Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj posílám pro zajímavost tento odkaz:
http://www.celeceskoctedetem.cz/index.php?…
Podívejte se schválně na anketu na uvedených stránkách. Nevím, jestli mám být překvapená, nebo opravdu jen třetina lidí čte dětem? Čtete vy svým dětem?
Já se přiznám, že se stopkama nečtu (tedy nevím, snad v průměru splňuji těch 20 minut denně, každopádně každý den mám službu před spaním
)
A hodně mě to i baví, vlastně jsem se vždycky těšila, až budu jednou svým dětem moci číst pohádky!
Ale když nejsem v práci, tak někdy čtu, až z toho trochu chraptím.
Dcera to vyžaduje, sama si přinese knížku, je pravda, že jsem si ji tak naučila… Od půl roka dostávala leporelka s nejjednoduššími obrázky, od začátku se jí prohlížení moc líbilo (dlouhou dobu jsem samozřejmě otáčela stránky za ni, a hodně těch leporel taky vzalo za své
)
Vzpomínám si, jak jsme kdysi s mojí mamkou mořily naše synovce tím, že jsme jim chtěly číst pohádku, a oni z toho někdy i zoufalstvím brečeli ![]()
Jen občas vyměníme po domluvě čtenou pohádku za CDčko nebo za pohádku
A občas mají zaracha a maminka veget
Ale jinak čteme každý den - většinou pravda já, ale taťka taky . ![]()
L.
PS: A máme jiný problém, Kunhůtky mají knížky, do kterých se má psát a kreslit, ale my s manželem s tím máme problém
A shodli jsme se, že jsme nebyli schopní ani psát do skript
Máme naučenou úctu ke knize… Kéž se nám ji podaří předat dál.
pitrisku, byla jsem na besede s p.Katrusakovou, ktera tuhle akci „vymyslela“- prevzala z Polska- a tech 20minut je mysleno jako prumerna doba jedne pohadky ![]()
a jinak- ctu- vetsinou ja, manzel nekdy, ale pravidelne kazdy den…s tim starsim chodime do knihovny, on si sam vybere knizku podle sebe- zpocatku sahal po tech s libivymi obaly, ted uz najizdime na ceskou „klasiku“- nastesti
s masinky Tomase se mi delalo mdlo
![]()
a jeste: pokud se chcete do toho cteni „vic zapojit“, kouknete u vas do knihovny- ta nase ma ted v breznu akci Cesko cte Capka- dopoledne se cte pro skolaky i stredoskolaky, odpoledne jsou odpolednicky pro deti
je to fajn. deti se seznami se zazemim knihovny, poslechnou pohadku…
jen u nas se toho ucastni docela malo lidi- ale treba tentokrat prekvapi…
Jo Lesino tak to mám něco podobnýho.
Mně je líto i vyplnit na začátku takovou tu bublinu „tato kniha patří.....“ - taky nerada zasahuju do vizuálního vzhledu knihy ![]()
ovšem vždycky to tak nebylo, nalezla jsem jednu knihu s Ferdou mravencem, a tam byly jen černobílé „obrysové“ obrázky, a kdysi dávno jsem je dětskou rukou vybarvila, aby se mi víc líbily (asi, už si to nepamatuju, nicméně důkaz je hmatatelný - prvních pár stránek je vybarvených, než mě mamka dopadla a zamezila dalším ilustracím
)- každopádně to mám jako cennou relikvii že „toto jsem vybarvovala kdysi já“ ![]()
ale dceři zakazuju čmárat do knížek, maximálně do omalovánek a na papír. Ani nějak neprojevuje potřebu do knížek čmárat, zatím… uvidíme dál.
Čteme, sice néé každý den, ale ob den určitě jo. Malý už mě teď doprovází do knihovny a vybírá si knížky. Zatím podle obrázků. Naposledy mu učarovali Krkonošské pohádky /byli tam fotky Krakonoše z večerníčku/.
Hodně čteme básničky a říkadla. Občas mu pustím pohádku na CD, ale to ho zatím moc nebaví.
Mrzelo by mě, kdyby až bude starší po knížce nesáhl.
mava
Zuziky dík,
já začínám už mixovat právě Mašinku Tomáše s tou „klasikou“, už jsme přijaly Sekoru, Čapka, a takový ty klasický pohádky.
Je pravda, že z těch formulací v mašince Tomáškovi jsem někdy docela vedle
![]()
Jinak: na klasické příběhy jsme od leporel přešly pomocí knížek o Pejskovi a kočičce. Sehnala jsem na letní dovolené takové menší vydání s velkými obrázky, zvlášť po každém příběhu (máme knížku „Jak myli podlahu“, a „Jak dělali dort“, to malou hrozně chytlo.
Pak jsem narazila na „Medvídek Bruno“, což obsahově taky docela děs
ale malá se na tom naučila poslouchat příběhy, což mi udělalo dobrou službu.
Mavo - existuje i kniha Krkonošské pohádky?
Tak to si musím taky půjčit! Musím pořádně prolézt naši městskou knihovnu.
No to bude malá hotová, Krakonoše miluje!
Jo ještě bych chtěla připsat:
jedna z věcí, která mě hodně nutí číst mojí dceři, je, že mám vzpomínky, jak mi tatínek v dětství dlouho četl pohádky, já jsem tím byla úplně fascinovaná a on teda potom , když jsem byla větší, vydržel chudák fakt hodně dlouho, ty knížky jsme projeli snad tisíckrát ![]()
pitrisku, to je prave ono- Katrusakova to prezentuje nejen jako potrebu ditete, ale take - a predevsim- potrebu rodice
a je to fakt- kdy jindy se ti dite vic otevre nez vecer pred spanim pri nebo po cteni- a je jedno, jestli mu jsou tri nebo 13 ![]()
jj, Krkonosske pohadky jsou- i s fotkama z vecernicku- mam je jeste porad u nasich- musim si je donest ![]()
Tak jsme chtěla hlasovat ale nějak mi tam chybí že nečtu vůbec ![]()
Mockrát jsme to zkoušela a jednou to dopadlo tak že mi Natálka odešla i s jednou stránkou s knížky neznámo kam a já zustala uprostředka obyváku vyjeveně sedět neschopna slova že vytrhla stránku.Když jsme jí chtěla číst tak bud chtěla pořád jenom otáčet stránky a tak rychle já nečtu
a nebo se prostě zbalila a nechala mě tam si číst samotnou a sama si hrála v pokojíčku.Na spaní taky nečteme ponevač se mi nechce rušit zaběhnutý rituál kdy pojí zamavá manža ju dá do postílky a zavře se pokojíček a ona prostě hned spí ![]()
Takže mi prostě nečteme a hotovo.Prohlíší si leporelo to jo ale nemá ráda když jí do toho někdo kafrá
Tak doufám že něco nezanedbáme ale lámat přes koleno to nebudu ![]()
Ahoj, ja ctu holce snad od puli roka, kdy zacala vnimat obrazky, samozrejme jsem tomu prizpusobila mluvu
Je pravda, ze ma strasne velkou slovni zasobu a fantazii na to, ze jsou ji 2,5 roku, myslim, ze to se ctenim souvisi. Ctu ji snad kazdy den, ale ne pred spanim. Miluje jakoukoliv pohadku, ktera ma dej, ktery ona pochopi.
R.
No, my doma čtem nejen dětem, ale i sobě navzájem. Co se známe, tak si s manželem předčítáme - vždycky jednu knížku najde on, další já a tak se střídáme. Máme pročteného skoro celého Čapka, hry od V+W (vše, co jsme sehnali), Hobita + Pána prstenů, a zdrovna čtem Deník Bridget Jonesové (ale to je nebezpečná literatura - zvlášť, když ji čtem v posteli před usnutím…
Jeden by nevěřil, jak jsou zápisky z každodenního vážení se erotické.
) … U dětí to jsou samozřejmě říkanky, pohádky, a teď se doprokousáváme Sekorou a těšíme se na Lindgrenovou.
nattallia píše:
Tak jsme chtěla hlasovat ale nějak mi tam chybí že nečtu vůbec
Mockrát jsme to zkoušela a jednou to dopadlo tak že mi Natálka odešla i s jednou stránkou s knížky neznámo kam a já zustala uprostředka obyváku vyjeveně sedět neschopna slova že vytrhla stránku.Když jsme jí chtěla číst tak bud chtěla pořád jenom otáčet stránky a tak rychle já nečtua nebo se prostě zbalila a nechala mě tam si číst samotnou a sama si hrála v pokojíčku.Na spaní taky nečteme ponevač se mi nechce rušit zaběhnutý rituál kdy pojí zamavá manža ju dá do postílky a zavře se pokojíček a ona prostě hned spí
Takže mi prostě nečteme a hotovo.Prohlíší si leporelo to jo ale nemá ráda když jí do toho někdo kafráTak doufám že něco nezanedbáme ale lámat přes koleno to nebudu
Simtě nešil
v roce jsem taky nečetla ![]()
![]()
Bych to moje nejstarší praparchantě musela zabít - odmítala poslouchat - ale nakonec to přišlo s věkem a dneska čtení miluje ![]()
Ahoj všem,
zaškrtla jsem, že čteme denně, s manželem se střídáme, akorát občas si děti vyžádají místo čtení zpívat.
Občas narážíme na problém, že se děti nejsou schopné domluvit co se jim má číst čtu-li jednomu, druhý to bojkotuje, takže to skončí, že nečtu vůbec, ale většinou se přece jen na nějaké knížce shodneme. Dostávají k Vánocům tak každý tři knihy, takže už mají knihovničku pěkně naplněnou.
Jiřina
nattallia -
já jsem tam zadávala i třetí možnost - kde bylo „nečtu vůbec“- ale prostě v konečné anketní otázce se to nezobrazilo,a pak už s tím nešlo nic dělat, takže nevím..
Jo myslím že v roce má Natálka naprostý právo utíkat a „krafat“ do Tvých příběhů, mamko, přes koleno to lámat stejně nemá cenu, ještě bys jí to třeba zprotivila ![]()
Lesino poraď!! ![]()