Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, dělala jsem nudle, kde se dává nasekaný čerstvý zázvor. Dala jsem ho tam tentokrát opravdu dost a ne na úplně malé kousky ![]()
Snědla jsem ho celkem dost a pak už mi nebylo moc dobře a v tu chvíli si říkám, jestli se vůbec zázvor v těhu může. A může, ale určitě ne v takovém množství a ne čerstvý ![]()
Tluču se do hlavy a modlím se, aby mimi bylo hlavně v pořádku
![]()
Mám se bát? Máte některá zkušenost?
Nebála bych se. Teď už jsi ho snědla, už s tím stejně nic neuděláš a pro příště se tomu prostě vyhneš. ![]()
Ne, opravdu se nic nestane - ostatně celá jihovýchodní asie konzumje zázvor ve velkém a opravdu to nevede k hromadným potratům. Kdyy to ta bylo tak by Polkám stačilo jíst zázvor.
A už vůbec to nepoškozuje plod.
Vyhýbej se především všem těm radám, co ti zakazují naprosté voloviny, zejména mamaweby.
Problém není v zázvoru, ale v tom, že úplně nemáš mechanismy jak srovnat úzkost, co sebou hormony v těhotenství nesou.
@Ou vzhledem ke všem těm (mnohdy i protichůdným) článkům a doporučením, co se v těhotenství může a nemůže, se zakladatelce vůbec nedivím, že ji to rozhodilo. A kde jinde se přeptat na názor než tady.
Poučování o úzkostech fakt není na místě. ![]()
Až té to těhotenství týden před termínem přestane bavit, dej si to zas a třeba to tím trochu popozenes ![]()
@broskvová zmrzlina píše:
@Ou vzhledem ke všem těm (mnohdy i protichůdným) článkům a doporučením, co se v těhotenství může a nemůže, se zakladatelce vůbec nedivím, že ji to rozhodilo. A kde jinde se přeptat na názor než tady.Poučování o úzkostech fakt není na místě.
No to teda je a zejména ty nesmyslné texty co se nesmí dělat v těhotenství jsou zdrojem toho, že se mnohdy úzksoti rozjedou naprosto nesmyslně.
Čím víc to čtu, tím víc jsem úzkostná - tím méně mám úzkosti pod kontrolou.
Jakmile mě nějaká banalita - typu snědla jsem běžnou potraivnu rozhodí tak, že v půl jedné v noci píšu na emimno, že jsem určitě ublížila dítěti, nemám svoje úzkosti pod kontorlou a pokud si to neuvědomím a nezačnu s tím pracovat, tak mě reálně horzí, že mě ty úzkosti sežerou.
Zvládání nejistoty a úzskoti je dovednost. Bohužel nikterak cíleně rozvíjená. Těhotenské hormony úzkost přirozeně zesilují. Tím spíš si to musím uvědomit a začít s tím cíleně pracovat.
A ne - to že se hodím do spirály - čtu voloviny, vyděsím se, píšu voloviny, čtu voloviny, vyděsím se, píšu dotazy na voloviyn - tím se opravdu člově neučí snášet ani nejsistotu, ani úzkost.