Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky! Olivince budou tři měsíce a čeká nás očkování, tak jsem se chtěla poptat, jak to snášeli vaše zlatíčka. Co měli za reakce a tak vůbec.
Anny a Olivie
Anny, dnes jsem se ptala lékařky na očkování ve 3 měsících a říkala, že je to v klidu, maximálně nějaká teplota a klidně prý ve stejný den maličké napíchne i naušnice. Takže to žádná hrůza nebude. Ani syn před 5 lety neměl žádné problémy. Pořád ale platí, že každý človíček to nese jinak…
Ahoj!
No, naše Eliška měla po očkování ve 3 i 4 měsících horečku, při prvním strašně plakala celý den a po druhém jí zase bolely božičky…
Asi je to fakt silně individuální, přeju ti, aby to proběhlo v pohodě!
Baghira a Eliška (4,5 m.)
Ahojky,
Lucinka po jednom očkování několik hodin plakala a nebyla k utišení. Po dalším měla v noci lehce zvýšenou teplotu a ostatní už snášela bez problémů. Obrna je na lžičce v pohodě. To jen plivala.
Horší je ten srdceryvný pláč, když ji píchají. To já bulím s ní.
Teď nás to čeká zas za 3 týdny.
Už má to píchání tak zafixované, že jen vlezem do ordinace, třeba na preventivní prohlídku a doktorka řekne „Ahoj Lucinko“, tak ječí až do chvíle než vyjdem ven. Snad to paní doktorce jednou odpustí. ![]()
Ahoj, nás tohle očkování čeká příští týden. Doktorka mě celkem strašila, že děti mají horečky, bolesti a propláčou celý den.
Takže jsem nelenila a koupila jsem pro malou vakcínu, která nemá tyto vedlejší účinky. Stoji 1000,–Kč
, ale prý se to vyplatí.
Měj se hezky.
Silvie + Andulka (3,5 m)
Ahoj holky. Musím se pousmát, když si vzpomenu, jak jsem chodila s malou na očkování. Byla perfektní, snášela to úplně skvěle a dodneška nemáme s jakýmkoliv píchancem problémy. Ale naše poslední obrnová vakcína na lžičce skončila tím, že malá pozvracela sebe, sestřičku i golfáč. Neměla ten den zrovna nejlepší a když odmítla otevřít pusinku a polknout vakcínu, tak ji sestřička chtěla ,,pomoct'' a tak se ji oddvděčila. A tak jsme šli druhý den znova a to už naštěstí skončilo lépe.
To my a očkování...... Hrůza. U doktorky když nás píchala tak brečela a brečela,ale po několika minutách usnula a spinkala snad tři hodiny,ale horečka a ani žádný další potíže jame vůbec neměli. Nevím jestli to nebude tou placenou vakcínou. Kamarádka nechala dát své holčičce tu obyčejnou a tři dny a noci měli horečky a průjem. Ale po obrně jsme taky plivali!!!!!!!!! Je to eeee… Hodně štěstí.
Ahoj,
my máme za sebou 2 na třetí čekáme už měsíc, ale stále je nějaký zdravotní problém, tak to nejde. První vakcínu nám dr. doporučila nehrazenou (prý je šetrnější a vzhledem k tomu, že jsme alergici, tak je to prý lepší). Vysypali jsme 1200.- a mimčo mělo týden šílené horečky, oteklou nohu, po týdnu dostal antibiotika.
Druhou jsme dali hrazenou a měl jen večer zvýšenou teplotu a druhý den už byl v pohodě.
Třetí dáme také hrazenou, co nás čeká, uvidíme.
My jsme byli pred mesicem na prvni ockovani, meli jsme tu vakcinu obycejnou zadarmo a bylo vse v pohode. Kluk ani nekniknul, jen koukal, reakce zadna, jako kdyby se nic nedelo.
Kamaradky mely vakcinu s priplatkem, tu setrnejsi (je treba ji dopredu objednat) a spokojena byla jak ktera. Nektere mimi melo reakci i po te setrne, je to individualni.
Kdyz za to vyplaznes litr a to 4× , co se to preockovava a pak ma ditko reakci, tak se bijes do hlavy, ze jsi radeji nedala tu normani a za usetrene penizky prckovi neco nekoupila - viz. ma dobra kamaradka z ulice.
Ahojky holky asi jsem 100 let za opicema. Ale co znamenají pojmy hrazená a nehrazená. Na základní očkování mají přece nárok všechny miminka. Tak proč se připlácí a za co? Nikdy jsem nebyla lékařkou upozorněna na to, že jsou i vakcíny za které se doplácí. My jsme dali malou (4 roky) loni očkovat proti klíšťovce a žloutence typu B a to jsme si samozřejmě zaplatili. Ale o jiném placení nic nevím. Tak zatím
Petrasyku, jsou ted nove moderni vakciny, tak zvane setrne, ty by mely zmirnit reakci po ockovani. Jsou vhodne predevsim pro deti alergicke , problemove ale i pro uplne normalni detcky, jejichz mamky si mysli, ze jim tato setrna vakcina zprijemni poockovaci den.
Za tento nadstandart se priplaci 1000Kc za jednu vakcinu.
Pak jsou samozrejmne vakciny NORMALNI, kde byva reakce deti nekdy vyssi. Tyto standartni jsou zadarmo.
Jak ale pisi pise, tak standartni ockovano muze byt uplne v pohode bez reakci- viz. nas synek a zase naopak, po setrne placene injekci i reakci muze byt vysoka - dite otekle, s teplotou, plactive.....
Setrna vakcina 100% nic nezajisti.
Ovsem celkem se divim, ze ti nic o techto vakcinach tva doktorka nic nerekla. Myslim, ze za opicema nejsi ty, ale spis tvuj pediatr.
Třeba mne za můj názor ukamanujete, ale já si myslím, že kupovat šetrnější vakcínu pro dítě je pěkná hloupost. Samozřejmě, když je dítě alergik a bylo by v ohrožení života, nemám vůbec nic proti, ale jinak si myslím, že je to pouhé tahání peněz z vystrašených maminek. Možná si málokterá uvědomíte, kolikrát vaše dítě ještě dostane horečku a kolikrát ho bude něco bolet. Odřená kolena, propíchnutí naušniček, třeba občas dostane na zadek… . Život je těžký a jedno očkování a po něm teplota a nějaký křik…no a? Takových bebí ještě přijde… . Podle mne je to zbytečné rozmazlování.
Radka + Bětunka 6t (taky nás očkování teprve čeká
)
Ahoj, malé je 6 měsíců a máme za sebou 2 očkování šetrnější nehrazenou vakcínou, malá byla úplně bez problémů. Můj názor je, že pokud můžu problémům předejít tak nám to za ty peníze stojí. Kamarádka měla u malé po hrazené vakcíně velké horečky a druhou už jí nechala dát šetrnější a všechno bylo v pořádku.
Ahoj!
Sofince (2,5) jsem vždycky nechávala dát obyč vakcínu a nikdy neměla naprosto žádnou reakci. Pro malého mi paní doktorka poradila tu nehrazenou, prý chlapečci snášejí očkování obecně trochu hůř než holčičky. Dohodly jsme se, že mu dáme tu první nehrazenou a pak uvidíme. Po nehrazené byl v pohodě, tak jsem potom už byla „krutá“ matka a zkusili jsme tu obyč. Možná, že první den byl trochu rozmrzelejší, ale teploty ani žádnou reakci neměl. Při druhé hrazené měl trochu zvýšenku, ale taky žádné drama. Děti mých kamarádek také žádné větší problémy neměly, takže myslím, že očkování zase tak velký důvod ke strachu a obavám není. Je to spíš jen taková nepříjemná chvilka. Vše v pohodě zvládněte, ahoj
Jindra + Sofinka + Mateo (1 rok)