Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
ráda bych se zeptala, co píší vaše moudré knihy o hojnosti pobytu mimísků na čerstvém vzduchu… Mám 7týdenní holčičku, ale díky problémům s krmením (kojení, dokrm lahví, odstříkávání, cvičení na kyčle) se s ní vůbec nemám jak dostávat ven.. Snažím se ji dávat na balkon v korbě z kočárku… Stačí to? Kamarádka říká, že mimko má od narození strávit 3 hodiny venku každý den.. Co vy na to?
Díky za váš názor,
Efina
Ahoj Efino!
Nevím, jestli musí dítko trávit venku zrovna 3 hodiny
, ale za pobyt na čerstvém vzduchu bych se přimlouvala (pokud nebydlíš ve Smogově
). Prý jsou pak děti otužilejší…
Uvidíš, že časem budeš všechno okolo krmení a tak vůbec zvládat mnohem líp … a dojde i na ten vzduch.
Jinak balkón jako nouzovka je asi lepší než nic, mimčo má být oblečené jako na ven.
Mimochodem - rostu z jedné své známé, která svou dceru (3 měsíce) neuvěřitelně balí!!!! Je jedno, jestli je venku 15 nebo 35 stupňů, holka má neustále na hlavě pletenou čepici a je přikrytá larisou až pod bradu (i ve dnech, kdy moje dcera je téměř nahatá!!! Chudák dítě!
Baghira
Ahojky,
Taky vždycky koukám a šííílím jak mají ostatní maminy zabalené mimísky v těchto vedrech… ![]()
Zkus vyjít aspoň na chvilinku ven, třeba to mimíska ukolébá a zabere na víc než půlhodinku. Je pravda, že když jsme byli teď v létě na chatě na Vysočině, tak malý spinkal jak beruška skoro pořád a to doma ve městě spí jen půlhodinku dopoledne a druhou odpoledne - jinak vůbec.
Papa a spící mimínko přeje
S + Š. 6m ![]()
Ahojky, to je super téma: Slyšela jsem, že s malým mimi do 6.týdnů po narození by se vůbec nemělo chodit ven. Můžete mi Vy, zkušené maminky, napsat jak to tedy je? Čekám svoje první miminko, které by mělo přijít na svět v lednu. Tak asi proto těch 6 týdnů???
Díky
Ahojky Desty,
já měla miminko taky lednový a poprvý ven jsme šli přesně na třech týdnech. Šli bysme určitě i dřív, ale není vhodný brát novorozence ven, pokud je méně než 5 stupňů pod nulou. Pokud je tepleji, není problém, jen je potřeba dělat zpočátku kratší vycházky. My chodili 2× denně na půl hodiny. Postupně si malej zvykal, a byli jsme venku třeba hodinu.
Katka
Ahoj,
moje první dcera se narodila začátkem února. Miminko by nemělo chodit ven pokud je teplota nižší jak - 5 stupňů a stejně je dobré nejdříve začít s postupným otužováním doma u otevřeného okna - normálně mimčo oblíct jako by šlo ven, a otevřít okno, ze začátku ho tak nechat jenom chviličku a postupně tu dobu pomalu prodlužovat. Když bys pak chtěla jít ven tak dáš mimi do fusaku a přes něj můžeš dát ještě deku ale na to pak přijdeš sama co bude nejlepší.
Katka
Ahoj Efino,
nas Filipek se narodil 25. prosince, v porodnici nam rikal pan doktor, kdyz nas propoustel, ze kdyz nebudou mrazy (jak uz psaly holky -5 ), tak muzeme ven klidne hned. Takze my jsme sli poprve na prochazku, kdyz mel Filipek 1 tyden. Nejdriv jsem chodila jen na chvilku, protoze vic jsem taky nezvladala mezi kojenim a postupne jsme prochazky prodluzovali. Kdyz jsem byla zezacatku unavena nebo jsem doma potrebovala neco udelat, taky jsem ho davala spinkat na balkon, obleceneho jak normalne do kocarku. Myslim si, ze se miminkam lepe spinka venku v kocarku,aspon u nas to tak je.
Mejte se krasne a uzivejte si prochazky!
Petra a Filda 8m
Ahojky, také se přimlouvám za čerstvý vzduch. Náš problém jsou schody, tak malého také hodně nechávám na balkoně. Kdybych s ním šla na procházku, musela bych pak čekat až se probudí a sedět před barákem na schodech, což jsou někdy i 4 hodiny, protože se při přenášení probudí.
Oblekání byl náš boj s tchýní. Neustále ho přikrývala, prosazovala ve vedrech čepičky a dlouhé rukávy, tak jsem ho k ní přestávala dávat až to pochopila.
Desty neboj já byla poprvé s Petruškou venku v kočárku, když jí bylo pět dní, tedy ihned jak jsme vyšly z nemocnice a šestý den jsme byly na koupáku, teda já se koupat nesměla, ale doprovázely jsme tatínka na plavecké závody.Je to hloupost aby se dítě po narození izolovalo, pokud zrovna neřádí chřipka.S tímhle jsme nikdy neměli problémy.Navíc jsem rodila v Olomouci a přesně když jí bylo čtrnáct dnů jsme jeli do Prahy domů, ona byla proti bacilům v pohodě jen mě bylo po porodu ještě trošku šoufl ale šlo to.
Ahojte holky,
sice jsem diky našim děvčátkům nestačila přečíst všechny komentáře ale rychle píšu než nám zdemolují barák
![]()
holky já nevím jak vám, ale nám dr. po příchodu z porodnice řekla, že máme být ještě asi 5 dní doma a pak můžem vyrazit ven..a tak jsme šli…myslím, že pokud není extrémní počasí, kdy nevylezem ani my tak proč nebýt venku od mala..já byla i v 6tinedělí až 8 hod venku…pro mimča je to dobrý! akorát jak mi všichni říkali, že mimča a vůbec děti se na čerstvém vzduchu utahají tak mám pocit, že naše cácorky spíše ožívají ![]()
o hodinách jak mají být mimča venku..no to je individuální ne? jo a taky se hodně divím těm maminkám s upocenýma dětma zabalených v dekách..to je děs..znám také jednu osobně ..pak se bojí mimčo vytáhnout z kočárku, protože je spocený a nachladilo by se..no a radit nemůžete, že? ![]()
Efi - uvidíš, že všechno půjde najednou samo a i ven se v klidu dostanete..a balkon super řešení..
Zdenik
Ahoj holky,
mám 5 týdenního chlapečka a od narození s ním jezdíme na víkendy na chatu (v těch vedrech tam stejně bylo daleko líp než doma). A zatímco v Praze spí tak maximálně hoďku v celku, tak na chatě chrupe venku v kočárku 3 - 4 hodiny, až se chodím pořád dívat, jestli ještě žije. Pak se nají a spí dál. Doma chce jíst někdy i po hodině a dlouhý spánek taky nehrozí. Takže vzduch mu určitě svědčí a maminka si aspoň chvilku odpočine
. Horší je to v Praze, kde musím korzovat mezi paneláky s ním, navíc to nefunguje zdaleka tak dobře jako na venkově.
Ulrika
Ahoj maminky,
teď jsem si vzpomněla, že mi říkala sousedak, že jejich známým miminko zemřelo, bylo na balkoně a venku bylo nějak chladněji, bylo to v zimě. Takže na i na balkoně prosím kontrolujte svoje mimínky sebevíc zabalené ![]()
PA S.
Ahoj holky,
moje zkušenost byla, že na vzduchu spala moje dcera mnohem líp. Je srpnová, takže poprvé jsme mohly ven hned druhý den po návratu z porodnice.
Cca do 3/4 roku spávala přes den venku v podstatě za každého počasí na částečně zastřešené terase v kočárku a uměla i 5 hodin v kuse. Když náhodou spala uvnitř, mohla jsem být ráda, že spí aspoň hodinu. Když foukalo nebo byla velká zima, přehodila jsem přes kočár pláštěnku, aby si tam vytvořila „mikroklima“. V kočárku jsem měla chůvičku, takže jsem slyšela každé zavrnění. V zimě, kdy jí bylo necelého 1/2 roku, chrupala i v -8°C, samozřejmě náležitě zabalená a zapláštěnkovaná, takže v kočárku bylo cca -3
.
Terasu jsem preferovala před procházkami, protože po procházce bylo zpravidla děťátko vyspinkané a odpočaté a maminka zralá na postel
. Když spala na terase, mohla jsem udělat spoustu práce nebo si zdřímnout a pak si nerušeně užívat holčičky, když byla vzhůru.
A to nemluvím o pobytech v Krkonoších, kde vlastně jenom spala a jedla… jak já jsem si tam bááááječně odpočinula!
Nebojte se mimísky dávat ven, samy poznáte, jak jim to bude svědčit!
Iva