Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dcera mela pred necelym mesicem zapal plic, ja se o ni celou dobu starala. ATB dostala Klacid (po tydnu obtizi), zabral hned, prakticky hned prestala i kaslat.
Priznaky mela kasel (zpocatku pokaslavani, ke konci zachvatovity, spise stekavy, produktivni), horecku 39, silne poceni hlavne v noci, pak se pridalo nechutentstvi, i zvracela, ale ne z kasle, ale po podani leku.
Dcera dobrala ATB a padla jsem ja, krom toho, ze v mem pripade nemoc zacala nechutenstvim a prujmem, tak priznaky totozne plus uplne extremni unava, myslela jsem, ze u me Covid, ale ten neprokazan. Ja mam i dusnost, tu dcera nemela. Diagnozu puvodni jsem dostala Bronchitida + ATB Azitromycin, ta zatim moc nezabrala. Musela jsem znovu k Dr., je mi hrozne, sotva lezu… RTG plic nemam…
Aktualne cekam na vysledky testu na cerny kasel, ale chci se zeptat zkusenych, co posledni dobou bojovali s nejakou „plicni potvorou“, jaky meli prubeh a priznaky. A zda vam to na neco sedi?
@Hobitka píše: Více
Dcera dobírá ATB na zápal plic. Zabral až Klacid po výměně, původní penicilinová řada vůbec. Vysoké horečky trvající déle než týden, záchvatovitý neproduktivní kašel, totálně vyčerpaný organismus, nechutenství (to asi teda spíš až po tom Klacidu). Z horeček velmi zvýšený tep (když to bylo jen 100, byli jsme rádi), chvílema i mizerná saturace (jasně - za covidu jsme koupili oxymetr, tak ho používáme i dál). Podle testů a výtěrů možná mykoplazmata a neprůkazně jedna hodnota u černého kašle. Vím o několika dalších lidech, co se v nedávné minulosti nebo aktuálně potýkají taky se zápalem plic. Moje doktorka taky potvrzuje, že je toho hodně. Jestli to jsou mykoplazmata, tak by azitromycin měl zabrat. Držím palce.
My měli teď mycoplazmata, dítě klacid, pak jsme to tak nějak pochytali i v rodině, zvládli bez Atb, ale popis by seděl i s těmi průjmy atd…malému dělali odběry a potvrdili ty mykoplazmata/ taky jsme měli podezření na černý kašel
Ahoj, presny prubeh i u nas. Syn horecky, hroznej davivej kasel, nasazen Klacid nezabral, pote penicilin v tabletach, ale to nevim jestli by zabral, protoze po 8 dnech v teplotach zacal zvracet a ty leky v sobe neudrzel takze nemocnice na tyden penicilin v kapackach. Na plici nalez a ve steru mycoplazmata. Ted uz 4 den lezim ja. Zacalo to kaslem a po par dnech se pridala teplota. Mam nasazen Doxyhexal a teploty uz ustoupily a kasel se pomalu meni v produktivni, ale prvni dny sem si myslela, ze si vykaslu plice. Rentgen taky nemam, ale podle obou doktorek jak na detskem, tak obvodni se dalo cekat, ze to chytim.
Holky dik, ja strasne nechci ten cerny kasel totiz
, ale ani mi na nej nesedi, ze dceri tak rychle kasel prestal, a hlavne kasel byl hned od pocatku, nebyl kokrhavy, zadne sipave dychani… Ale samozrejme nevim, 1000 lidi, 1000 priznaku… Dnes jsme meli uz byt na ceste na dovolenou k mori
, misto toho jsem na neschopence a sotva lezu… Prvni dovolenou jsem prolezela s dcerou…
Ja mela cerny kasel. Bez teplot. Nalez na plicich zadny. Porad mi skrabalo v krku. Kasel nebyl produktivni. Byly to zachvaty suchého kasle do pozvraceni. Mela jsem klacid, ale v tomhle pripade atb nezabiraji na projevy nemoci, ale jen na sireni bakterii v tele. Tri tydny byly hrozny. Kaslala jsem od rana do rana.
Také zrovna prechazim cerny kasel a nekokrham.Jsem cca 5 týdnu od pocatku atb už je pozde. Takže kaslu, semtam odkaslu lehce, a cca 20 za den se davim až do vraceni a vzdy lapu po dechu. Nakazila jsem se asi v obchode.Doma to vypada na 100% nakazlivost.Deti nastesti hned atb a dobry snad to vydrzi. Hůř to snasi neockovany syn to se nestihlo. Také nekokrha a na konci odkaslavani lape po dechu. Nesmi modrat. Cerny kašel nepreji nikomu. Možná je to jen nahoda, ale dcera 5 let cerstve po doockovani to snasi nejlépe…tak i pro ostatní kdyby nahodou..ockujte..
Anonymni
, u nas to vypada prave trochu jinak ten kasel, vic jsem davila snad jednou, dvakrat… Spis kdyz se chci nadechnout z plnych plic, tak musim zakaslat
. Ale kaslu treba co 5-10 minut. V noci od ATB lepsi. No, uvidime… Kontaktovala vas pripadne nejak hygiena? U nas zacala 7r dcera, takze taky celkem cerstve ockovana, uz 13.7., ATB mela ale az od 20.7. A ja az koncem cervence. Nez delsi zachvaty kasle, tak se mne osobne spis tezce dycha, dcera si da dusnost nestezovala. Starsi deti a muz zatim nic, ale co neni muze byt
.
@Hobitka hygiena vůbec nic.Jen doktorka mě upozornila ať jsme obezretni. Všem jsem zavolala a o nikom nastesti nevim že bych predala až teda na domacnost. Nemam pravidelny kašel. Uplne suchý mi taky neprisel vykaslu pruhledny hlen. Myslím že ho nemate podle me, ted i doufám ![]()
@Hobitka mne hygiena volala po pozitivnim testu driv nez jsem vysledek vedela od dr.
Ale v podstate se ptali jen s kym ziju a kde pracuju asi kvuli zranitelnym lidem.
Ja to asi chytla od dcery. Meli toho plnou tridu, ale jak jsou ockovani, tak maji lehky prubeh a vesele to siri. Dcera proste nekolik tydnu pokaslavala.
Taky kudy chodim tudy nabadam k ockovani. Fakt to bylo strasny. Ale nikoho jsem nastesti nenakazila.
@mag Dcera mela prave dost hnusny prubeh toho naseho chcipu, co skoncil zapalem plic, byt je ockovana. Jestli to nebudu mit, hned se jdu doockovat. ![]()
Tak už i mě volali z hygieny. Vyptavala se tedy na dost veci.
Zdroj, ockovani, prubeh, leky, pristup lékaře a bylo mi řečeno že se bude preockovavat spolecne s tetanovkou. Imuni je pak člověk +-5let. Zminila jsem tedy i dost markantni doplatek za atb cca 300,– u nas zatim x 6+ podpurne leky. Paní se velice divila..
Mimochodem take jsem rusila dovolenou ![]()