Cestování - děti do zahraničí

4092
12.1.16 10:28

Cestování děti do zahraničí

Ahoj,

nevíte co potřebuje dítě, pokud cestuje do zahraničí, nebo se vrací ze zahraničí s osobou, která není jeho zákonným zástupcem? Mám na mysli například s prarodiči, kteří mají i jiné příjmení. Stačí, aby dítě mělo svůj pas, nebo je potřeba mít i nějakou plnou moc, nebo nějaký jiný formulář podepsaný rodiči? Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11117
12.1.16 10:52

Teoreticky zalezi na zemi a nektere vyzaduji doklad (mustr se da najit na netu). prakticky jsem se nesetkala s tim, ze by neco v ramci EU chteli.
nicmene situace prituhuje i v Evrope, takze lepsi to sebou mit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
12.1.16 11:35

@mikky opravdu hodne zalezi jak kde. V CR me jednou dokonce nechteli pustit se synem do CR, protoze dite ma jine a jeste k tomu ne ceske prijmeni. Nakonec ho pustili s tim, ze ma cesky pas. Od te doby vozim rodny list sebou. Naopak pri ceste z turecka se na nic neptali a ani RL si nezadali, prestoze ma syn turecke prijmeni. V Anglii kontroluji take dost prisne. Pri kazde ceste si zadaji RL a nekdy si dokonce overuji, jestli znam udaje uvedene v RL. Moje mama, kdyz jela do egypta s vnukem, tak mela tusim plnou moc rodicu ditete a nemela zadny problem.
Takze ano, i po ceste EU si doklady zadaji, pokud mluvis o leteckych cestach. A to mluvim o cestach starych 2-4 roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
12.1.16 11:51

@mikky záleží na zemi. Ale já pro sichr dávám klukovi přetlumočenou plnou moc, že s nim ta a ta osoba cestuje s mým srozuměním. Je to defakto cár papíru - byť úředně ověřený, ale taková moje jistota. Samozřejmostí je pas popř op dítěte - opět dle země.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
12.1.16 12:03

Tohle tema me ted take docela zajima…Mam dva kluky a jednoho (necele 2 roky) nemam nikde zapsaneho, nema ani OP nebo pas (starsi pas ma).Planujeme ted hory a budeme z CR jezdit lyzovat do Rakouska. Myslite, ze mam tedy rychle letet zkouset nejaky doklad vystavit? :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
12.1.16 12:22
@Niky2 píše:
Tohle tema me ted take docela zajima…Mam dva kluky a jednoho (necele 2 roky) nemam nikde zapsaneho, nema ani OP nebo pas (starsi pas ma).Planujeme ted hory a budeme z CR jezdit lyzovat do Rakouska. Myslite, ze mam tedy rychle letet zkouset nejaky doklad vystavit? :(

pokud nemá kluk žádný doklad, nemůžeš s nim za hranice - to je snad logický ne? Nově můžeš pro dítě rychlopas, je to pár dní, stojí 2000 kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
12.1.16 12:24
@Niky2 píše:
Tohle tema me ted take docela zajima…Mam dva kluky a jednoho (necele 2 roky) nemam nikde zapsaneho, nema ani OP nebo pas (starsi pas ma).Planujeme ted hory a budeme z CR jezdit lyzovat do Rakouska. Myslite, ze mam tedy rychle letet zkouset nejaky doklad vystavit? :(

mmchdm, nevim jak v rakousku, ale v německu Ti dítě bez pasu v klidu odveze tamní policie a nazdar.. jestli chceš takovou věc riskovat, tak jsi fakt šílenec :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
12.1.16 12:27

@martina.se
Tam samozrejme…logicke to je. I kdyz tu bylo receno, ze pokud se mluvi hlavne o leteckych cestach. Myslela jsem spis jak se romu vyhnout (RL apod).Nevim, jak moc na hranicich kontroluji apod.
Ale za ostatni info dik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
12.1.16 12:31
@Niky2 píše:
@martina.se
Tam samozrejme…logicke to je. I kdyz tu bylo receno, ze pokud se mluvi hlavne o leteckych cestach. Myslela jsem spis jak se romu vyhnout (RL apod).Nevim, jak moc na hranicich kontroluji apod.
Ale za ostatni info dik.

RL Ti nepomůže, není na tom fotka, nic.. prostě dítko musí mít svůj doklad - pas nebo op - teď záleží na tom, za jak dlouho tam jedete.. Oni to teď poměrně brutal zdražili - rychlopas atd.. ale zase platí delší dobu :think: při dnešní situaci, kdy jsou kontroly na hranicích už téměř normou, bych to fakt neriskla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
12.1.16 12:31

@martina.se
Prosim te, kdo tu proboha mluvi o tom, ze chci jet s ditetem do zahranici bez dokladu?
Jak jsem psala, myslela jsem info jak treba urychlit vydani, jestli nestaci RL nebo nejaky doklad bez biometrickych udaju apod. popripade jine zkusenosti.
To, ze nemam informace a ptam se tady snad jeste neznamena, ze jsem silenec… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
12.1.16 12:33

@martina.se
Dobre, dekuju za vysvetleni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
12.1.16 12:34
@Niky2 píše:
@martina.se
Prosim te, kdo tu proboha mluvi o tom, ze chci jet s ditetem do zahranici bez dokladu?
Jak jsem psala, myslela jsem info jak treba urychlit vydani, jestli nestaci RL nebo nejaky doklad bez biometrickych udaju apod. popripade jine zkusenosti.
To, ze nemam informace a ptam se tady snad jeste neznamena, ze jsem silenec… :nevim:

v dotazu není, jak urychlit vydání dokladu. V dotazu píšeš, zda je doklad nutný. Nepíšu, že jsi šílenec, že prostě vyjet bez dokladu riskne jen šílenec - netřeba to na sebe vztahovat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
12.1.16 13:09

@Niky2 no, tak i pozemni cesta do zahranici je porad jeste cesta do zahranici. Takze ani v tomto pripade bych si netroufla odjet s ditetem bez pasu ci OP. :nevim: Sice Vas pravdepodobne nikdo kontrolovat nebude, ale kdyby nahodou… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
12.1.16 13:18
@trpaslinka píše:
@Niky2 no, tak i pozemni cesta do zahranici je porad jeste cesta do zahranici. Takze ani v tomto pripade bych si netroufla odjet s ditetem bez pasu ci OP. :nevim: Sice Vas pravdepodobne nikdo kontrolovat nebude, ale kdyby nahodou… :nevim:

teď je právě ta šance víc než velká - vzhledem k tomu, co se děje. Brácha jezdí do Rakouska každý týden a téměř pokaždé kontrola :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí