Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Ahoj,
nečetl jste někdo o tom, od kdy mohou děti celozrnné pečivo, celozrnnou mouku, celozrnné těstoviny…?
Resp. proč by je nemohly? Dceři bude za 3 týdny rok, jednou jsem jí dala celozrnný kuskus a až nyní mne napadlo, že třeba jej nesmí.. Že „normální“ = bíly ano, ale ne celozrnný..
Co jste kde k tomu četly?
Díky
E.
ahoj,já jsem četla v jedné ze starších Betynek,že by se mělo celozrnné pečivo dávat až po druhém roce,protože obsahuje zrna,které by malé dítě mohlo vdechnout a nedokázalo vykašlat.Hanka
Mam tu pred sebou knizku „Polevky a kasicky pro nejmensi“ od MUDr.Hofhanzlove a ta v ni pise: Chleb z cerstve namlete celozrne mouky nic nenahradi. Od 8 mesice jej muzeme nabidnout detem k snidani nebo k veceri. Chleb s maslem sypeme jemne nastrouhanou zeleninou, sekanymi natemi nebo rozemletymi seminky (lnene, slunecnicove, dynove…).
Pekny den, Jana a Kacka 16m.
Kacenko diky, vidis, tuhle knizku doma take nekde mam.. po rekonstrukci snad i vyhledove najdu ![]()
Ja jsem prave mela pocit, ze je to OK, naopak ze je to lepsi..
S tim pecivem je to jasne, ze tam kde jsou kusy zrn, ze to radsi ne.. ze jen to z celozrnne mouky, bez semen..
Ten kuskus je vlastne celozrnna psenicna krupice, dostala ho mala vcera, exem zadny, tak nic jineho v tom snad nemuze byt..
Mela jsem tu dnes na navsteve tchyni a ta prave tu celozrnnou variantu zpochybnila, ze takto male deti snad maji problem ty celozrnne veci stravit.. Tak mne tim znejistila… ![]()
Kdyz to pise MUDr., tak by to melo byt OK, ale jak se rika - provez info ze dvou zdroju, zeptam se jeste jednoho pediatra pres web..
Ale diky za rychlouklidneni!!!
![]()
E.
To je naprostej nesmysl, že by celozrné pečivo mohlo něčím vadit. Jedině snad, že má víc vlákniny, tak je dobré alespoň nějak normálně pít. I když naše holka pije docela málo, od narození, a jiné než celozrné pečivo jsem jí snad nikdy nedala.
No, ono to tak jednoznačné nebude. Teď už se mi nechce v knížkách nic hledat, ale já jsem ohledně celozrnného pečiva taky četla, že není to pro ty nejmenší děti příliš vhodné, akorát už nevím, z jakého důvodu. Snad kvůli té horší stravitelnosti a semínek… Nevím, ale přísahám, že jsem na to už několikrát narazila ![]()
Jestli někde najdu něco konkrétního, tak to sem napíšu.
No ruku na srdce, ale kdyz budeme chtit, snad absolutne u vseho by se dalo najit „neco“, proc by to „nemuselo byt vhodne pro deti“. Resit s nekolika pediatry, jestli muzu dat rocnimu diteti celozrny rohlik me osobne pripada dost prehnane.. Ale nic ve zlym, je to kazdeho vec..
Diskuzi na tohle tema uz tu bylo nekolik.
Kačenko, naprosto s tebou souhlasím. Taková je doba, že se všechno zkoumá horem spodem, místo aby se to zkusilo a vidělo.....Celozrné pečivo asi jedlo lidstvo od nepaměti, ale v jednadvacátém století přijdeme na to, že nám to vlastně škodí. To samý s medem a ostatním. Vážně se ta starost o děti už trošku přehání. Čím víc máme informací, tím míň toho víme......
.
Ahoj Pimpo, tebe ta diskuse s medem nejak pobourila. Nemyslim, ze bysme resili hloupost. Ale jinak pekny den.
Alčo, vůbec mě to nepobouřilo a už vůbec jsem to nemyslela jako narážku na tebe - že ses ptala na med. Jestli to tak vyznělo tak promiň. Je jasný, že když něco nevím, tak se zeptám. Ale občas se mi fakt zdá, že řešíme kraviny. O věcech, které byly pro dřívější generace přirozené, my teď sáhodlouze přemýšlíme a diskutujeme.......a nejenom tady na miminu, i v běžném životě. To není narážka vůbec na nikoho, to je jen můj názor.
Ahoj, já dávám rýži parboiled - je tam živin víc než v obyč, po verzi Natural je tato nejbohatší na živiny.
Jinak s těmi celozrnnými těstovinami apod. pochybovala právě ta stará generace.. moje tchyně.. která mne tím nesouhlasem zarazila…tak potřebuji vaše reakce, abych měla tchyni čím uklidnit, že fakt dělám dobře…
Jsem s Pimpou zajedno, ale hledám argument na babičku ![]()
E.
Lucko, podle knížky Polévky a kašičky pro nejmenší se Naturalka dává hned od začátku. Nebo můžeš dát rýži parboiled - ta je nějak speciálně upravená a má skoro všechny výživové hodnoty jako neloupaná.
Efino, já jsem taky kdysi v nějakém časopise četla, že celozrné těstoviny jsou na nic, ale proč - to tam uvedeno nebylo. Všechno ostatní celozrné ano, jen ty těstoviny jsou zbytečné.....Nebyl to ale článek o dětské výživě, ale obecně o těstovinách. Taky mě to zmátlo. Pak jsem zase četla, že nejlepší jsou semolinové. Jak říkám, tisíce informací a nakonec nevíš co s tím
. Takže těstoviny kupuju podle nálady, radši teda ty semolinové (je to nějaký druh přenice - tvrdé), takové ty obyčejné vůbec.
Ahoj:-) , ja to nebrala jako narazku na sebe.
Ale fakt jsem se rozesmala, kdyz je hned pod tvou odpovedi dotaz o ryzi. Nic proti nemu. Jen to nacasovani.