Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@saadet V čem je to jiné? Podstata zůstává stejná. Mimochodem, jsem ráda, že se za porod neplatí ![]()
@SábaW píše:
@saadet V čem je to jiné? Podstata zůstává stejná. Mimochodem, jsem ráda, že se za porod neplatí
Pokud je pro tebe podstat stejna, ok, ale tim to ukoncim, nemame si co rict ![]()
@saadet No nezlob se, ale nejde legislativně upravit, aby lidi neměly kazy. Je to čirý nesmysl. Co třeba dítě, které vyrůstá ve špatných sociálních podmínkách a není jeho vina, že si do dospělosti nepřinese ty správné hygienické návyky a neumí si správně o zuby pečovat nebo je už má tak zkažené ze špatné péče matky, že mu ani v dospělosti není pomoci? Jak bys třeba tohle chtěla dokazovat a legislativně ošetřovat? Všechno je to prostě v myšlení lidí. Buď si hlídám prevenci a pak mám minimum problémů a snažím se je eliminovat nebo si dám v neděli řízek a musím si pak sama zaplatit operaci žlučníku? Protože jsem si způsobila vlastní vinou jeho onemocnění? To je prostě vážně hloupost. Ve vší úctě, nechci se tě dotknout, ale prostě fakt hloupost.
@kontramatka píše:
@saadet No nezlob se, ale nejde legislativně upravit, aby lidi neměly kazy. Je to čirý nesmysl. Co třeba dítě, které vyrůstá ve špatných sociálních podmínkách a není jeho vina, že si do dospělosti nepřinese ty správné hygienické návyky a neumí si správně o zuby pečovat nebo je už má tak zkažené ze špatné péče matky, že mu ani v dospělosti není pomoci? Jak bys třeba tohle chtěla dokazovat a legislativně ošetřovat? Všechno je to prostě v myšlení lidí. Buď si hlídám prevenci a pak mám minimum problémů a snažím se je eliminovat nebo si dám v neděli řízek a musím si pak sama zaplatit operaci žlučníku? Protože jsem si způsobila vlastní vinou jeho onemocnění? To je prostě vážně hloupost. Ve vší úctě, nechci se tě dotknout, ale prostě fakt hloupost.
Ja si to nemyslim a nedotkne se me co pises
Myslet si muzeme kazdy co chceme. A neni to hloupost, legaslativne je takto upraveno nekolik veci, napr kdy po ruznych typech lecby/operace jsou hrazeny pojistovnou opravne ukony
a myslim, ze hnat to do absurdna (rizek a zlucnik) je zbytecne. Resime kazy u zubare.
@saadet píše:
Ja si to nemyslim a nedotkne se me co pisesMyslet si muzeme kazdy co chceme. A neni to hloupost, legaslativne je takto upraveno nekolik veci, napr kdy po ruznych typech lecby/operace jsou hrazeny pojistovnou opravne ukony
a myslim, ze hnat to do absurdna (rizek a zlucnik) je zbytecne. Resime kazy u zubare.
dala jsem ti příklad i na kazy u zubaře, ale na ten jsi nereagovala, jak bys ho legislativně řešila. A tato „negramotnost“ je docela si myslím rozšířená u spousta lidí. Skutečně pečlivě dbá o svůj chrup minimum lidí a v drtivé většině je to nastavením v rodině.
@kontramatka píše:
já si třeba čistím zuby pečlivě, mezizubní kartáče, nitě atd a protože jsem před pár lety brala velké dávky kortikoidů, tak najednou několik kazů, a nejsem sama, je dost lidí, co si za to nemohou. Na druhou stranu, já teda platím za plombu vždy zhruba 2000, ale neměnila bych, mám skvělého zubaře a jinam bych nešla.
Ale souhlas s tím, že by prostě měla být ta základní péče zadarmo. No zadarmo, platíme si pojištění, takže ono to zdarma není.
@SábaW píše:
Prosím, je normální, že soukromý zubař, který spolupracuje s mou pojišťovnou nemá žádnou plombu kterou hradí pojišťovna? Rozumím, že se za lepší plomby musí připlatit, ale může si dovolit neposkytnout plombu kterou hradí pojišťovna? I přesto, že zubař argumentuje nekvalitním amalganem, který je hrazený pojišťovnou, mám z toho pocit, že chce jen vydělat a proto nemá v nabídce plombu hrazenou pojišťovnou. Dnes se zubař špatně shání a jsem ráda, že nějakého mám. Než bych našla nového… Než by mě objednal…
No, pojistovna neproplaci jen amalgan. Ale i bilou plombu. PRY je ale nekvalitni. Jednou mi ji zubar nabidl, protoze nevedel, zda zub zachrani anebo ho casem vytrhne, tak pry at zbytecne neutracim 500 za placenou vypln. Mam tu plombu uz asi 8 let. Takze tak nekvalitni, jak tvrdi predrazeni zubari, asi nebude. Mozna zalezi i na kvalite odvedene prace ![]()
@kontramatka píše:
dala jsem ti příklad i na kazy u zubaře, ale na ten jsi nereagovala, jak bys ho legislativně řešila. A tato „negramotnost“ je docela si myslím rozšířená u spousta lidí. Skutečně pečlivě dbá o svůj chrup minimum lidí a v drtivé většině je to nastavením v rodině.
to rozhodně, když jsem byla malá tak žádné nitě a mezizubní kartáčky jsem nepoužívala, maximálně dřevěné párátko. ![]()
Mě se ulomil zub, trojka nahoře a nechala jsem si dát implantát, 15 tisíc! to mi přijde přehnané a tady teda nechápu, že pojišťovna z toho uhradila asi 500.
@aiwwa píše:
já si třeba čistím zuby pečlivě, mezizubní kartáče, nitě atd a protože jsem před pár lety brala velké dávky kortikoidů, tak najednou několik kazů, a nejsem sama, je dost lidí, co si za to nemohou. Na druhou stranu, já teda platím za plombu vždy zhruba 2000, ale neměnila bych, mám skvělého zubaře a jinam bych nešla.
Ale souhlas s tím, že by prostě měla být ta základní péče zadarmo. No zadarmo, platíme si pojištění, takže ono to zdarma není.
Přesně tak. Naopak myslím, že dost z nás bude znát člověka, co si zuby čistí sporadicky, návyky žádné a celý život zcela bez kazů
Já znám dokonce dva, zuby rovné a bílé jako perličky. A někdo má zase geneticky zuby tak špatné, že by se mohl učistit k smrti a stejně by to nepomohlo.
@SábaW píše:
Prosím, je normální, že soukromý zubař, který spolupracuje s mou pojišťovnou nemá žádnou plombu kterou hradí pojišťovna? Rozumím, že se za lepší plomby musí připlatit, ale může si dovolit neposkytnout plombu kterou hradí pojišťovna? I přesto, že zubař argumentuje nekvalitním amalganem, který je hrazený pojišťovnou, mám z toho pocit, že chce jen vydělat a proto nemá v nabídce plombu hrazenou pojišťovnou. Dnes se zubař špatně shání a jsem ráda, že nějakého mám. Než bych našla nového… Než by mě objednal…
Pokud ma zubař smlouvu s pojišťovnou, MÁ POVINNOST udělat pacientovi zubní výplň bez doplatku. Kdybychom šli legislativne ještě dál, má dokonce i povinnost tuto variantu pacientovi navrhnout jako mozne reseni. To, že se mu to nevyplatí a pracuje vpodstate téměř zadarmo, je věc druha. Nicméně pokud nechcete nebo nemůžete doplácet, zubar Vás ošetřit musí (dle standardu, to jest plomba, ne že Vám zub vytrhne).
Mam to také tak. Pokud po mně chce člověk zhotovit zdravotní pomůcku ciste na pojišťovnu, musím mu vyjít vstříc. Ze jsem na tom kolikrát tratna, to už je jen a jen muj problém.
@Lalelale píše:
Přesně tak. Naopak myslím, že dost z nás bude znát člověka, co si zuby čistí sporadicky, návyky žádné a celý život zcela bez kazůJá znám dokonce dva, zuby rovné a bílé jako perličky. A někdo má zase geneticky zuby tak špatné, že by se mohl učistit k smrti a stejně by to nepomohlo.
je to tak. a k té dentální hygieně, já teda při sebelepší pečlivosti nemám zuby jak když jsem přišla z hygieny, to byla paráda, lesklé, čisté.
@Anonymní píše:
Pokud ma zubař smlouvu s pojišťovnou, MÁ POVINNOST udělat pacientovi zubní výplň bez doplatku. Kdybychom šli legislativne ještě dál, má dokonce i povinnost tuto variantu pacientovi navrhnout jako mozne reseni. To, že se mu to nevyplatí a pracuje vpodstate téměř zadarmo, je věc druha. Nicméně pokud nechcete nebo nemůžete doplácet, zubar Vás ošetřit musí (dle standardu, to jest plomba, ne že Vám zub vytrhne).
Mam to také tak. Pokud po mně chce člověk zhotovit zdravotní pomůcku ciste na pojišťovnu, musím mu vyjít vstříc. Ze jsem na tom kolikrát tratna, to už je jen a jen muj problém.
chceš tím říct, že pojišťovna ti to neuhradí? tomu fakt nevěřím.
@aiwwa Nejsem zubař, ten má asi o trochu lepší podmínky. Ale též se pohybuji v odvětví zdravtonictví. Kolikrát skutecne třeba samotný materiál vyjde sul-nul. Jenze pokud pripoctu např. ještě dopravu, bývám skutecne dost často ve ztrátě. A to do toho ani nezapočítávám praci. Tyto pacienty musím skutecne dotovat z pacientu platících.
Nedávno říkali ve zprávách, že by měly kojící matky mít bílé plomby hrazeny pojišťovnou. Nevíte o tom něco?