Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím,
sice vím, že cervix score nemusí vůbec vypovídat o blízkosti porodu a nadto mám stejně plánovaný císař, ale po poslední prohlídce jsem koukla do průkazky a nechce se mi věřit: na kontrole v 36tt bylo CS 4-5 (moje gynekoložka), pak v 37tt bylo 6 (gynekoložka v porodnici), a po poslední kontrole 38tt tam doktorka (primářka v porodnici) napsala 3. Je možný, že se score snížilo, nebo prostě stav posoudila jinak než ta doktorka týden předtím?
Určitě je to o doktorech, můj mi psal CS5 plus že to rozepisoval, co a jak, jednou jsem musela na pohotovost a tam mi napsala mladá doktorka CS1 a že je čípek v pořádku a to to dělala jenom pohmatem a můj dr. mi dělala i měření čípku UTZ a i pohmatem, myslím, že pohmatem je to velmi individuální…
Hodnocení CS je natolik individuální, že pokud ho dělají různí lékaři, tak prakticky nemá žádnou vypovídající hodnotu. V mnoha místech se od něj upouští a píšou se přímo údaje o stavu čípku slovy (délka, průchodnost, pevnost atd)
Sice se čípek může opravdu změnit i opačným směrem, ale tohle bych přičítala fakt individuálním hodnocení lékařů.
Jo, to znám…já teď ležela týden v porodnici na rizikovém a doktor, který mě přijímal mi napsal, že čípek je 2cm, měkký, otevřený ve tvaru Y, hrozil předčasným porodem, druhý den primář, že je čípek 3,2cm, zavřený, ve tvaru T, o tři dny později opět primář a ten samej výsledek, za další dva dny jinej doktor a čípek 3,5 cm, zavřený a v cajku…takže se mi čípek během týdne prodloužil o 1,5cm
takže podle mě, co lékař to jiný názor (a to mě měřili utz
)…