]()
@reliska taky mam sestimesicnaka a u nas zatim funguje strasne, ale opravdu strasne moc hracek okolo neho a on tam jak pasa lezi na brise (dokud ho to bavi a nejlepe hned po jidle
) a nebo pozorovani rybicek v akvariu. Jeste nekdy vydrzi v lehatku koukat jak varim, ale to jen chvili. Jinak si taky vyzaduje furt noseni a chovani a naucil se ted specialni hystericky rev znamenajici at ho jdu chovat ![]()
@zuzanx píše:
@reliska
Ahojky, mám doma to samé, mého šestimesíčního baví jen, když ho chovám, dělám s ním blbiny a když se kojí. Jinak taky po chviličce začne kňourat… Akorát ten můj se ještě ani nepřetáčí… Chce se pořád jen chovat, což je občas dost na palici…
Přesně! To jsem ráda, že v tom nejsme sami. Minulý víkend jsme začali přikrmovat, tak to ho taky moc baví, jen by nejradši všechno držel sám, takže když se mu povede ukořistit lžičku s mrkví, tak to lítá
A když ho chovám a nosím, ještě mne nožičkama diriguje jak koně, podle toho, kam chce jít..
No, hlavně už nechce ležet na zádech, ať se děje co se děje. A přitom zatím nic jiného neumí
Je to docela fuška a večer toho mám celkem dost. Možná to zní ošklivě, ale vždycky se těším, až ho dám večer spinkat a budu si moct trošku odfouknout. Akorát teď jak se přetáčí už i v noci, tak ho stokrát přetáčím zpět, nebo se na zádech nějak odráží nožičkama a vyjede vždycky až nahoru a narazí hlavou, takže taky řve
No, takže v noci taky nic moc.
@reliska ráda bych ti poradila jak na něj, ale já už si to moc nepamatuju. Vím, že byl spokojený v lehátku s hrazdičkou a já mohla v klidu uvařit. No a taky kočár, respektive procházky. No a v půl roce taky dost spal.Taky ho odmala vedu k samostatnosti a tak do 2 - 3 let sklízím úspěchy. Zvlá
@Deninina píše:
Já budu za matku tyranku, ale syna jsem do 3 měsíců musela nosit jen v šátku, jinak řval, potom jsem si odrovnala záda a musel prostě fungovat i sám. Když jsem potřebovala uklidit, tak si prostě v lehátku pořval( někdo má doma raději bordel a stará se jen o dítě, tohle já ale neuznávám, takže byl u nás prostě řev). Časem se naučil být samostatný. V 6 měsících se už teda pohyboval po celém bytě a moc mě k zabavení nepotřeboval a teď v 11 měsících se zabaví téměř celý den sám. Když mu je smutno, tak si za mnou dojde a hraje si třeba v kuchyni, mezitím co vařím. Samozřejmě se mu věnuji, ale když mi není dobře, tak si lehnu k němu do pokojíčku a on je spokojený. Nevím jestli je to jeho povahou, nebo se to prostě naučil, ale moje teta, která je pravý opak něž já má 4 letou dceru, která si dodnes není schopná ani 5 minut sama malovat a to bych fakt nedala
Máš můj maximální obdiv a závist!
Taky to zkouším, vydržet co nejdýl, než k němu jdu, ale je to takový řev, že mám pocit, že asi ohluchnu
Naštěstí nebydlíme v paneláku
Ale když už se uplně zaliká a z očíček krokodýlí slzy, tak to prostě nedám..
@lleennttiillkkaa píše:
@reliska ráda bych ti poradila jak na něj, ale já už si to moc nepamatuju. Vím, že byl spokojený v lehátku s hrazdičkou a já mohla v klidu uvařit. No a taky kočár, respektive procházky. No a v půl roce taky dost spal.Taky ho odmala vedu k samostatnosti a tak do 2 - 3 let sklízím úspěchy. Zvlá
No, v kočárku ho to baví jen když spí, jinak už by chtěl sedět a tak se v leže vzteká. Taky jsem ho dávala do vajíčka a brala si ho na zahradu, to ho taky chvilku baví. Jinak jsem zkoušela hodně hraček kolem, nebo naopak jen jednu, aby se víc soustředil, ale většinou nezabírá nic. Taky si pořád myslím, že až se bude moct sám víc pohybovat, že to bude lepší, jen mám pocit, že k tomu snad nikdy nedojde, když to ani na bříšku nemá rád.. ![]()
@reliska No hele, když už to byl fakt řev, tak jsem si ho na chvíli vzala, ponosila a zase šup do lehátka, nebo na deku. Taky si myslím, že né každé dítě je ochotno přistoupit na metodu vyřvání. Můj syn je v tomto velice tvárný, takže když mi začal vstávat v 5 ráno, tak stačilo jedno ráno co jsem prostě nevstala a od té doby mi spí do 9 - 10 ráno. Kolikrát ho musím budit já
Někdo tohle odsuzuje a některé dítě na tohle nepřistoupí a matka se může stavět na hlavu
Jediná univerzální rada je dát na svůj instinkt a včas pohladit, když to dítě to opravdu potřebuje. Já vždycky poznám kdy řve kvůli tomu, že se nudí, nebo proto, že ho něco bolí např. ![]()
Jen co začne sedět a lézt, spraví se to. Já jsem ho měla v tomhle věku v ohrádce, podávala jsem mu hračky, pouštěla písničky, mluvila jsem na něj, lochtala ho…Na začátku 7. měsíce začal stát, sedět i lézt, tak pak bylo veselo ![]()
@reliska
dej mu petku, kabel, ovládačku, nebo cokoliv co není jeho hračka a uvidíš:-D
Jak začne sedět a lézt, zlepší se to:)