Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, blíží se nám čert a Mikuláš.Letos k nám už přijdou. Mám skoro dvouletou holčičku a hrozně se na ně těší. Říkáme jí, že dojdou a donesou jí dobrůtky a že budou hodní. Žádné strašení, žádné strkání dětí do pytle. Už je natěšená a zvlášť čert je její favorit
. Opravdu strašit nebudem, tak doufám, že se nebude bát. Co vy? kdy jste poprvé pustily domů tohle mikulášské trio a jaký to mělo efekt?
Poprvé asi tak ve dvou letech, teda Vašík je červencový, tak mu bylo dva a kousek.Domluvily jsme se s kamarádkou, co má stejně starou holčičku a byli jsme u nich.Děti byly nadšené, ale fakt jsme dopředu věděly, kdo bude čerta dělat a do bytu šel jen Mikuláš s andělem, čert stál venku a děti ho vidět nechtěly. ![]()
Bála se bych se pozvat někoho na slepo, ale jinak je to moc hezké a dětem se to moc líbí.A jak postupně děti přibývaly (nejdřív kamarádce druhá holčička, pak další prcek u nás), tak jsme se snažili, aby pro každé dítě byly volné ruce, pokud by se bálo, takže jsme zapojili tatínky.
Takže za mě doporučuju, a když to jde kolektivně, je to ještě lepší, děti pak proberou dojmy.
Ale to spíš ty starší.
Já mám opačnou zkušenost,dcera se tak vyděsila,že nemohla mluvit a dodnes si to pamatuje.Bylo jí něco přez 4 roky,nikdy jsme ji nestrašili,byla moc hodná,tak nebyl důvod.Pamatuje si to ještě dnes,takže já bych je už nikdy nepozvala.Nám rodiče dávali mikuláše za okno a ráda na to vzpomínám,jak jsme chodily nakukovat,jestli už tam něco je.Bylo to i tak napínavé.
tak u nás to samé,s holkama půjdeme na Mikuláše k nám do kulturáku a ve škole bude besídka,to jim stačí,domů je nechtějí.Klasicky dostanou za okno v pokojíčku,jo a ještě vyrazíme do města na rozsvícení ván.stromku,je to 5.12.,takže čertů a mikulášů s andílky tam bude spousta ![]()
Ale k sousedům každý rok chodí a děcka jsou nadšené,ty moje by klepla pepka ![]()
ahoj
Také jsme domů nikoho nezvali. Stačilo se na ně koukat z okna jak rachtají a cinkají a byl to i tak zážitek. Nebo se projít v té tmě po městě a potkávat je, to je také dobrodružství. hodně dětí se sice těší, ale pak když jsou u nich a promluví a něco po nich chtějí, jsou z toho chudáčci úplně hín. Já to neriskovala, stačila besídka ve školkách a doma pak schovaný balíček, který se hledá.
ale pokud se dcerka těší a není uplakánek, klidně zkuste.. přeji hezké zážitky
U nás asi svou roli sehrálo i to, že jsme byli společně s kamarádkou, bylo nás celkově hodně, než Mikuláš přišel, děti si hrály a když odešel, tak to spolu znovu prožívaly a probíraly.Takže nikdy žádný nepřiměřený strach, ale vždycky velký zážitek.Ale opatrnost je na místě, sama jsem vždycky cítila takové chvění, když se ozval ten zvonek a nakráčeli dovnitř.Děti byly vždycky u nás v náručí nebo na klíně a čert jen vykukoval ze dveří.
V každém případě by se měl člověk řídit tím, jaké je jeho dítě.Pokud se zdá, že by to neustálo, tak myslím, že balíček za oknem potěší víc. ![]()
Když jsem byla malá, Mikuláš k nám nechodil, vždycky jsme se vypravili s rodiči na procházku Prahou a koukali na všemožné Mikuláše, anděly a čerty, občas nás někdo postrašil, jindy nás zastavili a chtěli básničku a za to bylo třeba lízátko nebo bonbon a když jsme se vrátili, tak jsme našli nadílku za oknem (teď vím, že to rodiče chystali, když jsme se v předsíni vypravovali ven)
2× jsme byli na Mikuláše u manželových příbuzných, kde Mikuláše zvou domů, neteři tenkrát bylo 6 a strašně se bála, a to tak, že museli hned odejít. Když bylo neteři 9 (a dcerce 2,5), tak se sice neteř trochu bála, ale dcerku jsem musela držet a slova ze sebe nevydala, takže za mě - domů nezvat
Letos dojdou poprvé (kluci 4,5 a 2,3/4). Jít se na ně někam podívat asi není úplně ono, jsem docela zvědavá jak to budou prožívat ![]()
Tak se přidávám. K nám chodí co byl malej miminko. Teď je mu 6 a bojí se čerta a už vléte si vzpomene že se musí polepšit. Nikdy jsem ho nestrašila a i když máme čerty opravdu strašidelný tak ho chválí a nikdy nestraší. Je rád když ho za neco pochválí a jen třeba upozorní na co si budou dávat příští rok pozor.
Bydlíme ve městě a Mikuláše s Čertem si domů určitě zvát nebudu.
Nebyla bych proti,kdyby přišel opravdu někdo,koho znám a dopředu bych s ním byla domluvená,věděla bych,jak se bude k Adámkovi chovat.
U nás ve městě je víc mikulášských akcí,tak na některou z nich určitě půjdeme.
Díky za reakce, koukám, že individualita dětí se podepisuje i tady. Já čerta a Mikuláše jako dítě milovala, naše Týnka je celkem taky otrkaný človíček, navíc je hodná, takže žádné strašení nepotřebujem. Za čerta půjde taťka a za Mikuláše děda, na anděly máme adepty dva, ale také z rodiny, takže vím, že se k Týnce budou chovat, jak to situace bude vyžadovat. Mikulášskou besídku tu máme už koncem listopadu, takže to bude předpremiéra, ale tak nějak se mi zdá, že ta tradice, pokud fakt neslouží k nějakému BUBUBU je hezká a bylo by škoda o ni malou ochudit.Jo, čert je sice děsivý, ale náš mrňous ho tak miluje, že půjčujem různé čertovské knížky, kupujem čerty dekorace a čokoládové čerty už teď. Podobně inn je u nás čarodějnice, takže na jaře bude asi následovat další strašidelný zážitek.A Kátě díky za foto - malá nadšená ![]()
tak at si to tvoje malá pěkně užije a dostane spoustu dobrotek
![]()
Ahojka, tak u nás byl Mikuláš s čertem a andělem poprvé loni - Elišce byl rok a půl. Byla u nás moje mamka se sterou, kamarádka se stejně starou holčičkou a její maminka. Holky jen tak koukaly a nevěděly moc co to jako má být. Byli jsme ale domlouveni, že čert bude jen stát stranou a pokud bude „HOŘET“ půjde pryč. Vše ale bylo OK.
Letos k nám přijdou zas, tak jsem zvědavá. Malá ale zná čerta a Mikuláše z fotek - jednak z loňska a taky z předloňska, kdy jsme byli v mojí školce, kde učim na besídce, to jí bylo jen půl roku. Tak tam jsem ji nechala vyfotit s čertem a Mikulášem a je to její oblíbená fotka. Takže k nám vlastně nepřijde nikdo, koho by viděla prvně v životě.
Ale jsem zvědavá, třeba to letos už nepůjde, že.
My pouštět domů nebudeme asi nikdy, živě si pamatuju svoje každoroční traumata z čerta, přestože mě naši nestrašili!! Prostě to pro mě byla zlá nadpřirozená postava, ze které šel strach. Ale podívat na náměstí jsme se byli už loni (měla 17 měsíců), nic z toho zatím neměla
.
K nám taky nepřijdou. Když bylo malýmu rok a 3/4, dělala jsem Mikuláše s fousama z vaty a tak. Otevřel dveře a vyděsil se tak, že ho málem kleplo. A to jsem ho na to připravovala, uměl i „básničku“ Přiletěla včela, bzzz a uletěla
. Tatínek ho choval, čert nikde nebyl. Je to už 2 roky a o Mikulášovi nechce ani slyšet.
Já se jako malá tak hezky bála. Ale jednou přišel táta do pokoje, že ten čert je fakt luxusní, že mu koukaj žíly z krku a červeně svítí oči a nevytáhli mě z pod postele
. Bylo mi cca 10 let.