Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chci se zeptat, zda me nekdo zkusenosti s lakmusovymi papirky. Kdyz je bilkovina v moci do jake barvy se musi papire zbarvit? Nikde to nemuzu najit. Mam brutalne natekle nohy a preeklampsii na hranici, potrebuji zjistit jestli mam bilkovinu v moci a nevim do jake barvy se ma papirek zbarvit, kvuli PH moc dekuji..
Nevím, co máš za testíky, ale na bílkoviny v testech PHAN, negativní žlutá a čím víc bílkovin, tím zelenější. U pH negativní tmavě oranžová a čím vyšší, tím zelenějí až do modra.
Jo a to se týká proužkových testů, pokud máš monopapírek, tak to netuším.
Je to tak…když negativní tak žluté políčko a čím více bílkoviny v moči…tak od světle zelené až po hodně tmavou…až modrou bych řekla…
Lakmusový papírek ti v tomhle nepomůže, bílkoviny v moči nemění pH.pH moči se běžně pohybuje kolem 6,hodnota se může zvedat při infekci, ale pokud jsou bílkoviny v moči v důsledku těhotenství, tak se pH měnit nemusí. Na to bys musela mít speciální test na bílkoviny například http://www.lekarna.cz/…phan-50ks-1/
a u nich je negativní žlutá a čím tmavší zelená, tím více bílkovin.
@kotyk Obvnovuji téma, našli mi bílkovinu v moči jak se vždy počůrává ten papírek když mam poradnu a barva byla zeleno modrá, tak jsem nesla moč a za týden volat o výsledek, nevíte čeho se mám obávat?
@kotyk u té bílkoviny jsem měla +, nevím sestra koukala na ten papírek dost vykuleně spíš víc než já, a dr. mi dal zkumavky a řikal že uvidíme za týden. Žádný problémy jsem měla jen ráno mi silně zapáchala moč a byla tmavá i když jsem vypila 2l ![]()
Taky se mi to jednou stalo, výsledky z moči byly už OK. Mohlo se do moči přimíchat trocha poševního výtoku a je to hned… Neboj ![]()
@jjj11 já jsem močák cítila trochu v prosinci ale myslela jsem že jsem třeba jen mín pila ![]()
@Anonymní píše:
@jjj11 já jsem močák cítila trochu v prosinci ale myslela jsem že jsem třeba jen mín pila
to může být ono, nech si udělat kultivaci, zřejmě budeš mít v moči bakterie
@Anonymní píše:
@jjj11 moč na kultivaci posílali včera.
Tak to se uvidí, ale tipuji to na zánět močáku