Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
máte taky některá černé kachličky? Já jo a pěkně mě to štve. Každá kapička vody co zaschne je na nich vidět a já už nevím čím to čistit? Máme malé děti a už mě fakt nebaví po koupaní leštit kachličky aby to nějak vypadalo.Jak to zaschne, je to jako kdyby to byla špína. Máte nějakou radu čím to vzít aby to chvíli vydrželo?
@Hadumi
tak to máte nějaký kouzelný
a jakto že mě to tam vidět je? ![]()
Kámoška má také černé kachličky a nadává to to neustále… A neprodávají třeba nějáký olejový čistič, aby po nich ta voda stékala a nedělali se ty kapky??
![]()
@nikulka @Hadumi holky, to není žádná záhada, ale tvrdost vody
@nikulka budete ji mít mnohem tvrdší. Taky s tím bojuji a to ani nemám černé kachle, to by mě švihlo na místě
bohužel, moc prostředků na to není, jedině zkoušet vše na vodní kámen. Já už se uchýlila i k čistému octu, můžeš to zkusit, ale jen kousku, jestli to zas neudělá nějakou jinou šmouhu ![]()
Byl jsem v koupelně jednoho kameníka. Měl místo kachliček odřezky černého mramoru od výroby náhrobků. Připadal jsem si tam jak v hrobce, ale jinak docela luxus. Ani ty kapičky na mramoru nešly vidět. ![]()
@nikulka my máme petrolejově modrý a bílý a neuvěřitelně tvrdou vodu. Jednou za čas je prostě vydrhnu cifem octem nebo něčím podobným a týden to vypadá dobře. Bohužel s tím nic neudělám. Štve mě to to, ale naučila jsem se s tím žít
Příspěvek upraven 11.08.14 v 10:05
No, my ted budeme dělat koupelnu a vybrala jsem si černou dlažbu na podlahu, ale tohle mě nenapadlo, že by na černé dlažbě bylo vše vidět, to jsem na to zvědavá ![]()
Jo, ocet
to jsem ještě nezkoušela, to by mohlo pomoci
já už bych černý nechtěla ani za zlatý prase
máme ještě černý umyvadlo a to je taky katastrofa…
Já jsem hrozně chtěla tmavě hnědou koupelnu v kombinaci s krémovou a teď si nadávám, kdykoliv tam vlezu. Na tmavěhnědý dlažbě je vidět taky úplně všechno, každý den musím vytírat a všude utírat prach, jinak to vypadá, jak když jsem tam měsíc nehrábla. Taky máme hodně tvrdou vodu, takže bílý flíčky jsou všude.
Docela dobrej je tenhle čistič:
http://www.siko-koupelny.cz/…hgsvu/zbozi/
Fleky se tam stejně udělají, ale jdou dobře setřít. Škoda, že jsem si nenechala poradit před rokem, když jsme koupelnu vybírali ![]()
@Marsííí2 to urcite vyzkousim
obkednavas to z netu nebo se da koupit i nekde v obchode?
No právě. Černá sice vypadá luxusně, ale málokoho takhle v těch magazínech upozorní na to, že se v tom pak nesmí bydlet. ![]()
V DM (a leckde jinde) mají eko značku Frosch, doporučuju octové čističe - aspoň s nimi mám v tomhle směru dobré zkušenosti.
A ještě si neodpustím jednu poznámku. Prosím pěkně, kachle se staví z materiálu, který je jednak odolný vysokým teplotám a jednak je dobře akumuluje - proto se dávají do kachlových kamen, nikoli do koupelen. Ostatně, pokud chcete mít vytápěnou podlahu, zřejmě si pod ní dneska dáte podlahové topení, a ne právě kachle - do kterých budete topit pevným palivem někde z vedlejší místnosti. Můžete si je ještě koupit třeba jako obrázek nebo prostě dekoraci někam na stěnu. Kachličky jsou pak malé kachle, ne to, co se dává do koupelen. Páč koupelny (a kuchyně) se obkládají obkladačkami a dlažbou (nikoli dlaždičkami, byť se tomu tak lidově říká - stejně jako kachličky). Rozdíl je v nich je ten, že obkladačky jsou na bázi porcelánu (kaolín), takže jsou křehké a dávají se toliko na stěny. Když se vám jedna rozpadne, bude vevnitř bílá jako třeba talíř - jen o fous silnější než ten talíř. Na podlahu vám pak zřejmě dají spíš dlažbu než obkladačky nebo dokonce kachle (kameninové jíly - které jsou sice drsnější než kaolín, ale zase víc vydrží). Dlaždice se sice zlomí taky, ale vyžaduje to už víc kumštu (třeba s ní záměrně fláknout z výšky) - je zřejmě více tlustá než obkladačka, střep je šedivý či hnědý - a je taky snazší se o něj pořezat.
@nikulka píše:
Ahoj,
máte taky některá černé kachličky? Já jo a pěkně mě to štve. Každá kapička vody co zaschne je na nich vidět a já už nevím čím to čistit? Máme malé děti a už mě fakt nebaví po koupaní leštit kachličky aby to nějak vypadalo.Jak to zaschne, je to jako kdyby to byla špína. Máte nějakou radu čím to vzít aby to chvíli vydrželo?
holka to nedelaji jen cerne kachlicky, ale vseobecne vsechny kachlicky, ktere maji vrchni upravu v lesku, proto bych takove kachlicky nikdy nechtela. Mám matne vzdy.
@neila píše:
@nikulka @Hadumi holky, to není žádná záhada, ale tvrdost vody@nikulka budete ji mít mnohem tvrdší. Taky s tím bojuji a to ani nemám černé kachle, to by mě švihlo na místě
bohužel, moc prostředků na to není, jedině zkoušet vše na vodní kámen. Já už se uchýlila i k čistému octu, můžeš to zkusit, ale jen kousku, jestli to zas neudělá nějakou jinou šmouhu
my mame mekkou vodu a babicka ktera ma leskle fialove kachlicky v koupelne ma na nich kazdou kapku furt…tim to byt nemusi i mekka voda tohle na lesklych obkladackach dela…