Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Ahoj holky,
taky nejsem žádný expert, ale když jsem tyhle problémy řešila, narazila jsem někde na informaci, že děti do roka by neměly kupované celozrnné pečivo, protože narozdíl od „bílého“ se často přibarvuje průmyslovými barvivy. Sama jsem si všimla, že když upeču chleba z celozrnné mouky, je mnohem světlejší než ten kupovaný, tak na tom možná něco bude. To samé asi s těstovinami, ale na těch se uvádí na rozdíl od pečiva složení, takže pokud v nich nejsou nějaké hnusy, nebála bych se jich. Otázkou zůstává, jestli přemíra vlákniny nezpůsobí dítěti průjem, což je podle mě nejhorší možný důsledek konzumace jídel z celozrnné mouky. Opatrná bych byla na věci se semínky, ta by děti opravdu mohly vdechnout.
B.
Bublino v tom máš pravdu, některé pečivo je opravdu tak tmavé, až oči přecházejí
. Nevím ale jestli nebývá označeno jako tmavé a ne celozrné, i když věř někomu, že to správně označí.
Když jsem pekla chleba, taky jsem ho ale měla spíš tmavší, asi záleží na mouce jakou použiješ. Někdy mě naopak v obchodě překvapí, jak světlé je celozrnné pečivo (jestli náhodou prozměnu nepoužívají název celozrnné místo vícezrnné - to je taky rozdíl). Čert aby se v tom vyznal.
Před časem jsem objevila existenci kváskového pečiva a jiné už nekupujem - lepší už se sehnat nedá. Kvásek se dá i koupit, ale zatím jsem se do pečení nepouštěla, protože jsem líná
.
Ahoj lidi, mate prosim nekdo recepty z celozrnne natural ryze? nejake jednoduche, aby to uvaril i nas chlap
dik dik dik!!!
@Efina píše:
Ahoj,
nečetl jste někdo o tom, od kdy mohou děti celozrnné pečivo, celozrnnou mouku, celozrnné těstoviny…?
Resp. proč by je nemohly? Dceři bude za 3 týdny rok, jednou jsem jí dala celozrnný kuskus a až nyní mne napadlo, že třeba jej nesmí.. Že „normální“ = bíly ano, ale ne celozrnný..Co jste kde k tomu četly?
Díky
E.
Dle studii nejsou žádná data na dětech, aby někdo mohl říct kolik vlákniny jim vadí a ze celozrnne potraviny nesmí jist.
Celozrnne potraviny (celozrnna ryze, vlocky, jahly, celozrnna mouka, celozrnne těstoviny atd) jsou ok, pokud to není v supermarketu kupovane rádoby celozrnne pečivo, které obsahuje šrot a seminka (a různý aditiva), což pro dětská střeva není vhodne.
edit adminem - umazán odkaz
Já jsem někde slyšela, že by to děli měli jíst až tak v první třídě.
Já do roka dávala jenom obyč bílý rohlík.. Kdyby ale chňapla po celozrnném, nijak bych to neřešila. Podle mě to ublížit nemůže, chce to zkusit. Spíš bych řešila tu kvalitu, složení. ![]()
Já třeba celozrnné jím docela opatrně, mám z něj zácpu, tak třeba je to u děti podobné? ![]()